Hlavní obsah

Rozehnal: Nést kapitánskou pásku bylo něco úžasného

Do posledního utkání kvalifikačního cyklu vedl české fotbalisty proti Kypru jako kapitán David Rozehnal. Obránce anglického Newcastlu zavzpomínal na průběh celé kvalifikace. Nejraději bude vzpomínat na zápasy proti našim západním sousedům a na nedávno skončené utkání proti Kypru. Týmu se nevyhnula ani krize, která na tým padla na jaře. "Zůstali jsme spolu, v tom je obrovská síla tohoto týmu," řekl Rozehnal.

Článek

Jaký to je pocit, přivést jako kapitán mužstvo k vítězné rozlučce s kvalifikací?

Bylo to krásné. Mám z toho skvělý pocit, že jsem mohl být kapitánem takového týmu alespoň jednou. Možná v budoucnosti zase budu mít to štěstí, ale na pásku je víc kandidátů.

Oddechl jste si po utkání na Kypru?

Určitě. Ono v tom zápase jen zdánlivě o nic nešlo. My jsme ale kvůli nasazení ve druhém losovacím koši chtěli vyhrát a to se nám povedlo.

Když se ohlédnete za právě skončenou kvalifikací, co se vám první vybaví?

Nejvíc budu vzpomínat na zápasy s Německem a ten středeční na Kypru, v němž jsem měl kapitánskou pásku. Pro mne to bylo něco úžasného.

Kdy vám bylo v této kvalifikaci nejhůř?

Asi po zápase s Německem. Všichni víme, co se dělo. Krátce na to jsme hráli doma právě s Kyprem. Na první pohled lehké utkání, jenže v naší situaci bylo nesmírně těžké. Navíc Kypřané v této kvalifikaci hráli velmi dobře. Pro nás to byl velice těžký zápas. Vyhráli jsme jen 1:0, ale ukázala se obrovská síla tohoto týmu a po něm jsme se zase začali rozjíždět a zlepšovat. Před necelým půl rokem někteří skeptici nevěřili, že dokážeme postoupit a my jsme za sebou nechali velice silné Němce. To je přeci paráda.

Čím si vysvětlujete takový obrat?

To, co se dělo po Německu, nás ještě víc semklo. Zůstali jsme pospolu, v tom je obrovská síla tohoto týmu. Právě potom nastal ten velký obrat. Nerozhodilo nás nic, ani média, ani kritika, byť byla po těch špatných výkonech oprávněná. My se ale k té aféře už nechceme vracet. Je to za námi, byla to obrovská zkušenost, která nás jako partu posílila. Pořád je perfektní a užíváme si každý sraz. Nakopl nás nahoru právě ten týmový duch. My jsme se pak zlepšovali zápas od zápasu a na podzim jsme všech pět utkání vyhráli. Věřím, že ten duch v mužstvu zůstane i nadále.

Napadlo vás po jaru, že by se dala skupina ještě vyhrát?

My jsme nikdy nespadli z druhé postupové příčky, to bych chtěl předeslat. Po tom všem jsme chtěli hlavně postoupit, jedno jak. Když jsme pak jeli do Německa alespoň pro bodík, který by nám postup přiblížil, získali jsme tři a najednou jsme vedli. Vyhráli jsme další dva zápasy a byla z toho parádní první příčka.

Může jít toto mužstvo výkonnostně ještě výš a přiblížit se úspěšnému období kolem evropského mistrovství v Portugalsku?

Bylo by to hezké, ale důležité bude, aby se všichni momentální marodi dali do pořádku. Když budeme mít na jaře formu, budeme kompletní, proč ne. Tím nechci říct, že by ti kluci, kteří je nahradili, zklamali. Právě naopak, potvrdili svoji kvalitu a do reprezentace patří.

Zapadli noví hráči dobře do party?

Perfektně! Jsou to většinou mladí kluci, byť Zdeněk Pospěch je v mém věku. Jakmile tihle hráči dostanou šanci, chopí se jí a odvedou výbornou práci. Je to moc fajn, že máme tolik dobrých hráčů, i velmi mladých, a mužstvo má perspektivu.

Začátkem prosince se losuje evropský šampionát. Český tým bude ve druhém koši. Máte nějaké týmy, které byste si do základní skupiny přál nebo naopak nepřál?

Chtěl bych Italy, těm máme co vracet po mistrovství světa. A také Angličany nebo Francouze, protože bych mohl potkat pár hráčů, s nimiž jsem hrál nebo proti kterým jsem nastupoval. Alespoň jednoho bych chtěl. A pak je to jedno. Pokud chceme uspět podobně jako v Portugalsku, musíme porazit i ty nejlepší evropské týmy.

Už tuto neděli se losuje kvalifikace mistrovství světa 2010 v Jihoafrické republice. Budete los sledovat?

Pokud budu doma a los bude přenášet nějaká česká televize, protože anglickou nemám, tak se rád podívám. Jsem zvědavý, koho dostaneme. Doufám, že dostaneme zase jiné atraktivní soupeře a budeme úspěšní. Docela bych si do skupiny přál Angličany. Samozřejmě s tím, abychom je porazili a postoupili. Mým velkým přáním je konečně si zahrál proti Brazílii.

Reklama

Související témata: