Hlavní obsah

Lavička: Podzim jsme zvládli dobře, ale vyhráno ještě nemáme

ZÁPOROŽÍ/KYJEV

Když se fotbaloví reprezentanti do jednadvaceti let ve čtvrtek chystali k odletu z Ukrajiny, kde ve středu v důležitém zápase evropské kvalifikace zvítězili 2:0, vyslechli si od trenéra Vítězslava Lavičku pochvalu za to, jakým způsobem zatím soutěží procházejí. Kouč ale vzápětí své hráče upozornil i na to, že v kvalifikaci ještě vyhráno nemají, přestože ve středu udělali k postupu ze skupiny důležitý krok.

Článek

"Klukům jsem poděkoval a byla tam i slova uznání, ale bylo by hodně zavádějící si myslet, že se do konce kvalifikace už nic nemůže stát," řekl ve čtvrtek Lavička chvíli před tím, než mužstvo z ukrajinské metropole Kyjeva vyrazilo na zpáteční cestu do Prahy.

Lavičku těší, v jaké pozici se mužstvo těsně před koncem kvalifikace, který je ale na pořadu až příští rok v září, nachází. Jednadvacítka v šesti odehraných zápasech nasbírala čtrnáct bodů a usídlila se v čele druhé kvalifikační skupiny, má o dva body víc než Ukrajina a ještě zápas k dobru, před třetím Tureckem má čtyřbodový náskok, ale Turci odehráli o dva zápasy méně.

"S tím zatím můžeme být spokojení, máme reálnou šanci na postup a z toho ve mně převládá dobrý pocit," uvedl Lavička. "Vliv na to má samozřejmě i skutečnost, jak jsme zvládli těžký zápas na Ukrajině. Ukázali jsme charakter týmu i jednotlivců," dodal spokojeně Lavička.

Lvíčata musí nasbírat co nejvíce bodů

Čeští mladíci příště čekají právě duely v Turecku a s Ukrajinou a půjdou do nich s vědomím, že případné dvě výhry bez ohledu na další výsledky české reprezentaci zajistí první místo ve skupině a přímý postup do baráže. Ve hře ale může být i druhé místo, z něj do baráže proklouznou čtyři mužstva s nejlepší bilancí, takže Češi musí nasbírat co možná největší počet bodů.

Lavička se teď připravuje na zvláštní situaci, mužstvo čekají další kvalifikační zápasy až za devět měsíců a kouč přemýšlí, jak vyplní neobvykle dlouhé vakuum. "Asi mi ten adrenalin a možnost pracovat s týmem budou chybět, ale s tím jsem do této funkce šel. Musíme to respektovat," poznamenal Lavička.

Je ale zároveň prý zvědavý, v jakém rozpoložení budou jeho svěřenci i soupeři v závěru kvalifikace. "Situace se do toho dvojzápasu může z mnoha důvodů radikálně změnit, je těžké předjímat, co se může stát. Nemáme vyhráno, ale ten základ, co jsme nyní položili, dává příslib do budoucna," věřil Lavička. Při ohlédnutí za dosavadním průběhem kvalifikace jej potěšila hlavně ofenzivní síla mužstva, které v šesti zápasech nasázelo 19 branek.

Lavička: Diamanty se musí vybrousit tvrdou prací

"Produktivita a efektivita naší hry, byť to bylo i proti výkonnostně ne tak výrazným soupeřům, byly na velmi dobré úrovni. Ale hráči nesmí ustrnout. Říkal jsem jim, že každý z nich je diamant. Aby z nich byly brilianty, je nutná další tvrdá a poctivá práce. Nejen na hřišti, ale i mimo něj," podotkl Lavička.

Jednadvacítka vyplní první polovinu příštího roku přípravnými duely. Únorové soustředění zpestří zřejmě zápas proti některému z českých ligových klubů, v březnu pak "lvíčata" vyrazí za kvalitní prověrkou do Francie. Lavička má dva cíle: jednak chce ještě víc utužit současný kádr, který odehrál celý podzim s minimálními změnami, ale otestovat si chce i nové adepty. "Tým se už profiluje a chceme upevnit současné vazby, ale rozhodně to není uzavřená společnost. Do širšího kádru jednadvacítky spadá až padesát hráčů," uvedl Lavička.

Reklama