Hlavní obsah

Švýcarsko se před ME chystá na české fotbalisty

PRAHA

S blížícím se startem fotbalového mistrovství Evropy vrcholí i přípravy pořadatelů - Rakouska a Švýcarska. Čeští reprezentanti odehrají všechna tři utkání základní skupiny šampionátu ve Švýcarsku, jehož zástupci v úterý prezentovali nejen Basilej a Ženevu, kde se národní tým představí. Přiblížili i možnosti pro české fanoušky, mířící na kontinentální mistrovství.

Článek

Švýcarská reprezentace šampionát zahájí právě soubojem s českými fotbalisty. Na trávníku basilejského St. Jacobs Parku oba týmy odstartují celé mistrovství. „Čím dál tím víc se těšíme na start mistrovství a zároveň na české hosty,“ řekl na úterní tiskové konferenci v pražském hotelu Le Palais Jean-Francois Kammer, švýcarský velvyslanec v České republice. „Nebudeme ale tak přátelští, abychom zápas schválně prohráli,“ zavtipkoval Kammer.

Švýcarsko se připravuje na vrchol letošního fotbalového roku, na němž bude česká reprezentace obhajovat bronzové medaile z ME 2004 v Portugalska. „Je nám ctí, že můžeme Euro zahajovat. Čekají nás krásné časy. Věřím, že to bude úspěšné mistrovství,“ řekl předseda Českomoravského fotbalového svazu Pavel Mokrý.

Velké množství práce leží mimo jiné na bedrech švýcarské centrály cestovního ruchu, která propagaci šampionátu podporuje. „Plakáty, připomínající blížící se šampionát, již visí na letištích, nádražích i ve městech,“ uvedl Urs Eberhard, viceprezident švýcarské centrály cestovního ruchu. Ten předal Mokrému tradiční alpský zvonec a na oplátku dostal podepsaný dres české reprezentace.

Ubytování v Ženevě je již vyprodané

Na prezentaci zástupci obou měst, v nichž se představí čeští fotbalisté, nastínili možnosti zábavy pro fanoušky. „V Basileji budeme dělat velké promítání během zápasu,“ nastínil již obvyklou zábavu příznivců Raphael Wyniger. Zájem o lístky je několikanásobně vyšší než je počet vstupenek, hodně příznivců se tak na stadión nedostane.

„Na náměstí v Ženevě bude zřízené Fanouškovské centrum, které bude největší ze všech na šampionátu. Najednou na něm může být až sto tisíc lidí. V ostatních městech budou centra v ulicích, nikoliv na takové velké ploše,“ přiblížil jedinečnost Ženevy Michael Kleiner. Horší to je s ubytováním. Ve městě u jezera jsou kapacity plně rezervovány. „Nejdříve bude možné se v Ženevě ubytovat v listopadu. Během mistrovství pak fanoušci bez rezervace budou muset vzít zavděk ubytováním v kempech nebo na kolejích. Nebo jet do Francie,“ dodal s úsměvem Kleiner. V Basileji by podle Wynigera takový problém s ubytováním být neměl.

Během šampionátu bude speciálně uzpůsobena i veřejná přeprava. S lístkem na zápas můžete po 36 hodin v Rakousku i Švýcarsku bezplatně cestovat jakoukoliv veřejnou přepravou, lze si také zakoupit zvýhodněný lístek. UEFA EURO 2008 General Abonnement: GA opravňuje k neomezenému cestování vlakem, autobusem, lodí a hromadnou městskou dopravou po celém Švýcarsku. UEFA EURO 2008 Halbtax: Majitelé UEFA EURO 2008 Halbtax jezdí od 1. do 30. června 2008 za poloviční cenu v celé síti veřejné dopravy ve Švýcarsku a v Rakousku. InterRail Austria Switzerland Pass: jeden lístek pro dvě země. Flexibilní jízdní průkaz platí v červnu 2008 dle výběru na 3,4, 6 nebo 8 volitelných dní v síti veřejné dopravy ve Švýcarsku a v Rakousku. Odpověď na všechny dotazy najdete na adrese sbb.ch/euro08 .

Čeští fotbalisté se v základní skupině A utkají s pořádajícím Švýcarskem (7. června v Basileji), s Portugalskem (11. června v Ženevě) a s Tureckem (15. června v Ženevě).

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články