Hlavní obsah

Brückner nominoval do přípravy na Kypr tři nováčky

Trenér české fotbalové reprezentace Karel Brückner v pondělí oznámil jména osmadvaceti hráčů, kteří jsou nominováni ke dvěma přípravným zápasům mezinárodního turnaje na Kypru před mistrovstvím Evropy, které se uskuteční v Rakousku a Švýcarsku od 7. do 29. června. V nominaci jsou tři nováčci: brněnský Luboš Kalouda, Mario Holek z Dněpropetrovsku a mladoboleslavský kapitán Jan Rajnoch.

Článek

První utkání sehrají čeští reprezentanti 5. února v Nikósii, kde od 20:15 nastoupí proti Řecku, půjde o ligové výběry obou zemí. Trenér Brückner se nechal slyšet, že toto utkání bude neoficiální.

Druhý zápas bude již oficiální a odehrají jej silnější výběry. V Larnace bude 6. února od 20:30 soupeřem českých fotbalistů výběr Polska. "Druhý zápas budou hrát hráči, kteří nastoupí v neděli k ligovému utkání, jedná se asi o šestici borců," řekl na pondělní tiskové konferenci na pražském Strahově Brückner.

Šanci dostanou hráči širšího kádru 

"V týmu máme hodně hráčů, kteří jsou v širším, respektive užším základu, ale mají málo startů," naznačil trenér, že šanci dostanou David Jarolím, Zdeněk Pospěch či Michal Kadlec a pokračoval: "Víme, jaké jsme měli problémy, když nám vypadl Galásek, proto jsme nominovali Rajnocha a Holka."

První muž na české lavičce také řekl, že mužstvo se buduje průběžně a že nominace je dlouhodobě dána. "Základní kádr je daný, ale nic není uzavřeno. Jisté místo nemá nikdo. Když někdo zázračně vyskočí, klidně může být nominován," poznamenal kouč.

Zítka podává dobré výkony, proto je v nominaci

Na otázku proč dvojici brankářů Čech - Blažek doplnil Daniel Zítka z belgického Anderlechtu odpověděl: "Na třetím postě to mírně střídáme, nechci aby to bylo úplně uzavřené. Zítka podává dobré výkony, proto je v nominaci."

Kouč Brückner je v otázce přestupů hráčů před blížícími se velkými akcemi skeptický. V právě probíhajícím přestupním období změnili klubové barvy Vlček, Matějovský, Holek či Koller. "Neznám všechny okolnosti. U mladších hráčů převažují však spíše negativa. Ale je to věc hráče, manažera, oddílu a také ekonomické situace," řekl.

Další přípravné utkání čeká Rosického a spol. 26. března v Dánsku proti tamní reprezentaci. 27. května pak v Praze změří český celek síly s Litvou a o tři dny později s Belgií.

Nominace A-týmu pro přípravné zápasy na Kypru:
Brankáři:Jaromír Blažek (1. FC Norimberk), Petr Čech (FC Chelsea), Daniel Zítka (Anderlecht Brusel).
Obránci:Zdeněk Grygera (Juventus Turín), Marek Jankulovski (AC Milán), Michal Kadlec (Sparta Praha), Radoslav Kováč (Spartak Moskva), Zdeněk Pospěch (Sparta Praha), Jan Rajnoch (Mladá Boleslav), David Rozehnal (Newcastle United), Tomáš Ujfaluši (FC Fiorentina), Jan Šimůnek (Vfl Wolfsburg).
Záložníci:Tomáš Galásek (1. FC Norimberk), Mario Holek (Dněpropetrovsk), David Jarolím (SV Hamburk), Luboš Kalouda (1. FC Brno), Jiří Kladrubský (Sparta Praha), Marek Matějovský (FC Reading), Jaroslav Plašil (Osasuna Pamplona), Jan Polák (Anderlecht Brusel), Daniel Pudil (Slavia Praha), Tomáš Rosický (FC Arsenal), Libor Sionko (FC Kodaň).
Útočníci:Milan Baroš (Olympique Lyon), Martin Fenin (Eintracht Frankfurt), Stanislav Vlček (Anderlecht Brusel), Jan Koller (1. FC Norimberk), Marek Kulič (Sparta Praha).

Reklama