Hlavní obsah

Brückner: O síle skupiny nebudu spekulovat

Karel Felt, LucernPrávo

Fotbalové mistrovství Evropy 2008 bylo rozlosováno, český tým se ve skupině utká s domácím Švýcarskem, Tureckem, a Portugalskem. Trenér národního týmu Karel Brückner nechtěl bezprostředně po losu ve švýcarském Lucernu komentovat sílu soupeřů, a odmítá u svého týmu roli favorita. Zároveň jej mrzí, že zahajovací zápas se Švýcary mužstvu zkrátí čas na přípravu.

Článek

Jak jste spokojen s losem?

Nechci hodnotit los bezprostředně. Nejprve si musíme soupeře prohlédnout. Všechna mužstva, která se na šampionát dostala, mají kvalitu, takže nebudu spekulovat o tom, zda je naše skupina silná nebo slabá. Vždy respektujeme sílu soupeře a do zápasu jdeme s pokorou. Dostali jsme atraktivní soupeře. Netroufnu si ale odhadnout, zda ostatní skupiny jsou těžší.

Bude pro nás výhodou nebo nevýhodou, že zahajujeme s domácími Švýcary?

Já na tohle nevěřím, co je nebo není výhoda. Domácí prostředí může hrát nějakou roli, ale jestli s nimi hrajeme první nebo třetí zápas, to je jedno, tak to neberu. Spíš řeknu, že si musíme poradit s brzkým termínem. Raději bych bral skupinu, která začíná o tři nebo čtyři dny později. Krátí nám to čas na přípravu, pokud všechny ligové soutěže neskončí kolem 12. května. S tím si ale musíme poradit.

Trenér Scolari ale řekl, že první zápas ve skupině je klíčový, souhlasíte s ním?

Se Scolarim jsme léta přátelé. Souhlasím s ním, ale jestli je to výhoda nebo ne, to říct nelze. Musíme se na něj dobře připravit.

Dá se odhadnout, kdo je favoritem skupiny?

Nedá a nechtěl bych, aby do této role někdo stavěl nás. Role favorita nám nesvědčí.

Co vás napadlo v prvním okamžiku, kdy jste viděl, kam vás los poslal?

Přiznám se, že víc jsem sledoval soupeře geograficky. Žádné emoce. Nedívám se na los z pohledu, že ti jsou slabší a ti silnější, takže těm budeme dávat góly a tamtěm ne. Emoce přijdou až podle toho, jestli postoupíme nebo nepostoupíme. Sledoval jsem to v klidu. Nemohu to ovlivnit, takže mi nezbývá nic jiného, než los sledovat v klidu.

Kdy začnete studovat soupeře?

Nejprve vyřešíme organizační věci, jako ubytování a přípravu. Potom začnu studovat hlavně Švýcary, z kvalifikace a přípravných zápasů. O těch dalších si beru čerstvé informace až přímo ze zápasů na šampionátu, ale samozřejmě i o nich budeme mít informace.

Manažer reprezentace Košťál, řekl, že vám nabídne smlouvu na další období, když postoupíte do semifinále...

Skočí do řeči...O tom jsme se ještě nebavili. To přijde na řadu až v lednu nebo únoru, že se budeme bavit o eventuální možnosti pokračování.

Lichotí vám jeho slova?

Ne, ne... Nebudu o tom mluvit. To by bylo špatné, spekulovat přes média.

Reklama

Související témata: