Hlavní obsah

Reprezentaci před prvním tréninkem opustil Grygera

Radek MalinaPrávo

Obránce Zdeněk Grygera opustil českou fotbalovou reprezentaci, která se v Praze připravuje na středečním přátelské utkání v Dánsku, ještě před prvním společným tréninkem. Zadák Juventusu Turín totiž dorazil na sraz v hotelu Crowne Plazza se zraněnou nohou a po prohlídce ve střešovické nemocnici tým trenéra Brücknera opustil.

Článek

„Po srážce s protihráčem v sobotním ligovém utkání s Interem má zhmožděný nárt pravé nohy. Jde o velmi bolestivé zranění, celé místo má zmodralé. Měli jsme podezření na zlomeninu zánártní kůstky, proto jsme raději udělali rentgenové vyšetření. Ale jde jen o velmi těžké zhmoždění. Nicméně nemělo smysl, aby u týmu zůstal a letěl do Dánska, protože léčení bude trvat čtyři nebo pět dnů. Momentálně nemůže ani pořádně chodit, těžko se vejde do boty, natož aby kopal do míče,“ hlásil Jiří Fousek, lékař národního týmu před pondělním odpoledním tréninkem na Strahově.

Ten jinak absolvovalo sedmnáct z osmnácti hráčů nominovaných ke středečnímu utkání. Trenér Karel Brückner se totiž rozhodl zatím za zraněného Grygeru nikoho dodatečně nepovolávat. Jediným chybějícím borcem byl Jaroslav Plašil, který se zdržel na letišti v Paříži poté, co se zpozdil jeho první spoj z Madridu.

Baroš proti Dánsku skóruje vždy

Reprezentanti absolvovali běžný trénink, protože většina hrála zápasy už v sobotu. Do skupiny borců s dnem odpočinku navíc patřil po zápasu s Tottenhamem Milan Baroš, jehož Portsmouth prohrál 2:0. Ale náladu to českému střelci nevzalo. „Z celkového pohledu se cítím dobře, protože trenér mi dává pravidelně šanci,“ říkal šestadvacetiletý útočník.

V reprezentační kariéře absolvoval dva souboje s Dánskem. A pokaždé skóroval. „V posledním vzájemném utkání před rokem a půl jsem v Praze vyrovnával v nastaveném čase hlavou. Druhý souboj jsem s nimi absolvoval na mistrovství Evropy před čtyřmi lety, kde jsem skóroval dvakrát. Tenhle zápas si velmi dobře vybavuji, protože šlo o finálový turnaj v Portugalsku,“ pátral v paměti Baroš.

„Všem je jasné, že evropský šampionát začíná za necelé tři měsíce. Takže hlavním cílem je stabilizovat sestavu. I proto k souboji s Dány přistoupíme, jako kdyby šlo o kvalifikaci,“ tvrdil útočník Portsmouthu.

Chybí i Čech, Kováč a Rosický

Ve stejném duchu hovořil po první tréninkové jednotce trenér Karel Brückner: „Absolvovali jsme trošku nácviku z hlediska taktické součinnosti obranné formace, kde budou vynucené změny. Apeloval jsem na kluky, aby všechno bylo hlavně v rychlosti. Na hotelu budou ještě individuální pohovory vztahující se k taktice.“

Trenér se musí obejít bez zraněných opor Čecha, obránců Kováče s Grygerou a záložníka Rosického. A byť jde o jediné jarní utkání a další přípravné duely jsou na programu až těsně před finálovým turnajem mistrovství Evropy, nasadí nejsilnější možnou sestavu. Žádné experimentování neplánuje. „Kluci spolu dlouho nehráli. Musíme oživit komunikaci na hřišti. Samozřejmě stihneme jen zlomek práce, navíc je to všechno doslova v leteckém tempu, ale význam je obrovský,“ zdůraznil Brückner.

Poslední příprava proti Skotsku

Reprezentanti se po utkání s Dánskem sejdou znovu až v květnu k závěrečnému soustředění. Během toho stejně jako v minulých letech podpoří turnaj v malé kopané Dětský domov cup, jehož finále se bude hrát na stadiónu Sparty Praha 28. května. Někteří z Brücknerových svěřenců se akce zúčastní. „Už třikrát v minulosti jsme se na tomto projektu podíleli. Myslím, že pro děti jde o příjemné zpestření, když si s námi mohou zahrát,“ pronesl obránce Tomáš Ujfaluši.

Téhož dne proběhne v Praze slavnostní vyhlášení ankety Fotbalista roku 2007, o dva dny později pak český tým sehraje poslední přípravný duel před odjezdem na ME. Místo původně avizovaného týmu Belgie však soupeřem na stadiónu Sparty na Letné bude Skotsko.

Už v úterý ale český národní tým odletí v 11 hodin z Prahy do Dánska, kde v 17.30 hodin absolvuje trénink na stadiónu v Herningu. Tamtéž se hraje středeční zápas, který začíná ve 20.15 hodin.

Reklama

Související témata: