Hlavní obsah

Fotbalisté zahájí i zakončí kvalifikaci MS proti Severnímu Irsku

Česká fotbalová reprezentace zahájí i zakončí kvalifikaci na mistrovství světa zápasy se Severním Irskem. První utkání se bude hrát 10. září v Belfastu, poslední 14. října 2009 doma. Trenéři národních týmů ve třetí skupině se na termínech dohodli při středečním jednání v Bratislavě. Šampionát se uskuteční v roce 2010 v Jihoafrické republice.

Článek

V první den kvalifikace budou mít Češi volno, v termínu 6. září hrát nebudou a svoji ztrátu proti ostatním týmům doženou 19. listopadu proti San Marinu, tedy v termínu obvyklém pro přípravné zápasy. Určitou výhodou může být skutečnost, že poslední tři utkání budou hrát čeští fotbalisté doma.

Schůzka v Bratislavě spěla k dohodě nečekaně rychle od samotného začátku; Češi, Slováci i Poláci našli brzy společnou řeč. Potíže podle zákulisních informací dělali jen zástupci Slovinska, kteří údajně přijeli s představou, že začnou se San Marinem. Ostatní účastníci si z nich po jednání dělali legraci, zda nechtěli hrát s papírově nejslabším účastníkem skupiny všechny zápasy a i na trenérovi Matjaži Kekovi bylo znát zklamání.

Předseda slovenského svazu František Laurinec připustil, že k dohodě došlo na poslední chvíli. "Dali jsme si termín, že skončíme ve 12:30. Dohoda byla na světě jen o pět minut dříve," uvedl činovník, který jednání řídil.

S Čechy nechtěl nikdo začít

Nečekané zádrhely naznačil na tiskové konferenci i český kouč Karel Brückner. "Oceňuji snahu všech účastníků se domluvit, to byla největší dnešní výhra. Ale mohlo to být ještě rychlejší - ze třiceti zápasů jsme se o 29 domluvili hned po ránu, ale pak bylo těžké najít shodu o tom zbývajícím. Museli jsme proto posunovat i dalšími zápasy," řekl Brückner.

Prozradil také, že volný termín na úvod vznikl z jednoduchého důvodu: s Čechy nikdo nechtěl hrát. "Dělal jsem si legraci z kolegů, že tedy mohu z místnosti odejít, pokud to pomůže," vyprávěl Brückner s úsměvem.

Jeho partneři si po konci schůzky také pochvalovali, že k dohodě vůbec došlo. "Není lehké skloubit názory a přání šesti trenérů. Ale dnes se to podařilo a to je předzvěst fair-play bojů ve skupině," prohlásil trenér Poláků Leo Beenhakker, který se prý s českým kolegou bavil i o blížícím se přípravném duelu na Kypru. "Shodli jsme se, že do kvalifikace je ještě daleko, že tento zápas tomu rozhodně škodit nebude," řekl Nizozemec.

Spokojenost vyzařovala také z irského trenéra Nigela Worthingtona, který byl údajně překvapen, jak džentlmensky se všichni účastníci k sobě chovali. "Byl jsem na podobné akci poprvé a mám velmi pozitivní dojem. O to vzrušující bude samotná kvalifikace," rozdával úsměvy šestačtyřicetiletý kouč, jehož tým bude prvním českým soupeřem.

Program českého mužstva v kvalifikaci MS 2010
2008
6. zářívolno
10. záříSeverní Irsko - ČR
11. říjnaPolsko - ČR
15. říjnaČR - Slovinsko
19. listopaduSan Marino - ČR
2009
28. březnaSlovinsko - ČR
1. dubnaČR - Slovensko
19. srpnavolno
5. záříSlovensko - ČR
9. záříČR - San Marino
10. říjnaČR - Polsko
14. říjnaČR - Severní Irsko

Reklama

Související témata: