Hlavní obsah

Trenér jednadvacítky Lavička povolal sedm nováčků

PRAHA

Trenér české reprezentace do 21 let Vítězslav Lavička odtajnil nominaci na první letošní utkání této kategorie. Tím bude přátelský zápas proti třetiligovému francouzskému týmu Istres, který se odehraje 6. února. Mezi povolanými je hned sedm nováčků. Lavička otestuje v tomto utkání hráče, kteří zatím nedostali tolik příležitostí.

Článek

Mezi prvně povolanými jsou Dominik Rodinger, Jan Halama, Marcel Gecov, Ivan Hašek, Adam Hloušek, Jiří Valenta a Jakub Mareš. Právě na prvně jmenovaného Dominika Rodingera směřovalo několik otázek. V českém fotbale je jméno odchovance Bohemians 1905 totiž velkou neznámou. "Je o něj zájem i v první slovenské lize. Byl by hřích ho nevidět a nevyzkoušet," řekl Lavička o hráči, který nastupuje v dresu Michalovců, ve druhé slovenské lize.

V nominaci tentokráte nejsou stabilní členové, kteří dostali volno. Chybí například Suchý, Gebre Selassie, Švec, Filo či Střeštík. Jejich místo zaujali mladíci, které chce trenér Lavička otestovat. "Bereme ten zápas hlavně tak, že to bude zkouška pro hráče, kteří zatím nedostali tolik příležitostí," řekl kouč.

Ve výběru nejsou ani Holek s Kaloudou, důvodem je však jejich nominace do seniorské reprezentace. "Nepřekvapilo mě, že byli Mario s Lubošem nominovaní, protože s trenérem Brücknerem jsme často v kontaktu a o hráčích diskutujeme. Spíše mě to potěšilo," řekl Lavička.

Istres jsou špičkou ve třetí francouzské lize

Původně chtěl bývalý trenér Liberce hrát proti stejně starým egyptským fotbalistům, protější strana však odmítla. První letošní zápas tak lvíčata odehrají proti francouzskému Istres. Lavička však zklamán není. „Jsou špičkou ve třetí lize. Většina hráčů s námi bude vůbec poprvé, takže se nám to v tuto chvíli jeví jako optimální varianta,“ upřesnil.

U týmu skončil jako asistent Miroslav Soukup, který od května převezme Egyptskou reprezentaci do 21 let. „Je to zásah do realizačního týmu, ale všichni mu to přejeme. S Mirkem Soukupem však budeme i nadále spolupracovat,“ řekl Lavička, jenž si už vybral jeho nástupce, jméno však zatím neprozradil. Ve čtvrtek by měl asistenta schválit výkonný výbor.

Nominace reprezentace do 21 let na přípravný zápas proti Istres:
Brankáři:Rodinger (Michalovce, 0 startů/0 branek), Petr (Parma 0/0).
Obránci:Halama (Viktoria Plzeň, 0/0), Kubáň (1. FC Brno 4/0), Kúdela (Sparta Praha, 7/0), Mazuch (Fiorentina, 4/1), Rosa (Teplice, 0/0), Řezník (Baník Ostrava, 4/0).
Záložníci:Dočkal (Liberec, 6/3), Gecov (Liberec, 0/0), Hašek (Bohemians 1905, 0/0), Hloušek (Jablonec, 0/0), Mičola (Baník Ostrava, 1/0), Rajtoral (Baník Ostrava, 14/1), Valenta (Jablonec, 0/0).
Útočníci:Jeslínek (Sparta Praha, 4/2), Mareš (Teplice, 0/0), Pekhart (Tottenham Hotspur, 6/5), Smejkal (Teplice, 5/4).

Reklama