Hlavní obsah

Lavička: Měli jsme vůli uspět a zvítězit, byla to poctivá práce

ZÁPOROŽÍ

Týmový výkon a velká vůle jít až do posledních minut za vítězstvím. To byly podle kouče fotbalové reprezentace do 21 let Vítězslava Lavičky klíčové okamžiky na cestě ke středečnímu vítězství 2:0 na Ukrajině. Lavička viděl možná nejlepší výkon týmu od chvíle, kdy se jej v létě ujal, a připustil, že pro další vývoj ve skupině může mít středeční úspěch klíčový význam.

Článek

Lavička po zápase chválil své hráče hlavně za týmový výkon. "Byla to od všech hodně poctivá práce. Jsem rád, jak jsme to tady zvládli, a dobrý dojem mám i z toho, že se kluci vydali absolutně do maxima," řekl na tiskové konferenci. "Tým měl velkou vůli uspět a jít za vítězstvím až do úplného konce," podotkl Lavička.

Český kouč za důležitý označil i kvalitní výkon v defenzivě. "Byli jsme hodně kompaktní, domácí se sice dostali do několika nebezpečných situací a hlavně po poločase jsme byli v některých pasážích pod tlakem, ale dokázali jsme to bezpečně vyřešit," uvedl Lavička, který tým vede od léta. Ve středu prý viděl zřejmě nejvyzrálejší výkon. "Už jsme i předtím odehráli dobré zápasy, ale dnes to bylo umocněno tím, že proti nám stál opravdu kvalitní soupeř. Mělo to vysoké parametry," prohlásil.

Uvědomoval si, že středeční triumf jeho týmu hodně pomůže k přiblížení se postupovým snům. "Oběma týmům šlo o hodně a my jsme byli na takové křižovatce. Buď jsme se mohli přiblížit postupu, nebo se to mohlo zvrtnout opačným směrem. Ale zvládli jsme to výborně a po dnešku nám pro další vývoj zasvítila pomyslná zelená. Ale nic se nemění na tom, že musíme zvládnout poslední dva zápasy příští rok v září," připomněl trenér poslední dvojutkání proti Ukrajině a v Turecku. "Je to za dlouho, ale dnešní výsledek nám dodá klid, chuť a sebevědomí," doufal Lavička.

U Ukrajinců na tiskové konferenci zabodoval i tím, že vyjádřil soustrast rodinám a pozůstalým obětí z nedávné tragédie při výbuchu metanu v Doněcku, který si vyžádal desítky obětí. Ve středu před zápasem se kvůli tomu držela i minuta ticha. "Proti tomu neštěstí je tento výsledek opravdu nicotný," poznamenal Lavička, za což sklidil potlesk v sále.

Reklama

Související témata: