Hlavní obsah

Devět reprezentantů změnilo v zimě dres

PRAHA

Devět fotbalových reprezentantů už v zimě změnilo dres. Z přibližně pětatřicetičlenného širšího výběru, z něhož by měla vzejít závěrečná nominace na mistrovství Evropy čítající 23 jmen, to je poměrně hodně. „Zkušení hráči přechod zvládají lépe. U mladých hráčů spíš převládají negativní zkušenosti, ale je to individuální a dopředu nelze v případě přestupu nic odhadnout,“ řekl už dříve trenér české fotbalové reprezentace Karel Brückner.

Článek

„Kollerovi a Barošovi by naopak změna dresu měla pomoci. Potřebujeme, aby reprezentanti na jaře pravidelně hráli. Ti hráči, kteří hrát nebudou nebo ztratí formu, na mistrovství Evropy nepojedou,“ dodal. Určitě by z tohoto pravidla existovaly výjimky jako v minulosti, pokud by některá ze stálic reprezentace nebyla zraněná nebo ztráta formy či nerozehranost nebyla tak markantní. „Na soustředění umíme dát hráče do pořádku,“ potvrdil kouč svoji zkušenost.

Vezmeme-li za určitý základ osmadvacítku nominovanou na nadcházející kyperský dvojzápas, pak z pěti útočníků změnili dres hned čtyři. Kromě již zmíněných Baroše a Kollera také Vlček, který se adaptoval v Belgii poměrně rychle, ale přibrzdilo ho zranění. Čtvrtým je stříbrný z MS dvacetiletých Fenin, který sám přiznává, že se v Německu kolikrát nestačí divit.

Zejména u hráčů nejmladší reprezentační generace jsou přestupy ošidné a může se stát, že právě oni nominačním sítem v květnu neprojdou. „O tom, zda přestupem nepřijdu o reprezentaci, jsem nepřemýšlel,“ konstatoval Martin Fenin. „Víc než o reprezentaci mi šlo o rodinu a životní šanci, ale věřím, že pokud budu hrát, o místo nepřijdu,“ uvedl o téměř devět let starší Zdeněk Pospěch.

Při přestupu do kvalitních klubů a soutěží, budou hráči v nominačním ohrožení jen tehdy, pokud by pravidelně nehráli, a to ještě především ti mladší. Není třeba si dělat velké iluze, že by se právě mladíci převážně ze stříbrné dvacítky vysloveně „tlačili“ do nominace na šampionát. V jejich případě jde na jaře spíš o rozšíření kádru.

Většina s jistotou

Baroš a Koller mají nominaci prakticky jistou. Pospěch, Vlček a Matějovský by si ji měli na jaře pravidelnými starty a dobrými výkony pohlídat, což asi bude nejtěžší pro Matějovského v Premier League. Lehké to nebude mít Fenin, ale pokud bude hrát, nejspíš taky pojede. Pokud zazáří na jaře ve Spartě Sivok, má velkou šanci i on.

U trojice mladíků Fenin, Mario Holek a Michal Daněk, kteří přestoupili, ale i dalších, jako jsou Kalouda nebo Šimůnek, by muselo jít na jaře o zcela mimořádné výkony, jimiž by z nominace vytlačili někoho z dlouhodobě prověřených borců.

Zajímavé zimní přestupyDřívější klubSoučasný klub
Milan BAROŠLyonPortsmouth
Michal DANĚKPlzeňWest Bronwich
Martin FENINTepliceFrankfurt n. M.
Mario HOLEKBrnoDněpropetrovsk
Jan KOLLERMonacoNorimberk
Marek MATĚJOVSKÝBoleslavReading
Zdeněk POSPĚCHSpartaFC Kodaň
Stanislav VLČEKSlaviaAnderlecht
Tomáš SIVOKUdineSparta

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články