Hlavní obsah

Salpigidis rozhodl z ofsajdu vyrovnaný souboj

NIKÓSIE

Čeští fotbalisté prohráli v úterním neoficiálním mezistátním utkání rezervních výběrů s Řeckem 0:1. Jediný gól vstřelil z ofsajdu Salpigidis deset minut před koncem. Opory jako Čech, Koller, Ujfaluši, Rozehnal nebo Grygera seděly na tribuně. Národní tým vedl asistent Petr Rada, hlavní kouč Karel Brűckner zůstal nemocný doma.

Článek

Český tým nastoupil s velice mladým týmem, v zahajovací sestavě nechyběli tři vicemistři světa z loňského mistrovství světa do 20 let. V obraně nastoupil Šimůnek, v záloze Kalouda a na hrotu se zkušeným Kuličem dvacetiletý kanonýr Fenin.

Do chladného nikosijského večera na Národní stadión, kde Češi končili vítězně kvalifikaci na EURO s Kyprem, přivedl český tým s kapitánskou páskou David Jarolím. Oba soupeři začali velmi opatrně a dlouhé minuty nebyla k vidění jediná pohledná akce. Komorní atmosféru před několika stovkami fanoušků přehlušoval hluk z blízké dálnice. Rozehřál je až „Řek Zorba.“

Po necelé půlhodině Jarolím z přímého kopu protáhl řeckého gólmana a krátce na to se ocitl v šanci Fenin, ale míč dobře netrefil. Řekové na chvíli ožili, ale Papastapulos hlavičkoval těsně nad břevno a Ciolisovi později chyběl krok k míči po rohovém kopu. Češi přestáli tlak, ale z dalšího přímého kopu nepropálil gólmana Kalouda, po rohovém kopu Pudila hlavičkoval nad branku Kladrubský.

Rozhodl gól z ofsajdu

Řekové vystřídali půlku týmu a Zítka měl hodně práce s ránou Salpigidise. Řekové byli v této fázi lepší a míč několikrát prolétl malým vápnem před brankářem Anderlechtu. Když se český tým vymanil z tlaku, měl Kotsolis hodně práce, aby vytáhl ránu Pudila nad břevno. To už Češi předváděli docela pohledný fotbal, ale střeleckým pokusům chybělo přesnější zakončení, i když pálili z každé pozice. Z gólu se radovali Řekové, když z ofsajdové pozice skóroval Salpigidis.

Ve středu se Češi utkají v oficiálním zápase s Polskem.

Česko - Řecko 0:1 (0:0)
Branka: 80. Salpigidis. Rozhodčí: Gerasimu - Loutaris, Touros (všichni Kypr). ŽK: Kafes (Řecko). Diváci: 850.
Česko: Blažek (46. Zítka) - Kaufman (46. Kúdela), Rajnoch (46. Kováč), Šimůnek, Kladrubský - Kalouda, Jarolím (75. Matějovský), Holek (82. Baroš), Pudil - Fenin, Kulič (67. Vlček). Trenér Rada.
Řecko: Chalkias (46. Kocolis) - Vyntra (46. Melissis), Kumas, Papastapulos (46. Papadopulos), Spyropulos - Jannakopulos (46. Salpigidis), Kafes, Ciolis, Makos (46. Lagos) - Lymperopulos, Samaras (63. Christodulopulos). Trenér: Rehhagel.

Reklama

Související témata: