Hlavní obsah

Fotbalisté si chtějí v Dánsku zvednout sebevědomí

HERNING

Zejména duelem o posílení sebevědomí bude středeční přípravné utkání českých fotbalistů v Dánsku. Svěřencům kouče Karla Brücknera nevyšly únorové zápasy během soustředění na Kypru a v Herningu se chce národní tým opět naladit na optimistickou vlnu. "Nemáme v poslední době dobré výkony a výsledky v mezistátních utkáních a to chceme spravit," řekl v úterý novinářům Brückner.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Milan Baroš (vpravo) bojuje o míč s Perem Nielsenem z Dánska

Článek

Fotbalisté mají jednu z posledních možností se předvést kouči Brücknerovi, jehož čeká 70. zápas na lavičce reprezentace. Nominaci na mistrovství Evropy musejí národní týmy nahlásit do 28. května, o den dříve se Češi v Praze utkají s Litvou. Trenér Brückner na předcházející soustředění do Rakouska vezme jen minimum fotbalistů nad povolenou nominační třiadvacítku. "Pokud nebudou otazníky, zejména zdravotní, budeme brát třiadvacet hráčů," uvedl v úterý v Herningu Brückner.

Český celek nezahájil rok 2008 úspěšně, v únoru na Kypru prohrál s Poláky 0:2. Na lavičce tehdy místo nemocného Brücknera stál asistent Petr Rada. V Dánsku si chtějí Češi spravit sebevědomí a potvrdit pozici jednoho z elitních evropských týmů. Kouč ale nemůže počítat se zraněnou brankářskou jedničkou Petrem Čechem, stejně jako s obráncem Radoslavem Kováčem a zejména kapitánem Tomášem Rosickým. Tým navíc musel v pondělí opustit bek Juventusu Turín Zdeněk Grygera, který si na sraz přivezl zhmožděný nárt.

Premiéra v národním celku pravděpodobně čeká brněnského Marka Střeštíka, v přípravě může trenér šestkrát střídat a do Dánska odcestovalo šestnáct hráčů do pole. Šanci může poprvé dostat i brankář Bochumi Jan Laštůvka, přednost spíše dostane Jaromír Blažek. Po půlroční přestávce se do reprezentace vrátil kapitán Sparty Tomáš Sivok. "Zraněného Grygeru by měl nahradit dodatečně nominovaný Sivok. Ten může navíc zaskočit na postu defenzivního záložníka," uvedl Brückner.

Dánové omlazují

Dánští fotbalisté se na letošní kontinentální šampionát neprobojovali a zahájili omlazovaní týmu. V reprezentaci koncem února po 108 zápasech skončil šestatřicetiletý kapitán Thomas Helveg, který vyhrál s AC Milán v roce 2003 Ligu mistrů. Ofenzívu by vedle zkušeného útočníka Villarealu Jona Dahla Tomassona měl obstarávat mladíček z Arsenalu Niclas Bendtner.

Proti Dánsku se českým fotbalistům daří, z šesti zápasů prohráli jediný v neúspěšné kvalifikaci mistrovství světa 2002. Nejcennější úspěch si svěřenci Karla Brücknera připsali ve čtvrtfinále Eura 2004, kdy po trefě Jana Kollera a dvou gólech Milana Baroše zvítězili 3:0. Na ME vyhráli Češi i o čtyři roky dříve, tehdy to ale k postupu nestačilo. Naposledy se oba celky utkaly 15. listopadu 2006 v Praze, remízu 1:1 zajistil domácím gól Baroše ve třetí minutě nastavení.

Český fotbal má v Dánsku renomé, v celku ligového mistra působí reprezentanti Zdeněk Pospěch a Libor Sionko, přímo v Herningu za FC Midtjylland chytá Martin Raška. Pro čtyřicetitisícové městečko je zápas národního celku událostí, místní stadión pro 12 000 diváků by měl být vyprodaný.

Středeční zápas v Herningu začíná ve 20:15, nevysílá jej žádná domácí česká televize. Podrobnou on-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Předpokládané sestavy:
Dánsko: T. Sörensen - K. Jörgensen, Laursen, Kröldup, N. Jensen - Poulsen, Tomasson, Kristensen - Rommedahl, Bendtner, Perez.
Česko: Blažek - Pospěch, Ujfaluši, Rozehnal, Jankulovski - Sionko, Matějovský, Galásek, Plašil - Koller, Baroš.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články