Hlavní obsah

Rosický: Vím, že na mne Arsenal teď hodně spoléhá

Kapitán fotbalové reprezentace a jedna z hlavních opor anglického Arsenalu Tomáš Rosický se svým klubem vede tabulku Premier League. V dresu české reprezenatce postoupil na mistrovství Evropy, a tak se může zaslouženě těšit na vánoční svátky, které bude trávit v Londýně. "Mám 24. prosince trénink. Přijdu domů na Štědrý večer, ale pořád to jsou Vánoce, budou tu rodiče, uděláme si je po našem," řekl sedmadvacetiletý záložník.

Článek

Jak jste zatím spokojený s probíhající sezónou?

Dal jsem víc gólů než v té minulé sezóně. Za podzim jich nastřílel v soutěžích šest, čtyři v Premier League, dva v pohárech, včetně jednoho Spartě. Ten by se počítat neměl... Někdy rozhodovaly jen centimetry, jako v zápase s Wiganem, kdy šel míč od tyče. Rád bych v tom pokračoval, i když střílení branek není to nejdůležitější, proč jsem na hřišti. Na druhou stranu mě hodně brzdila zranění. Snažím se, abych jim předcházel.

Arsenal je favoritem Premier League i Ligy mistrů. Při tom před sezónou po odchodu Henryho s vámi soupeři moc nepočítali, jak to vnímáte?

Určitě se s námi nepočítali a někteří s námi nepočítají ani teď. To je nám jedno. Někteří říkali, že budeme desátí nebo čtrnáctí. My máme svoje cíle a za těmi jdeme. Uvidíme, jak to půjde dál, třeba v Lize mistrů bude zajímavý už los osmifinále. Náš cíl je jasný. V Premier League i Lize mistrů chceme skončit na špici.

Prohráli jste v Middlesborughu a soupeři o Arsenálu říkají, že mu dochází dech...

V to spíš soupeři doufají. My jsme prohráli po delší době, odehráli jsme jeden špatný zápas. Stane se. Chceme odpovědět pochybovačům už v neděli, že to byl jen jeden špatný zápas.

Máte hodně zraněných hráčů. Cítíte, když jdete na hřiště, že na vás trenér a spoluhráči hodně spoléhají?

Teď se cítím dobře a vím, že se na mne spoléhá. Nijak mě to ale nesvazuje. Snažím se a dělám, co můžu, abych byl mužstvu co nejvíc prospěšný. Faktem je, že pořád máme problémy se zraněními hráčů. Chyběli nám obránci, teď zase víc ti dopředu. Hleb už trénuje, ale Fabregas ještě o víkendu nebude.

Tradičně velmi náročná je v Anglii vánoční série. Může rozhodnout o celé sezóně?

Je to strašně důležité období. Hrajeme hodně zápasů po sobě. Skutečně se začíná lámat chleba, ale o celé sezóně to ještě nerozhodne.

V lednu se hraje mistrovství Afriky. Odjede tam spousta hráčů z Premier League, může to soutěž ovlivnit?

Nám odjedou asi Adebayor, Toure a Eboue. Chelsea například Drogba nebo Essien. Mluvím o důležitých hráčích. Myslím, že Manchesteru neodjede nikdo. Takže to do jisté míry může ovlivnit Premier League.

Co říkají v Anglii novému trenérovi reprezentace Capellovi?

Ohlasy jsou pozitivní. Je to zkušený taktik, který za sebou má velké úspěchy.

Česká reprezentace bude bydlet při mistrovství Evropy v Seefeldu. Je to dobrá volba?

Podmínky v Seefeldu jsou dobré, cítíme se tam dobře, je tam klid. Máme to tam rádi. Na druhou stranu je to ale jedno, kde se budeme připravovat. Cestování před zápasem je normální, v tom problém není. Všude budeme létat a letiště jsou blízko. Důležitý bude konečný výsledek.

Za týden jsou Vánoce. Budete je slavit opět v Londýně. Jaké budou?

Vánoce budu slavit česky, ale není to jako jsem byl zvyklý. Míval jsem přestávku a byl doma. Tady mám 24. prosince trénink. Přijdu domů na Štědrý večer... Ale pořád to jsou Vánoce, budou tu rodiče, uděláme si je po našem.

Přál jste si nějaký speciální dárek?

Nic mimořádného jsem si nepřál. Nevím co dostanu. Pokud si mám něco přát, pak abych byl zdravý. To je to nejdůležitější.

Budete mít kapra?

Nebudeme, tady není běžný jako u nás.

Milanovi Barošovi ho vozili rodiče letadlem v igelitové tašce...

Opravdu? To mě nenapadlo.

Už máte pro svoje nejbližší koupené dárky?

Dárky jsem kupoval vždycky na poslední chvíli. Tentokrát už něco  mám. Letos mě Vánoce zastihnou z tohoto pohledu připraveného.

Co se vám vybaví, když se ohlédnete za končícím rokem 2007?

Jako první radost, že jsme zvládli kvalifikaci, která byla velice složitá. Zase jsme na mistrovství Evropy. Byl to vcelku dobrý rok. Až na ta zranění, ta mě strašně brzdí. Proto bych si v novém roce přál ze všeho nejvíc zdraví a věřím, že ten příští rok bude ještě lepší.

Reklama

Související témata: