Hlavní obsah

Lavičku potěšilo, jak se v jednadvacítce uvedli nováčci

SAINTE MAXIME

Radost z toho, jak se v reprezentační jednadvacítce uvedli nováčci, a také ze čtyř vstřelených branek. Takové dojmy si ze středečního přípravného utkání ve Francii proti třetiligovému Istres odnesl kouč Vítězslav Lavička, jehož tým při svém prvním letošním představení vyhrál přesvědčivě 4:0. Lavička s povděkem kvitoval skutečnost, že bude mít při dalších nominacích zase o něco víc variant na výběr, přestože evropská kvalifikace se rozjede zase až za půl roku.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Trenér reprezentace do jednadvaceti let Vítězslav Lavička

Článek

"Mám dobrý dojem z toho, jak jsme dnešní zápas zvládli. I když je to příprava a tu nesmíme přeceňovat. Ale pro kluky by dnešek mohl být povzbuzením před začátkem jara," prohlásil ve středu Lavička. "V našem týmu se objevilo několik nových tváří a bylo dobré je vidět přímo v akci. Nikdo určitě nepropadl, naopak se nám ukázaly další možnosti," uvedl po utkání v Saint Maxime v rozhovoru s ČTK.

Podle něj českým mladíkům svědčilo i to, na jakého soupeře narazili. "Záměrně jsme volili tohoto soupeře, protože se u nás dala předpokládat jistá nesehranost. Dnešní utkání přesně posloužilo tomu, co jsme si chtěli vyzkoušet. Istres není vůbec špatným týmem, i když na konci už trochu fyzicky odešli," řekl Lavička.

Lavička chválil i jedince

Nemá ve zvyku hodnotit jednotlivce, ale po středečním přípravném duelu udělal výjimku. Někteří z nováčků jej hodně zaujali. "Ivan Hašek odpracoval celých 90 minut, hrál velmi dobrý zápas. To samé třeba Adam Hloušek, který připravil první dva góly, ukázal, že má výbornou kopací techniku a standardní situace," chválil Lavička. Nezapomněl ani na ostatní debutanty. "Ze všech mám dobrý pocit. To platí třeba i pro gólmany. Také za nás hráli poprvé a také nás podrželi," podotkl Lavička.

Hráči jej potěšili také produktivitou, čtyři vstřelené branky se podle Lavičky cení i v přípravě. "Navázali jsme na podzim, kdy se nám také v kvalifikaci dařilo. Dnes tam byly i některé hluché momenty, ale objevily se tam i hodně povedené akce," uvedl Lavička.

Hloušek: Na hřišti jsem se cítil dobře

Debutanti v jednadvacítce se také většinou shodovali, že se jim zápas povedl. "Jsem rád, že nám to celkově takhle vyšlo. Osobně jsem se také na hřišti cítil dobře, ale ty dvě nahrávky ze standardek beru už spíš jako takové zpestření navíc. Nečekal jsem, že by mně takhle mohly vyjít," usmíval se záložník Adam Hloušek. Jablonecký středopolař si pochvaloval spolupráci s ostatními, přestože spolu nastoupili poprvé. "Celkem nám to fungovalo, třeba s Lukášem Kubáněm jsem si na levé straně rozuměl výborně," řekl Hloušek.

Před zápasem jej prý nervozita nesvírala, přestože se před ním otevřela velká šance upozornit na sebe. "Já to takhle neberu. Naopak mi pomáhá, když v zápase o něco jde a musím něco ukázat. Jestli hraju o další nominaci, je spíš na trenérovi. Když budu hrát dobře v lize, tak mě třeba pozve i na další akci," mínil Hloušek.

Jeho parťák z jablonecké zálohy Jiří Valenta odehrál jen druhý poločas, ale v závěrečné dvacetiminutovce se zapsal gólem a navíc ještě přihrávkou Jakubu Marešovi, který skóroval do prázdné branky. "Užil jsem si to, první zápas pokaždé takhle vyjít nemusí. Snad mi to do budoucna pomůže. Navíc jsem se konečně střelecky chytil a to jsem hodně potřeboval, protože v Jablonci jsem toho za poslední dobu spálil hodně," uvedl Valenta. I on prý rychle s dalšími nováčky na hřišti našel společnou řeč, přestože po změně stran vypadala hra občas rozháraně. "Pomohlo nám, že jsme vedli o dva góly. Pak se hraje o mnoho lépe, uvolněněji. Snad jsem tedy nevyhořel," dodal Valenta.

Reklama