Hlavní obsah

Trenér Brückner kvůli nemoci neodletí s reprezentací na Kypr

Trenér fotbalové reprezentace Karel Brückner se kvůli nemoci nezúčastní přípravných zápasů proti Řecku a Polsku, které se uskuteční v úterý a ve středu na Kypru. Na nedělní tiskové konferenci v Praze to oznámil reprezentační manažer Vlastimil Košťál.

Článek

Osmašedesátiletý Brückner zůstal s horečkami doma v Olomouci a nepřijel tudíž ani na nedělní sraz v Praze, odkud část reprezentačního výběru odletí hodinu po poledni na středomořský ostrov. Brückner tak jako trenér národního týmu poprvé po více než šesti letech zmešká reprezentační akci.

"Trenér má vysoké teploty, je tam i podezření na zápal plic. S ohledem na jeho zdraví bude určitě lepší, když zůstane ležet v posteli," uvedl Košťál.

Brücknera zastoupí asistent Rada 

Brücknerovy kompetence si tak rozdělí jeho asistenti Petr Rada, který už na Kypru pobývá s teplickým týmem, a Jaroslav Šilhavý s tím, že hlavní slovo bude mít Rada. Ten bude třeba po konzultacích s Brücknerem určovat i sestavu. V úterý se tým složený z nováčků a hráčů širšího kádru poměří s řeckým "béčkem" v Nikósii, o den později se pak střetnou české a polské "áčko". "Ale s trenérem budeme pořád na telefonu," podotkl Šilhavý.

Vedení týmu se ještě nevzdalo naděje, že by Brückner dorazil na Kypr později, ale to prý není příliš pravděpodobná varianta. "Šance existuje, ale není to příliš reálné. Nechceme ohrozit zdraví trenéra. Ale realizační tým je i tak dostatečně kvalitní a široký, nepochybuji o tom, že to zvládneme," řekl Košťál.

Sami fotbalisté byli překvapení, když se o Brücknerově absenci dozvěděli. "To jsem vůbec netušil, že by trenér nejel s námi, je to pro mě úplná novinka," podivoval se útočník Stanislav Vlček, když se půl hodiny po poledni na starém ruzyňském letišti chystal k odletu na Kypr.

Koller doufá, že Rada nebude muset křičet 

Útočník Jan Koller zažil sraz bez Brücknera poprvé v kariéře. "Ještě nikdy jsem se s tím nesetkal. Převezme to trenér Rada a snad mu nedáme příliš důvodů k tomu, aby po nás nějak moc křičel," připomněl nejlepší kanonýr české reprezentace pověst bouřliváka, která Radu předchází.

Přesun českého týmu připomínal velké manévry. První část mužstva, složená z hráčů působících v české lize a doplněná o trojlístek z Anderlechtu Brusel Poláka, Zítku a Vlčka, norimberské duo Koller, Blažek, Šimůnka z Wolfsburgu, frankfurtského Fenina, Kováče ze Spartaku Moskva a Matějovského z Readingu, vyrazila na Kypr v neděli po poledni, hamburský středopolař Jarolím přiletí až večer.

Na místě už čekali teplický nováček Kaufman a také záložník Dněpropetrovsku Holek, kteří mají na středomořském ostrově soustředění se svými kluby. Reprezentaci během pondělka doplní další debutant Kúdela a také Čech, Baroš, Pospěch, Sionko, Ujfaluši, Grygera, Rozehnal a Plašil. V týmu je tak 27 hráčů, z původní nominace vypadli zranění Jankulovski, Galásek a také kapitán Rosický.

Reklama