Hlavní obsah

Experti: Brückner moc dobře ví, proč se rozhodl skončit

PRAHA

Dobře a pečlivě promyšleným krokem je podle odborníků, které oslovila ČTK, rozhodnutí kouče Karla Brücknera skončit po mistrovství Evropy u české fotbalové reprezentace. Od národního týmu prý v létě odejde charismatická osobnost, podle některých dokonce nejlepší tuzemský trenér všech dob. Nástupcem by podle fotbalových expertů měl být určitě Čech, například Ivan Hašek, kterému v květnu skončí smlouva v Dubaji.

Foto: archiv

Jméno Ivana Haška oslovení experti zmiňovali nejčastěji v souvislosti s možným nástupcem Karla Brücknera.

Článek

Brücknerovo rozhodnutí trenérské odborníky vesměs poměrně překvapilo. "Svým způsobem je to pro mě překvapení. Je to ale jeho rozhodnutí a já o tom nechci spekulovat. Možná mohla sehrát roli také jeho nedávná nemoc, ale neznám jeho zdravotní stav," řekl trenér pražské Slavie Karel Jarolím.

Ani ostatní nechtěli o důvodech Brücknerova konce u reprezentace příliš spekulovat. "On dobře ví, proč tak učinil. Každopádně ten mediální tlak byl na něj v poslední době veliký. Pozice trenéra národního týmu nepřináší jen samá pozitiva, ale i negativa," prohlásil Brücknerův předchůdce Jozef Chovanec. "Měl jsem možnost s ním spolupracovat; předtím, než převzal tým, mi dělal asistenta. Díky němu měl český fotbal vzestupnou tendenci a reprezentace dosáhla toho, čeho dosáhla," doplnil.

Podle bývalého kanonýra Baníku Ostrava Václava Daňka končí Brückner ve správný čas. "Je těžké se k tomu na dálku vyjadřovat, ale myslím, že si to rozhodnutí moc dobře promyslel a zvážil. Po takovém cyklu je to asi nejlepší řešení. Mistrovstvím Evropy završí svou etapu současná generace hráčů a po něm nutně začne obměna kádru," podotkl Daněk.

Z českých ligových trenérů zná Brücknera nejlépe současný brněnský kouč Petr Uličný. Oba bydlí v Olomouci, často se potkávají a tématem jejich vzájemných debat je hlavně fotbal. "Jsme spolu ve velkém kontaktu, přesto je to i pro mě novinka. Karel chce v nejlepším přestat. Pří vší úctě k ostatním trenérům, Karel je pro mě nejlepší český trenér všech dob. Je obrovsky talentovaný, umí připravit tým a vymýšlet překvapivé tahy a má přirozenou autoritu," uvedl Uličný, jenž je ve svých osmapadesáti letech nyní druhým nejstarším aktivním českým ligovým trenérem.

Právě věk bývá často tématem vzájemného špičkování obou koučů. "Brückner je ročník 1939, příští rok mu bude sedmdesát. Zřejmě jej v budoucnu málokdo v tomto směru napodobí. Pikantní je, že mně Brückner často říká, že už bych měl skončit. Prý jsem už starý," usmál se Uličný, na jehož argument, že je o deset let mladší, má Brückner pohotovou odpověď. "Ale já jsem výjimka."

Brückner dokázal s reprezentací postoupit v každé z rozehraných kvalifikací a svoji úspěšnou trenérskou kariéru může vyšperkovat na evropském šampionátu. "Vyhrát mistrovství Evropy by bylo to nejlepší zakončení, taková zlatá tečka a já mu to moc přeju," řekl Uličný. "Ze srdce mu přeju, aby to dotáhl co nejdál. Byla by to fenomenální tečka. Jisté je, že odchází charismatický člověk, kterému by se měl postavit fotbalový pomník," konstatoval českobudějovický trenér František Straka.

Hašek by mohl být nástupcem

Kdo Brücknera nahradí, nechtěli oslovení trenéři předjímat. Shodli se však na tom, že by to měl být určitě Čech. "Česká trenérská škola je kvalitní, máme dostatek zkušených trenérů. Dokážu si představit, že by to mohl být třeba Ivan Hašek," řekl Chovanec.

Podobný názor měl i Uličný. "Hašek je jedním z favoritů. Určitě to musí být respektovaný borec, který je jazykově vybavený a bývalý výborný reprezentant. Ivan Hašek by všechno tohle splňoval, navíc je vzdělaný a má kultivované chování," uvedl brněnský trenér.

"Ivan Hašek je inteligentní člověk, který ve fotbale dělá dlouho, má přehled, zkušenosti a měl by především autoritu i u hráčů. Ale dokážu si na tomto místě představit třeba i Zdeňka Ščasného," prohlásil Daněk. Do okruhu širších kandidátů patří i Jarolím. "V momentě, kdyby přišla nabídka, tak bych se jí samozřejmě zabýval. Je to ale hypotetické a nechci o tom takhle spekulovat," dodal slávistický kouč.

Reklama