Hlavní obsah

Plašil: Víc se dostávám do koncovky, nahrávám i dávám góly

Karel FeltSport.czPrávo

Odchod Karla Brücknera od fotbalové reprezentace po červnovém mistrovství Evropy záložníka španělské Osasuny Jaroslava Plašila zaskočil. S jeho jménem je totiž podle Plašila spojeno mnoho úspěchů. „Samozřejmě to musíme respektovat jako jeho svobodné rozhodnutí, na které má právo,“ říká šestadvacetiletý rodák z Opočna.

Článek

Pod vedením trenéra Brücknera jste zažil v reprezentaci spoustu krásných okamžiků. Co říkáte jeho rozhodnutí po mistrovství Evropy skončit?

Překvapil jste mě, to slyším poprvé... Je to velká škoda, protože pod Brücknerovým vedením dosáhla reprezentace mnoha úspěchů. Samozřejmě to musíme respektovat jako jeho svobodné rozhodnutí, na které má právo. Určitě za ním ale zůstává spousta úspěchů v A-týmu i jednadvacítce.

Zraněni jsou Čech, Rosický, Kováč, někteří další reprezentanti ve svých klubech pravidelně nehrají. Není to s blížícím se startem evropského šampionátu alarmující?

Myslím, že není. Pořád je dost času, aby se marodi uzdravili a ti, co momentálně nehrají, začali nastupovat a dostali se do formy. A pak tu máme závěrečné přípravné soustředění, na něm se dá hodně dohnat.

Z čeho pramení váš optimismus?

Z dosavadních zkušeností. Podívejte se, před šampionátem v Portugalsku měli také někteří hráči zdravotní problémy nebo pravidelně nehráli. A nakonec se ukázalo, že na závěrečném kempu se vše srovnalo, absence se ukázaly výhodou, i když to zní paradoxně, protože hráči nebyli unavení. A je tu také příklad Řecka. Jeho hráči také nehráli všichni pravidelně a nakonec EURO vyhráli.

Vy hodně věříte Brücknerovým metodám, jak dostat hráče do formy...

Věřím na sto procent, on umí naordinovat každému správnou přípravu. Někdo odpočívá, lehce vyklusává, jinému naloží pořádnou zátěž. V druhé fázi soustředění to už jen doladí a jde se na věc. Samozřejmě, ti fotbalisté, kterým chybí herní praxe, musejí být zdraví. To je základ.

Co očekáváte od středeční prověrky v Dánsku?

Jde o poslední přípravný zápas před nominací. Chybí nám několik opor, ale my jsme už několikrát dokázali, že si s takovými situacemi umíme poradit. Po zápasech na Kypru chceme vyhrát a vylepšit si sebevědomí i spravit chuť.

Přejděme k Osasuně Pamplona, kde se vám daří a střílíte i góly. Prožíváte nejlepší klubové období?

Nechci to srovnávat s Monakem, kde jsem měl také dobrá období. V Pamploně hraji pravidelně, cítím dobrou formu, i když vždycky je co zlepšovat. Mužstvu se daří, po této stránce to je dobré období. Teď jsme udělali šňůru čtyř zápasů bez prohry, což je pro nás v boji o záchranu velice důležité. V neděli hrajeme s Betisem Sevilla a potřebujeme vyhrát, abychom se vzdálili pásmu sestupu.

Lze srovnat úkoly, které plníte v klubu a v reprezentaci?

Nelze, protože se jedná o dva rozdílné týmy. V Pamploně mám víc ofenzivních úkolů, dostávám se častěji do koncovky a na góly buď nahrávám, nebo je i střílím. V reprezentaci hraji něco jiného, mám více defenzivních úkolů. Ale nedělá mi problém se přeorientovat a plnit to, co po mně trenér Brückner chce.

Španělský fotbal vám vyhovuje víc než francouzský?

Určitě, protože je techničtější. Víc se útočí, ale tím nechci říct, že by se nebránilo. Taktika, stanovená trenérem, závisí na kvalitě soupeře, ale podstatné je, že oba týmy jdou do utkání s jasným cílem vyhrát. Těžké je každé utkání, protože rozdíly mezi mužstvy nejsou tak velké a i ten poslední si troufne na prvního a vyloženě nezaleze. To by mu diváci dali hodně hlasitě najevo. Mně se tím, že hraji španělskou nejvyšší soutěž, splnil velký sen.

Nechybí vám v Pamploně monacká okázalost a přepych?

Samozřejmě že Pamplona je jiná, ale také moc hezká. My jsme tu s manželkou velmi spokojení. Je to ovšem dáno hlavně tím, že jsme spolu. V Monaku jsem nebyl fanouškům tak na očích. Fotbalisté je tam nijak zvlášť nezajímali, měli na očích jiné hvězdy.

Jak vám jde španělština?

S trenérem se domluvím, se spoluhráči také. Pořád se lepším.

Pamplona je známá svým svátkem, kdy jsou do ulic vpuštěni býci a odvážlivci před nimi prchají. Ne vždy úspěšně. Troufl byste si rozdat si to v běhu s býkem?

Tak to v žádném případě! O svátku vím, ale vzhledem k tomu, že to je v létě, tak v Pamploně možná ani nebudeme. Pokud ano, pak bych se určitě šel podívat. Ovšem z bezpečné vzdálenosti.

Reklama

Související témata: