Hlavní obsah

O výhru jednadvacítky 4:0 nad Istres se postarali nováčci

SAINTE MAXIME

Fotbalová reprezentace do 21 let ve středečním přípravném utkání proti třetímu celku francouzské ligy FC Istres zvítězila 4:0. Pod přesvědčivou výhru se v prvním letošním zápase podepsali výraznou měrou nováčci v týmu. Obránce Petr Pavlík a záložníci Jiří Valenta s Jakubem Marešem při svém debutu hned skórovali, Adam Hloušek si připsal dvě nahrávky. O první trefu v utkání se postaral útočník Tomáš Pekhart.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Tomáš Pekhart se raduje z gólu.

Článek

Kouč Lavička ve středu ve středomořském letovisku postavil do základní sestavy tři úplné nováčky Pavlíka, Haška a Hlouška. Brankář Petr, který prošel celou kvalifikací, si také odbyl debut mezi tyčemi. Čeští mladíci brzy vycítili, že budou mít nad pátým celkem třetí francouzské ligy navrch a přestože se jejich souhra občas zadrhla, neúnavně se tlačili před soupeřovu branku.

První pokusy Dočkala a Pekharta ještě úspěchem neskončily, ale druhý jmenovaný se své šesté branky v dresu "lvíčat" stejně brzy dočkal. Ve 13. minutě mu posadil z rohu centr na hlavu Hloušek a útočník Tottenhamu hlavičkoval odrazem od země do sítě. Standardní situace byly silnou zbraní českého celku a dvanáct minut po vedoucí trefě to Hloušek potvrdil znovu. Tentokrát zakroutil do pokutového území trestný kop a stoper Pavlík jemnou tečí mohl slavit svůj premiérový zásah v reprezentaci.

Gólman Petr udržel zneškodnil několik šancí

Istres se k zakončení také dokázalo propracovat, když občas využilo zaváhání v českých defenzivních liniích. Ale gólman Petr se blýskl proti střele Sofikitise a také při nebezpečné hlavičce Achemiho z bezprostřední blízkosti. České vedení ještě před poločasem mohl navýšit Jeslínek, který ovšem po chybě stoperů křížnou střelou minul branku.

Lavička po přestávce nechal pokračovat jen tři hráče z úvodního poločasu. První reprezentační šance se dočkali i gólman Rodinger zadáci Halama se Šmídem a také záložníci Mareš s Hořavou a Valentou. Rošády v sestavě se projevily na kvalitě hry a Češi se na hrotu s osamoceným útočníkem Smejkalem dlouho nemohli dostat k vážnému ohrožení branky.

Česká převaha se zvýraznila ke konci utkání

Až po hodině hry se dravým průnikem blýskl Mičola, ale po jeho přetaženém centru na zadní tyč Mareš prováhal ideální moment k zakončení a pak už nepropálil hradbu těl před sebou. Česká převaha se zvýraznila až s blížícím se koncem, když bylo patrné, že Istres postupně docházejí síly.

Dvacet minut před závěrečným hvizdem narýsoval Hořava báječnou kolmici a Valenta úspěšnou spolupráci dokončil přesným zakončením. Jablonecký středopolař Valenta byl podepsán i pod čtvrtou trefou. Důsledným presingem vybojoval míč a po jeho přihrávce Mareš nemohl minout prázdnou branku.

"Lvíčata" se v dalším utkání představí v březnu ve Francii, kde se utkají s tamní reprezentační jednadvacítkou.

Výsledek:
Istres - Česká republika "21" 0:4 (0:2)
Branky: 13. Pekhart, 25. Pavlík, 75. Valenta, 87. Mareš.
Sestava ČR "21":
1. poločas: Petr - Řezník, Pavlík, Mazuch, Kubáň - Rajtoral, Hašek, Dočkal, Hloušek - Pekhart, Jeslínek.
2. poločas: Rodinger - Kubáň, Halama, Mazuch, Šmíd - Hašek - Mareš, Hořava, Valenta, Mičola - Smejkal. Trenér: Lavička.

Reklama