Hlavní obsah

Mladíci s Řeky prohráli, ale nezklamali

NIKÓSIE

I přes prohru s řeckým výběrem čeští fotbaloví mladíci v úterý večer v Nikósii nezklamali. „Samozřejmě jim chybějí zkušenosti z tak těžkých zápasů. Utkání mohli dovést v klidu k remíze, když už se nepodařilo vyhrát. Některé situace mohli řešit klidněji, ale to časem přijde," uvedl po utkání kouč Petr Rada. Teplický trenér zastupoval na lavičce v úterním utkání s řeckým výběrem nemocného Karla Brücknera.

Článek

"Vždyť zatímco Řekové byli viditelně rozehranější, kdežto naši hráči, zejména ti mladí, jsou ještě v přípravě na ligu,“ vysvětloval Rada.

Po většinu utkání byl český tým zkušenějším Řekům vyrovnaným soupeřem, chvílemi je předčil. Přitom pět hráčů ze sestavy prvního poločasu ještě za reprezentaci neodehrálo ani minutu. Kladrubský měl na kontě pouhé čtyři a byl tak relativně reprezentačně nejzkušenějším z obranné čtveřice. Pouze Blažek, Jarolím a Kulič mají na kontě přes deset reprezentačních startů. A to ve druhé půli nastoupil další z nováčků Kúdela.

„Nikoho nechci vyzdvihovat ani kritizovat, v klidu si to zanalyzujeme a probereme s trenérem Brücknerem. Chcete-li po mně nějaká jména, pak Kalouda a Kúdela odehráli velmi dobrý zápas. Ale i ti ostatní odvedli dobrou práci a start v tomto zápase, byť nebyl oficiální mezistátní, takže se do statistik nepočítá, pro ně znamená cennou zkušenost, která se jim určitě neztratí. Záleží na nich, jak s ní naloží, všechno mají ve svých rukách z pohledu budoucnosti v národním týmu,“ zdůraznil Rada s tím, že utkání ukázalo, že český fotbal má kde brát nové talentované hráče.

S hlavním koučem hovořili telefonicky před utkáním. „Během úterního zápasu jsme s ním netelefonovali, nebyl v podstatě důvod. Domluvili jsme se na pozdní večer, až uvidí záznam, a také na středu, abychom probrali sestavu proti Polsku a střídání, včetně toho, kdo z hráčů, kteří nastoupili v úterý, bude hrát nebo se alespoň posadí na začátku zápasu na lavičku. Oba zápasy probereme detailně po návratu domů,“ uvedl Rada. Stejně jako mladí hráči, i on byl trochu smutný ze zbytečné porážky, navíc z ofsajdu. „Měli jsme dát první gól, Fenin měl velikou šanci, a zápas by se vyvíjel jinak. V žádném případě však nelze tuto porážku brát moc vážně, protože šlo především o otestování perspektivních mladíků,“ připomněl Rada hlavní smysl úterního duelu.

Reklama

Související témata: