Hlavní obsah

Dvacet hráčů má mít účast na EURO jistou

Dvacet fotbalistů má mít podle důvěryhodného zdroje Práva nominaci na EURO 2008 prakticky jistou s tím, že v tabulce uvedená jména jsou velmi blízká Brücknerovu pohledu na podobu nominace. Samozřejmě za předpokladu, že hráči budou zdraví. „Z té dvacítky snad jen v případě Daniela Zítky, Davida Jarolíma a Marka Kuliče by mohlo dojít ke změně, pokud by se objevila lepší varianta. Důraz dávám na slovo lepší,“ tvrdí zdroj.

Článek

Podle zdroje Práva z hlediska nominace nabídla dvě přátelská utkání na Kypru rozšíření kandidátů řekněme o dvě jména. „Naopak u dvou hráčů, kteří patří takříkajíc mezi jisté, vzbudila určité pochybnosti,“ řekl zdroj k vystoupení, v němž výběr složený především z mladíků hráčů prohrál v neoficiálním utkání 0:1 s Řeky a o den později reprezentanti podlehli v oficiálním zápase 0:2 Polákům.

Na Kypru chyběl i nemocný kouč Karel Brückner, který před oběma zápasy určil po konzultaci s asistenty Petrem Radou a Jaroslavem Šilhavým sestavu i střídání. Tím ale Radovi svázal ruce pro reakci na vývoj zápasů. V duelu s Polskem to bylo velmi znát.

Před závěrečným soustředěním sehraje národní tým už jen jedno utkání, a to 26. 3. v Dánsku. Pak už dojde na poslední pražské testy 27. 5. s Litvou a 30. 5. s Belgií, poslední květnový den musí být třiadvacet jmen pro soupisku na EURO jasných. Moc času na ověřování či prověřování není a hráči budou muset přesvědčit v ligových soutěžích. „Právě v nich mají možnost na sebe upozornit,“ připomněl Karel Brückner s tím, že úplný nováček nebo dosud málo vyzkoušený hráč by musel mít doslova zázračné jaro.

Nejblíže jistotě je trojice brankářů

Nejblíže jistotě je trojice brankářů. Na Zítkovo místo by mohl zaútočit Radek Černý, pokud bude pravidelně chytat za Tottenham. Šance Antonína Kinského a Martina Vaniaka jsou malé. Také zmíněná obranná šestice má nominaci prakticky jistotu. Zato o sedmé místo může být boj. Michala Kadlece by v případě výborných jarních výkonů mohl přeskočit Martin Jiránek nebo Tomáš Sivok, ve hře jsou i Tomáš Zápotočný, Jiří Kladrubský a pozitivně na sebe upozornil Ondřej Kúdela.

Ze záložníků na kyperském soustředění hodně vydělal Luboš Kalouda. Když bude i na jaře oporou Brna, má velkou šanci na EURO jet. O nominaci bojuje i Daniel Pudil, černým koněm může být petrohradský Radek Šírl. David Jarolím září v bundeslize, ale v reprezentaci je průměrný, pro svou univerzálnost má přesto šanci.

Z útočníků musí Marek Kulič navázat na loňské jaro ve Spartě a Stanislav Vlček dál střílet góly v Anderlechtu. Doslova gólostroj by musel spustit některý z dalších, což platí o Liboru Doškovi, ale i Romanu Bednářovi, který hraje druhou nejvyšší soutěž v Anglii.

<tbody><tr class="invert"><td colspan="2">Nominace podle Práva </td></tr><tr class="highlight"><td colspan="2">Brankáři </td></tr><tr><td>Petr Čech</td><td>57startů/0 gólů </td></tr><tr><td>Jaromír Blažek</td><td>13/0 </td></tr><tr><td>Daniel Zítka</td><td>1/0 </td></tr><tr><td colspan="2">Obránci </td></tr><tr><td>Tomáš Ujfaluši</td><td>65/2 </td></tr><tr><td>Marek Jankulovski</td><td>62/10 </td></tr><tr><td>David Rozehnal</td><td>42/0 </td></tr><tr><td>Radoslav Kováč</td><td>21/1 </td></tr><tr><td>Zdeněk Grygera</td><td>51/2 </td></tr><tr><td>Zdeněk Pospěch</td><td>6/0 </td></tr><tr><td><em>Michal Kadlec</em></td><td><em>3/0</em> </td></tr><tr class="highlight"><td colspan="2">Záložníci </td></tr><tr><td>Tomáš Rosický</td><td>68/19 </td></tr><tr><td>Tomáš Galásek</td><td>63/1 </td></tr><tr><td>Libor Sionko</td><td>28/4 </td></tr><tr><td>Jaroslav Plašil</td><td>34/2 </td></tr><tr><td>Jan Polák</td><td>35/6 </td></tr><tr><td>Marek Matějovský</td><td>7/1 </td></tr><tr><td>David Jarolím</td><td>13/1 </td></tr><tr><td><em>Luboš Kalouda</em></td><td><em>0/0</em> </td></tr><tr class="highlight"><td colspan="2">Útočníci </td></tr><tr><td>Jan Koller</td><td>84/51 </td></tr><tr><td>Martin Fenin</td><td>4/0 </td></tr><tr><td>Milan Baroš</td><td>62/31 </td></tr><tr><td>Marek Kulič</td><td>12/2 </td></tr><tr><td><em>Stanislav Vlček</em></td><td><em>9/0</em> </td></tr><tr><td colspan="2">Hráči napsaní kurzívou jsou naším odhadem</td></tr></tbody>

Reklama

Související témata: