Hlavní obsah

Češi se na ME utkají se Švýcarskem, Tureckem a Portugalskem

PRAHA

Čeští fotbalisté se na mistrovství Evropy 2008 setkají ve skupině A s týmy Švýcarska, Turecka a Portugalska. Rozhodl o tom los ve švýcarském Lucernu. Svěřenci Karla Brücknera budou navíc zahajovat celý turnaj 7. června od 18 hodin proti Švýcarsku, které společně s Rakouskem turnaj hostí. Zápas se odehraje ve švýcarské Basileji. Další dva duely s Portugalskem a Tureckem Češi odehrají v Ženevě.

Článek

Basilej, dějiště prvního zápasu českých fotbalistů na ME, představil během slavnostního ceremoniálu v Lucernu místní rodák a nejlepší tenista planety Roger Federer. Rakouskou stranu pořadatelů zase zastupoval fenomenální lyžař Hermann Maier. Ceremoniál byl jinak ve znamení klasické hudby, vystoupil i slavný španělský tenor José Carreras. Kapitáni domácích reprezentací Alexander Frei a Andreas Ivanschitz později zase představili míč šampionátu Europass od firmy Adidas.

ON-LINE - losování skupin fotbalového ME na Sport.cz:
FOTBAL:Losování skupin ME 2008

Až po čtyřiceti minutách přišlo na řadu samotné losování a prvním, komu los přinesl vrásky na tváři, byli zástupci Francie. Mistři Evropy z roku 2000 byli totiž přiřazeni do skupiny C k Nizozemsku. A to ještě netušili, že k nim postupně přibude také Itálie a Rumunsko, o "skupině smrti" příštího šampionátu bylo jasno.

Za těžkou skupinu lze považovat i skupinu D s Ruskem, Španělskem, Švédskem a posledními šampiony z Řecka. Příliš velkou radost neměli ani Němci ve skupině B, kteří zřejmě zruší plánovaný přátelský zápas s Rakouskem. Vedle Polska pak mohou mít obavy i z Chorvatska, které připravilo o šampionát Anglii.

Rozlosování ME 2008:
Skupina A: Švýcarsko, Česko, Portugalsko, Turecko
Skupina B: Rakousko, Chorvatsko, Německo, Polsko
Skupina C: Rumunsko, Francie, Nizozemsko, Itálie
Skupina D: Španělsko, Rusko, Řecko, Švédsko

To k českým fotbalistům byl los docela milosrdný, i když rozhodně nemohou své soupeře podceňovat. Švýcaři se sice na mistrovství Evropy podívají podruhé za sebou, což se jim nikdy předtím nepovedlo, ale už dokázali remizovat s Argentinou a porazit Nizozemsko. Domácí publikum je navíc může vybičovat k nadprůměrným výkonům. Největším úspěchem Turecka bylo čtvrtfinále na ME 2000, jejich hra je ale nepříjemná pro každého. Spolufavoritem skupiny A společně s českým tým je určitě Portugalsko, které před čtyřmi lety na domácí půdě zastavili až překvapiví vítězové celého turnaje - Řecko.

Program skupiny A na ME 2008:
Sobota 7. června:
Basilej (18:00):Švýcarsko - Česko
Ženeva (20:45):Portugalsko - Turecko
Středa 11. června:
Ženeva (18:00):Česko - Portugalsko
Basilej (20:45):Švýcarsko - Turecko
Neděle 15. června:
Basilej (20:45):Švýcarsko - Portugalsko
Ženeva (20:45):Česko - Turecko
Čtvrtfinále, 19. června:
Basilej (20:45):Vítěz A - Druhý z B
Čtvrtfinále, 20. června:
Vídeň (20:45):Vítěz B - Druhý z A

Reklama