Hlavní obsah

Herning: Veletržní městečko se sportovním zázemím

HERNING

Jubilejní sedmdesáté utkání pod trenérem Karelm Brücknerem čeká ve středu české fotbalisty. Poslední duel před květnovým odjezdem na soustředění v rakouských Korutanech nebude bojem proti jednomu ze špičkových evropských celků. Národní tým přivítá moderní stadiónek pro dvanáct tisíc diváků v Herningu. Dánsko je v žebříčku FIFA na 33. místě.

Článek

V Herningu, čtyřicetitisícovém městečku v severozápadním části Jutského poloostrova, se daří sportům. Fotbalový FC Midtjylland patří k předním dánským klubům, aktuálně je třetí s osmibodovou ztrátou na vedoucí Aalborg. Brankářskou jedničkou týmu je ex-ostravský Martin Raška, obranu diriguje další bývalý hráč Baníku Maroš Klimpl.

Klub vznikl v roce 1999 sloučením dvou celků (Ikast FS a Herning Fremad) a aby se příznivci ani jednoho týmu necítili poškozeni, nově vzniklý oddíl byl pojmenován FC Midtjylland (v překladu Centrální Jutsko). Největším úspěchem je druhé místo v minulé sezóně.

Herning dominuje domácí hokejové lize

Daří se i hokeji, místní klub dokonce nejvyšší dánskou soutěž třináctkrát vyhrál. Ještě v uplynulé mistrovské sezóně zde hráli bek Roman Čech a ex-litvínovský útočník Vladimír Machulda. Sedmatřicetiletý rodák z Mostu před návratem do extraligového Litvínova získal v 11 zápasech 14 bodů. Z Herningu pochází první Dán, který si vyzkoušel zámořskou NHL - Frans Nielsen.

Sportovní ráz města potvrzuje jméno vítěze cyklistické Tour de France z roku 1996 Bjärna Riiseho, který v Herningu vyrůstal a stále žije.

V úterý poklidné městečko zaskočil vytrvalý a hustý sníh, na ulicích se pohybovalo minimum osob. Ti nejmladší si přijdou na své v zábavném Legolandu, který je v nedalekém Billundu. Ve městě je také největší veletržní areál ve Skandinávii. Už ve středu večer ale bude největší místní atrakcí zápas národního celku, který hostí české fotbalisty.

Reklama

Související témata: