Hlavní obsah

Brückner čeká v Bratislavě tvrdý boj o kvalifikační termíny

BRATISLAVA

Už pošesté zasedne trenér fotbalové reprezentace Karel Brückner k jednacímu stolu, aby dojednával termínovou listinu kvalifikačních bojů. Nejprve se jednání účastnil jako asistent Jozefa Chovance, nyní bude počtvrté na schůzce v roli hlavního kouče. Jízdní řád třetí skupiny kvalifikace světového šampionátu 2010 se bude hledat ve středu dopoledne v Bratislavě.

Článek

Český trenér sice neví, zda tým v kvalifikaci ještě povede, ale ohledně dohody je poměrně skeptický. I proto na rozdíl od minulosti s sebou nepřivezl ani podrobný plán.

Těžce řešitelná tajenka, nad níž obvykle sedí na dvě desítky činovníků, se pro amatérského šachistu Brücknera stala takřka koníčkem. V zákulisí tvrdých jednání kolovaly historky o tom, jak dokázal své protivníky rozčílit neústupností, stejně jako je vzápětí usadil dalším návrhem, na který nedokázala druhá strana reagovat. "Některé věci ani nelze zveřejňovat," svěřil se trenér v úterý večer, když dorazil do bratislavského hotelu Crown Plaza, kde se jednání šesti zemí uskuteční.

Brückner dorazil v dobré náladě, ale velkým optimistou před jednáním nebyl. "Bitva je teprve na začátku. Není důležité, kdo zvítězí zítra u jednacího stolu, ale kdo se bude radovat z postupu," prohlásil kouč.

Brückner v ideální dohodu nevěří

Se svými plány se svěřovat nechtěl. "Strategii máme, ale nebyla by to strategie, pokud bych ji prozradil už dnes," uvedl na recepci luxusního hotelu, kde mezitím procházely delegace dalších účastníků. Vřele se s Čechy vítali především Poláci, které vedl rozesmátý nizozemský trenér Leo Beenhakker.

Český kouč sice v ideální dohodu nevěří, ale někdy je složení především dvojzápasů velmi důležité. "Není zcela rozhodující celá termínovka, mně by stačily i dílčí úspěchy," řekl Brückner a připomněl poslední zkušenost v kvalifikaci ME. "Podzim ukázal, jak to může být někdy složité. Němce čekal před zápasem v Mnichově těžký souboj v Irsku, zatímco my jsme nabírali síly v Seefeldu," uvedl.

Jak se bude schůzka odvíjet, lze jen těžko předvídat. Několikrát to podle něj bylo poměrně snadné, jindy zase velmi těžké. Dvakrát dokonce musel rozhodnout los. "Nejtěžší to bylo před kvalifikací mistrovství světa 2006, kdy jsme my, Holanďané a Rumuni nemohli najít společnou řeč. A finský zástupce řekl, ať se domluvíme sami, že oni problém mít nebudou. My tři jsme si pak vylosovali tři pozice a osmihodinové jednání bylo u konce," zavzpomínal Brückner. Má i opačnou zkušenost. "Vyměnili jsme si za dvě minuty návrhy a pak šli podepsat dohodu," žertoval kouč s nadsázkou.

Irové byli neústupní

Naposledy se prý dobře jednalo překvapivě s Němci, ale všechny dohody shodili ze stolu Irové. "Byli hodně neústupní, už tehdy bojovali o postup," připomněl kouč dva roky starou zkušenost z Frankfurtu nad Mohanem, která skončila losováním v sídle UEFA. Podobný scénář může mít i bratislavská schůzka. "Pokud nepadne dohoda zde, večer bychom stejně měli přesný termínový plán znát. Rozhodl by los v sídle FIFA," uvedl šéf mezinárodního oddělení ČMFS Jaroslav Dudl.

Vedle Brücknera a Dudla budou za Česko vyjednávat také generální sekretář svazu Rudolf Řepka, asistent trenéra Petr Rada, který může současného kouče nahradit ve funkci po jeho odchodu, a mluvčí reprezentace Lukáš Tuček.

Zatímco tato trojice dorazila do Bratislavy až těsně před úterní slavnostní večeří, Brückner s Dudlem za sebou měli už dvoudenní putování po Rakousku. Kouč hledal ideální místo pro květnový tréninkový kemp před mistrovstvím Evropy. "Máme asi pět možností v různých spolkových zemích. Byli jsme například v Korutanech a Štýrsku," řekl Brückner. Jasno prý ještě nemá. "O místě rozhodneme až v únoru, máme dost času," uvedl trenér. Podle neoficiálních zpráv je jedním z možných kandidátů zánovní hotel v Bad Bleibergu poblíž Villachu, kde byli loni v létě na soustředění sparťané.

Reklama

Související témata: