Hlavní obsah

Hraju s bolestí, říká Jankulovski

PRAHA

Bolavé koleno a klubové nezdary trápí Marka Jankulovského na cestě k fotbalovému mistrovství Evropy. „Myslel jsem, že touhle dobou už bude noha v pořádku. Je to teď lepší, ale stoprocentní ne,“ říká opora národního týmu a italského AC Milán.

Článek

Od podzimní operace menisku se jen těžko zbavuje problémů, do reprezentace se vrací po více než půl roce. „Možná jsem udělal chybu v tom, že jsem návrat uspěchal,“ připomíná, že vyrazil do boje možná až příliš odvážně už při prosincovém mistrovství světa klubů. „Teď se potíže vracejí, hraju s bolestí, občas větší, jindy menší, ale už přece jen jsou cítit pokroky,“ líčí Jankulovski a věří, že bude v pořádku na červnový evropský šampionát.

„Dělám pro to hodně. Věnuji se speciálním cvikům, pořád jsem na nějakém vyšetření. Musím věřit, že do šampionátu budu stoprocentně fit,“ říká, leč je připraven jít už i do dnešní bitvy s Dány.

Jankulovski naposledy reprezentoval v září 

Třicetiletý zadák, jehož výpady zakončené levačkou děsí soupeře, reprezentační dres oblékl naposledy v září, kdy se brankou a skvělým výkonem – podobně jako v předešlých bitvách o ME – blýskl v kvalifikaci s Iry.

„Dlouho jsem v týmu nebyl, těšil jsem se,“ libuje si, že mezi starými známými může zahnat chmury. I z toho, že jeho AC vypadlo v prestižní Lize mistrů nezvykle brzy – už v osmifinále s Arsenalem. Ztratilo šanci na obhajobu trofeje. „Ale všichni u nás uznali, že Arsenal sehrál dva skvělé zápasy a postoupil zaslouženě. Ovšem vypadnout v osmifinále, na to v Miláně není nikdo zvyklý,“ připomíná Jankulovski.

AC Milán už hraje jen ligu

V závěru sezóny jemu ale i dalším pochroumaným kolegům může pomoci, že milánský klub už bude hrát jen jeden zápas týdně. „Pro mě je to výhoda. Od začátku roku jsme dlouho hráli systémem neděle, středa, neděle, to se nedá fyzicky zvládnout,“ přemítá Jankulovski. „Ale vyřazení přesto mrzí, radši bych ten našlapaný program,“ posteskne si.

Jeho klub je venku i z domácího poháru, upíná se už jen k italské lize. Nejvyšší příčky jsou ale v nedohlednu, z pátého místa výrazně ztrácí i na čtvrtou pozici, poslední zaručující alespoň předkolo Champions League. Ujfalušiho Fiorentinu má AC Milán čtyři body před sebou, třetí Juventus s Nedvědem a Grygerou devět. „Ale ten cíl je jasný, do čtvrtého místa být musíme. Vždyť zbývá ještě osm kol. Vedení, fanoušci ani my hráči si neumíme představit, že bychom nehráli alespoň předkolo Ligy mistrů,“ dodává Jankulovski.

Reklama

Související témata: