Hlavní obsah

Češi se v kvalifikaci MS 2010 utkají znovu se Slováky

DURBAN/PRAHA

Čeští fotbalisté mají přijatelné soupeře v kvalifikaci mistrovství světa 2010 v Jihoafrické republice! Nedělní los v Durbanu jim přisoudil celky Polska, Severního Irska, Slovinska, Slovenska a San Marina. S posledními dvěma se Češi střetli i v právě skončené kvalifikaci mistrovství Evropy 2008. Na závěrečný turnaj postoupí přímo jen vítěz skupiny.

Článek

Francouzský mistr světa Christian Karembeu a bývalá ghanská hvězda Olympique Marseille Abedi Pelé rozlosovali devět kvalifikačních skupin s evropskými celky. Češi jsou ve skupině číslo 3 a znovu si tak zopakují souboj s bývalým federálním partnerem. Slováky Češi dvakrát v poslední kvalifikaci porazili.

Pozdvižení v sále přineslo umístění Chorvatska do koše číslo 6. Tam chvíli předtím zamířila Anglie. Tu Chorvati středeční výhrou ve Wembley nepustili na evropský šampionát. Soupeř česka v kvalifikaci ME 2008 Německo si zahraje proti Rusku, Finsku, Walesu, Ázerbajdžánu a Lichtenštejnsku.

PIkantní bude i severský souboj mezi Dánskem a Švédskem. Poslední vzájemné utkání bylo po inzultaci rozhodčího Fandela fanouškem kontumováno ve prospěch Švédů.

Blatter věštil šampionátu úspěch

Na úvod celé nedělní show pozdravil fanoušky fotbalu prezident JAR Thabo Mbeki. "Afrika je divadlo a Jihoafrická republika bude jevištěm," řekl mimo jiné státník ve svém projevu. Hovořil také prezident FIFA Sepp Blatter. "Fotbal je zábava, napětí. Nepochybuji, že šampionát zde v Jihoafrické republice bude mít úspěch. Je spravedlivé, že se fotbal chystá do Afriky," řekl šéf světového fotbalu.

Poté přišel generální sekretář FIFA Jerome Valcke, který má losování na starosti. Jako první se složení skupin dozvěděli fotbalisté z Asie. Los provedli bývalý útočník Iránu Ali Daeí a Liberijec George Weah. Jako první tým byl z osudí vytažen Katar. Zajímavou podívanou slibuje skupina, do níž byly nalosovány celky Austrálie, Číny, Kataru a Iráku. Následně se losoval CONCACAF, týmy z osudí tahal reprezentační brankář USA Kasey Keller.

Češi sklidili ohlas za vítězství ve skupině

Česká delegace v jihoafrickém Durbanu sklidila příznivý ohlas za vítězství v kvalifikační skupině ME 2008, v níž za sebou nechala bronzový celek loňského světového šampionátu Německo. V Durbanu jsou svazový předseda Pavel Mokrý, místopředseda ČMFS Jaroslav Vacek a generální sekretář Rudolf Řepka.

Z třiapadesáti přihlášených evropských zemí bylo vytvořeno devět skupin. Jedna je pětičlenná, zbytek šestičlenný. Přímo na mistrovství světa postoupí vítězové skupiny, osm nejlepších druhých celků se střetne v baráži o zbývající čtyři postupová místa. Pořádající Jihoafrická republika má účast automaticky zajištěnou.

Celkem se o účast na šampionátu v 861 zápasech utká 200 týmů, včetně obhájců titulu Italů. Současně s evropskou částí kvalifikace se losuje i ta pro Severní a Střední Ameriku, stejně jako pro Afriku. Jihoamerická se už rozběhla, odehrány byly tři kola. Hraje se už i v Asii, stejně jako Asii a Oceánii.

Jistý je i počet zemí, které z jednotlivých kvalifikací na závěrečný turnaj postoupí. Z Evropy to bude 13 celků, z Afriky 6, Jižní Amerika a Asie pošle po čtyřech reprezentacích, Severní a Střední Amerika dodá tři. V baráži se střetnou vítěz Austrálie a Oceánie, a těsně nepostupující mančafty z obou částí Ameriky a Asie.

Los kvalifikace evropské části MS 2010
Skupina 1:
Malta, Albánie, Maďarsko, Dánsko, Švédsko, Portugalsko
Skupina 2:
Lucembursko, Lotyšsko, Moldávie, Švýcarsko, Izrael, Řecko
Skupina 3:
San Marino, Slovinsko, Slovensko, Severní Irsko, Polsko, Česko
Skupina 4:
Lichtenštejnsko, Ázerbájdžán, Wales, Finsko, Rusko, Německo
Skupina 5:
Estonsko, Arménie, Bosna a Hercegovina, Belgie, Turecko, Španělsko
Skupina 6:
Andorra, Kazachstán, Bělorusko, Ukrajina, Anglie, Chorvatsko
Skupina 7:
Faerské ostrovy, Rakousko, Litva, Srbsko, Rumunsko, Francie
Skupina 8:
Černá Hora, Gruzie, Kypr, Irsko, Bulharsko, Itálie
Skupina 9:
Island, Makedonie, Norsko, Skotsko, Nizozemsko
Los kvalifikace dalších zón:
Afrika:
1. skupina: Kamerun, Kapverdy, Mauricius, Tanzanie.
2. skupina: Guinea, Kenya, Namibia, Zimbabwe.
3. skupina: Angola, Benin, Niger, Uganda.
4. skupina: Rovníková Guinea, Nigérie, Sierra Leone, Jižní Afrika.
5. skupina: Gabon, Ghana, Lesotho, Libye.
6. skupina: Alžírsko, Gambie, Libérie, Senegal.
7. skupina: Botswana, Pobřeží slonoviny, Madagaskar, Mozambik.
8. skupina: Etiopie, Mauritánie, Maroko, Rwanda.
9. skupina: Burkina Faso, Burundi, Seychelly, Tunisko.
10. skupina: Čad, Mali, Kongo, Súdán.
11. skupina: Togo, Zambie, Svazijsko, Eritrea.
12. skupina: Kongo, Džibuti, Egypt, Malawi.
Postupový klíč: Afriku bude na MS zastupovat šest týmů včetně pořadatelů z JAR, kteří se kvalifikace sice účastní, ale jenom jako účastníci bojů o postup na mistrovství Afriky. Ve hře tak je pět míst. Z první části kvalifikace postoupí vítězové dvanácti skupin a osm týmů s nejlepší bilancí z druhých míst. Ve druhé fázi vznikne pět čtyřčlenných skupin, vítězové si zajistí postup.
Asie:
1. skupina: Katar, Irák, Čína, Austrálie.
2. skupina: Thajsko, Omán, Bahrajn, Japonsko.
3. skupina: Turkmenistán, Jordánsko, KLDR, Kor. republika.
4. skupina: Singapur, Libanon, Uzbekistán, Saudská Arábie.
5. skupina: Sýrie, SAE, Kuvajt, Írán.
Postupový klíč: Dvě z pěti kvalifikačních kol se už v Asii odehrály. Dvacet nejlepších mužstev figuruje v pěti skupinách, týmy z prvního a druhého místa projdou do další fáze a vytvoří dvě pětičlenné skupiny. První a druhý tým z obou skupin se přímo kvalifikují na MS, týmy z třetích míst se v dodatečné baráži utkají o poslední volné místo s týmem z Oceánie.
Severní a Střední Amerika a Karibik:
vítěz Dominika/Barbados - USA, vítěz Turks a Caicos/Svatá Lucie - Guatemala, vítěz Bermudy/Kajmanské ostrovy - Trinidad a Tobago, vítěz Aruba/Antigua a Barbuda - Kuba, vítěz Belize/Svatý Kryštof a Nevis - Mexiko, vítěz Bahamy/Britské Panenské ostrovy - Jamajka, vítěz Dominikánská republika/Portoriko - Honduras, Kanada - Svatý Vincenc, vítěz Americké Panenské ostrovy/Grenada - Kostarika, vítěz Surinam/Montserrat - Guyana, vítěz Salvador/Anguilla - Panama, vítěz Nikaragua/Nizozemské Antily - Haiti.
Postupový klíč: Po dvou předkolech bude hrát dvanáct mužstev ve třech skupinách. Vždy první dva týmy jdou do další fáze, z elitní šestky pak tři mužstva přímo postoupí na MS a čtvrtý tým se v baráži utká s pátým týmem z jihoamerické zóny.
Oceánie:
Vítěz kvalifikace se o jedno místo utká v baráži s dvěma celky z asijské zóny.
Jižní Amerika:
Postupový klíč: Kvalifikace v jižní Americe je už v plném proudu. Deset týmů hraje mezi sebou systémem doma-venku, čtyři nejlepší mužstva postoupí přímo, pátý tým se o poslední místo utká s celkem ze severo- a středoamerické zóny.

Reklama