Hlavní obsah

Rada je s Brücknerem v telefonickém spojení

Karel Felt (Larnaka)Sport.czPrávo

Poprvé za sedm let chybí trenér Karel Brückner u české fotbalové reprezentace. Vysoká horečka a podezření na zápal plic mu nedovolily odletět na přípravný dvojzápas na Kypru. Na jeho místo dočasně přesedl asistent Petr Rada. „Na organizaci celé akce to nic nezměnilo, i když je nepříjemné, že tu hlavní kouč není. Sám jsem něco podobného zažil v Teplicích,“ řekl Právu Rada.

Článek

„O nic převratného nejde a nechtěl bych, aby z toho vznikaly nějaké nesmyslné spekulace. S trenérem Brücknerem jsem ve spojení, díky mobilům to dnes není problém a můžeme spolu mluvit prakticky v kteroukoliv denní i noční dobu. Třeba i během zápasu, není na tom nic divného,“ říkal Petr Rada.

Vůbec nechtěl mluvit o tom, že by třeba po mistrovství Evropy si mohl zvládnutím kyperské přípravy pootevřít dveře jako případný Brücknerův nástupce. „Nesmysl! Takhle nepřemýšlím. Jsem tu jako asistent, který vede určitou fázi přípravy. Tak to berou i hráči. Nic víc. Hlavně jsem přesvědčený, že na šampionátu uspějeme a hlavní kouč bude pokračovat,“ řekl důrazně a jako bývalý výborný obránce zastavoval už v zárodku všechny útoky, směřující k jeho spekulativnímu dotlačení do funkce hlavního kouče.

„Nemělo smysl, aby riskoval. Přijdou důležitější akce. Domlouvali jsme se i na tom, kdo který zápas bude hrát. K dispozici pak bude mít videokazety z obou utkání a samozřejmě budeme i po návratu osobně konzultovat naše poznatky. Náš náhled na fotbal je velice blízký.

Koučoval s berlí

„Brücknerovi je hodně zle. Kdyby to jen trochu šlo, byl by tu,“ dodal vedoucí mužstva Jaroslav Dudl s tím, že v roce 1999 si Brückner přetrhl achillovku, nevešel se s nohou v sádře v Blšanech na lavičku v kvalifikačním zápase jednadvacítky. Z protější tribuny tak koučoval tým proti Bosně obrazně i doslova berlí. Mlátil jí do plechového ohrazení , když byl nespokojený, a dokonce jí pošťouchl aut vhazujícího Heinze a ten později vstřelil vítězný gól.

V historii československého fotbalu není onemocnění trenéra také nic nového. Lavičku čerstvých mistrů Evropy na podzim roku 1977 musel opustit Václav Ježek a jeho místo zaujal jeho asistent Jozef Vengloš, který vedl tým v přípravě proti Turkům, která skončila 1:1 a poté i v kvalifikačním duelu o postup na MS 1978 ve Skotsku, kde Čechoslováci prohráli 1:3.

V záři blesků

V hotelu Golden Bay se přítomní reprezentanti také fotili pro bulletin pro EURO 2008 i další svazové reprezentační materiály v oblečení od firmy Steilmann. V prvním poschodí vznikl improvizovaný fotoateliér, kam hráči chodili ve svém volnu. Na dlouhé řadě věšáků bylo rozmanité oblečení, které aranžérky vybíraly tak, aby hráčům co nejvíc sedlo. Nechybělo ani líčení drobných vad na kráse. Davidu Jarolímovi musely pod okem zamazat šrám z bundesligového zápasu. Na vše dohlížela ředitelka firmy Anna Motlíková. Fotografování v dresech už bylo rutinní záležitostí.

„Moře? Na to se kluci dojdou podívat. Jinak není čas. Všichni hráči tu nejsou, takže další musíme dofotografovat na další akci. Ale chceme, aby bylo k dispozici maximum podkladů. Nevypadá to dobře, když v takovém reprezentativním materiálu chybí třeba dva nebo tři hráči,“ vysvětlil úsilí a neustálé záblesky nad hotelovou halou tiskový mluvčí reprezentace Lukáš Tuček.

Reklama