Hlavní obsah

Do Dánska bez několika opor, nováčky jsou Laštůvka a Střeštík

Bez několika zraněných opor odcestují k přípravnému utkání v Dánsku čeští fotbalisté. V nominaci, kterou ve čtvrtek oznámil trenér Karel Brückner, chybí opory Rosický, Kováč a brankář Petr Čech. Nováčky jsou gólman Bochumi Jan Laštůvka a brněnský ofenzivní hráč Marek Střeštík. Utkání se hraje ve středu 26. března v Herningu.

Článek

Ani pro březnovou přípravu nemůže Brückner vybírat ze všech opor. Už od ledna trápí potíže s podkolenní šlachou kapitána Tomáše Rosického, zraněný kotník si doléčují brankářská jednička Petr Čech. S bolavými třísly laboruje další gólman Daniel Zítka, po operaci poškozených ramenních vazů je Radoslav Kováč. V nominaci naopak nechybí Marek Jankulovski ani Tomáš Galásek, kteří měli zdravotní potíže.

"Zraněním se nevyhne žádné mužstvo. Největší komplikací je stav Tomáše Rosického, který je pro nás těžko nahraditelný. Jeho neúčast by byla velká ztráta. U ostatních jsem optimista, Petr Čech by se měl vrátit během dvou nebo tří týdnů. Radek Kováč by měl před Eurem nastoupit ještě k ligovým utkáním. Dokázali jsme, že jsme zraněné hráče schopní nahradit," řekl Brückner.

Kvalita Laštůvky je známá

Složitou situaci musel trenér řešit zejména na brankářském postu. "Petr Čech ještě není k dispozici, zdravotně v pořádku není ani Daniel Zítka. Jaromír Blažek je náš třetí brankář. Jan Laštůvka pravidelně chytá v Bochumi a jeho kvalita je známá," okomentoval zařazení reprezentačního novice Brückner.

V osmnáctce nominovaných je vedle Laštůvky další nováček, premiérovou pozvánku dostal i brněnský Marek Střeštík. "Marek Střeštík se nám hodí typově, má aktuálně výbornou formu. Splňuje kvalitativní požadavky na levého hrotového hráče," řekl novinářům Brückner.

Konečná nominace ještě není definitivní, jména mohou jako tradičně přibýt. "Není vyloučeno, že ještě někoho donominujeme. Jména si jako obvykle nechám pro sebe. Ale nemůže to být nějaká venkovská loterie."

Slova uznání měl zkušený stratég i pro posledního soupeře před šampionátem. "Dánsko nám svoji sílu předvedlo v přípravném utkání v Praze. Je to kvalitní a velice zkušené mužstvo se svým stylem hry. Chceme tam ale vyhrát," je optimistou Brückner.

Nominace:
Brankáři: Jaromír Blažek (Norimberk, 13/0), Jan Laštůvka (Bochum, 0/0)
Obránci: Zdeněk Grygera (Juventus, 52/2), Marek Jankulovski (AC Milán, 62/10), Michal Kadlec (Sparta, 3/0), Zdeněk Pospěch (FC Kodaň, 6/0), David Rozehnal (Lazio, 42/0), Tomáš Ujfaluši (Florencie, 65/2).
Záložníci: Tomáš Galásek (Norimberk, 63/1), David Jarolím (Hamburk, 13/1), Marek Matějovský (Reading, 7/1), Jaroslav Plašil (Pamplona, 34/2), Jan Polák (Anderlecht, 35/6), Libor Sionko (FC Kodaň, 28/4), Marek Střeštík (Brno, 0/0).
Útočníci: Milan Baroš (Portsmouth, 62/31), Martin Fenin (Frankfurt, 4/0), Jan Koller (Norimberk, 84/51).

Reklama

Související témata: