Hlavní obsah

Fotbalová reprezentace: Ze základní jedenáctky hráli o víkendu dva

PRAHA

Při pohledu na přehled startů českých fotbalistů v zahraničí o minulém víkendu naskakuje husí kůže. Ze základní jedenáctky národního týmu (počítáme hráče, kteří v kvalifikaci mají nejvíce startů) o víkendu nastoupili jen dva! Celý zápas za Pamplonu odehrál Jaroslav Plašil a 36 minut za Portsmouth Milan Baroš. I když není zatím důvod k panice, do startu mistrovství Evropy zbývá 85 dní, na klidu to trenérovi také asi nepřidá. Karel Brückner však tradičně mlčí a nekomunikuje...

Článek

Co ostatní? Vezměme to podle postů: Petr Čech z Chelsea si léčí zraněný kotník, Tomáš Ujfaluši byl na lavičce Fiorentiny, stejně jako David Rozehnal zůstal mezi náhradníky Lazia. Spartak Moskva začíná ligu až o tomto víkendu, jinak by Radoslav Kováč zřejmě hrál. Marek Jankulovski podle italských zdrojů není zcela fit a nebyl tudíž ani na lavičce.

Záložník Libor Sionko s Kodaní teprve začne ligu, Tomáš Galásek je na marodce, Tomáš Rosický zatím jen trénuje. Ze středové řady je v pořádku jen Jaroslav Plašil, který ale v dresu Pamplony září. Ani mezi útočníky to není radostné. Baroš hrál něco přes půl hodiny a pomohl Portsmouthu v FA cupu vyřadit Manchester United. Jan Koller by dozajista za Norimberk hrál, ale odpykával si trest.

Grygera skóroval

Když se podíváme na další hráče širšího výběru, není pohled o mnoho radostnější. Jaromír Blažek byl v Norimberku posazen na lavičku, kde zaujal místo i Radek Černý v Tottenhamu. Daniel Zítka z Anderlechtu dostal pětku od Bayernu a má poraněná třísla. Zdeněk Grygera dal za Juventus gól, což je jedna z mála pozitivních zpráv. Zdeněk Pospěch s Kodaní ještě nehraje, v sestavě Wolfsburgu chyběl Jan Šimůnek, branku ale vstřelil v dobré formě hrající sparťan Michal Kadlec.

Ze záložníků bývá Marek Matějovský v Readingu střídán, David Jarolím ale v Hamburku září, daří se i Janu Polákovi v Anderlechtu, formu však hledá slávista Daniel Pudil. Mezi útočníky Martin Fenin přestal v bundeslize dávat góly, Marek Kulič ve Spartě tápe. A tak si obstojnou střeleckou formu drží jen Stanislav Vlček v Anderlechtu.

Zkusí další?

Vzhledem k tomu, že se možná Čech a Rosický, ale i další z přípravy v Dánsku (26. 3.) omluví, zřejmě by stálo za to, povolat další hráče a netrápit již vyzkoušené, kteří mají potíže v klubech.

Například Roman Bednář střílí góly jako na běžícím pásu, byť ve druhé nejvyšší anglické soutěži. Doma se daří Miroslavu Slepičkovi a Lukáši Magerovi, dobré zprávy přicházejí z Berlína o Rudolfu Skácelovi. Jejich povolání je však otázka změny zažitých stereotypů...

Reklama