Hlavní obsah

Reprezentanti jsou s losem spokojení, Mokrý varuje před zrádnou skupinou

DURBAN/PRAHA

Přijatelné soupeře přinesl českým fotbalistům nedělní los kvalifikace mistrovství světa 2010 v jihoafrickém Durbanu. Svazový předseda Pavel Mokrý ovšem nečeká lehké boje. „Vzhledem k Polákům, ale i Slovákům to může být hodně zrádná skupina,“ varuje před přílišným optimismem Mokrý. Jako favorita skupiny vidí český výběr i reprezentanti David Rozehnal a Libor Sionko.

Článek

První muž českého fotbalu byl v Drubanu společně s místopředsedou Jaroslavem Vackem a generálním sekretářem Rudolfem Řepkou. „S losem jsem spokojený. Sportovně je hratelný, nemusíme cestovat nikam daleko a ekonomicky to je vzhledem k naší smlouvě se Sport 5 také dobré. Netvrdím, že to bude úplně lehké, protože vzhledem k Polákům, ale i Slovákům to může být hodně zrádná skupina,“ řekl bezprostředně po losu deníku Právo Mokrý.

„Pořádný rozruch v sále vyvolal okamžik, kdy se Anglie znovu dostala do skupiny s Chorvatskem. Jinak losování proběhlo v pohodě. Nám tady před ním blahopřáli k vítězství k postupu na EURO a vítězství nad Německem. Co se týká zápasového kalendáře, domluvili jsme se na schůzce v lednu v Bratislavě,“ popsal Právu průběh slavnostního losování předseda ČMFS.

K dějišti šampionátu pak Mokrý dodal: „Město Durban leží na břehu Indického oceánu. Vypadá nepřívětivě a hodně zanedbaně. Nedoporučuje se cizincům do něj cestovat. Kriminalita je tu obrovská. Nám řekli, abychom po setmění vůbec nevycházeli z hotelu. Ten leží na pláži a ze všech stran ho hlídá policie. I přes bezpečnostní opatření došlo ke krádežím. O dokumenty přišel například manažer německé reprezentace Oliver Bierhoff, ale i další účastníci. V Jižní Africe se i přes protesty opozice staví mohutným tempem, stadióny stihnou dodělat, ale jak zajistí bezpečnost účastníků mistrovství světa a hlavně fanoušků, to nevím, i Když jejich prezident všechny ujišťoval, že to zvládnou.“

Reprezentační záložník Libor Sionko byl s losem velmi spokojený: „Je to velice dobrý los, jsou tam i horší skupiny. Pro nás budou asi největším soupeřem Poláci. Slováci se lepší, ale měli bychom je zvládnout. Stejně jako Severní Irsko, které není tak silné, jako Irsko, s nímž jsme bojovali o postup na mistrovství Evropy. Lehké to ale nebude, Dánové například v Belfastu prohráli. My určitě nikoho nepodceníme a máme mužstvo, které by mělo postoupit z prvního místa,“ sdělil Právu hráč dánského FC Kodaň.

Stoper Newcastlu David Rozehnal se nedočkal Anglie, ale rozhodně nelitoval... „Měli bychom potvrdit, že jsme favority této skupiny. Dá se z ní postoupit, když budeme ve formě jako nyní nebo ještě lepší, zvládneme to. Nepříjemní budou Poláci, ale také Slováci, kteří jdou výkonnostně nahoru. Nelze podcenit ani Severní Irsko a Slovinsko. Skutečnost, že znovu hrajeme se Slovenskem, docela vítám, bude to zase utkání s nábojem derby. Co se týká San Marina, takoví soupeři tu zkrátka také jsou, musíme je respektovat. Body ze zápasů s nimi mají stejnou hodnotu jako s těmi nejsilnějšími týmy,“ uvědomuje si Rozehnal.

Reklama