Hlavní obsah

Fotbalisté vezou z Dánska remízu, Kollerova hlava opět nezklamala

HERNING

Po slušném výkonu, který gradoval zejména ve druhé půli, uhráli čeští fotbaloví reprezentanti 72 dní před začátkem mistrovství Evropy remízu na dánské půdě. Domácí v Herningu vedli od 25. minuty po trefě Bendtnera, vyrovnání zařídil ještě před přestávkou svým dvaapadesátým gólem v národním týmu Jan Koller a jak jinak než hlavou.

Článek

Trenér Brückner nemohl do zápasu nasadit Jankulovského, který kvůli opětovným problémům s operovaným kolenem nebyl ani na lavičce. Místo něj nastoupil v obranné čtveřici Kadlec. V základní sestavě trochu nečekaně chyběli i Matějovský s Plašilem, místo nich dostali důvěru Jarolím ve středu zálohy a Polák na levé straně.

V den zápasu se umoudřilo počasí. Sníh nepadal a trávník byl velmi dobře připraven. I když zima byla pořádná. Češi vyběhli na hřiště pod vedením kapitána Ujfalušiho celí v bílém. Úvod duelu byl opatrný, jakoby se týmy chtěly navzájem oťukat. Dánové vsadili podle očekávaní na ofenzívu, vpředu operovala trojice hvězdných útočníků Rommedahl, Tomasson, Bendtner.

A měli první šanci. Rommedahl lehce utekl Kadlecovi a jeho centr na malé vápno odvrátil v poslední chvíli před Tomassonem Ujfaluši. Český tým se k ohrožení branky soupeře dlouho nedostal. Většina akcí končila před šestnáctkou a střela Pospěcha byla jen z kategorie ušmudlaných. Navíc šla vedle.

Dánové udeřili ve 25. minutě a byla to nádherná akce. Brendtner se z půlky hřiště dostal snadno až k šestnáctce, narazil si míč s Kristensenem a trefil se z deseti metrů po zemi přesně k tyči. Obrana se musela červenat, Blažek neměl šanci. Zanedlouho tým naopak podržel: nebezpečná střela Kristensena z 18 metrů před ním zaplavala, ale dokázal ji vyrazit.

Brücknerovi svěřenci začali být trochu nebezpeční až v závěru půle. Po narážečce Jarolíma se Sionkem se míč dostal ke Kollerovi, ale jeho střelu ze čtyř metrů v poslední chvíli zblokoval Martin Laursen. Ale ve 42. minutě se český dlouhán dočkal: po centru Sionka z pravé strany poslal hlavou míč k tyči - 1:1.

Brzy po pauze zahrozili Dánové. Centr Tomassona odhlavičkoval před Perezem na roh Pospěch, po něm měl spoustu prostoru Poulsen, ale hlavou netrefil. Český tým se stále více tlačil na polovinu soupeře. Trenér Brückner brzy poslal na hřiště tři čerstvé hráče a změny rozestavení ve středové řadě přinesly změnu k lepšímu. Naopak domácí odešli. Gól měl na kopačce Jarolím po přihrávce Plašila, z pár kroků však míč pořádně netrefil. V závěru zkusil překvapit Blažka z dálky Kvist, ale český gólman se zaskočit nenechal.

Dánsko - Česká republika 1:1 (1:1)
Branky: 25. Bendtner - 42. Koller. Rozhodčí: Mikulski - Sadzuk, Borkowski (všichni Pol.). ŽK: Matějovský, Pospěch (oba ČR). Diváci: 11 900.
Dánsko: T. Sörensen - Kvist Jörgensen, M. Laursen (46. Kröldup), U. Laursen, Rasmussen (59. N. Jensen) - Poulsen, Kristensen (65. Randrup) - Rommedahl, Tomasson (74. Thygesen), Beckmann (46. Perez) - Bendtner. Trenér: Olsen.
Česko: Blažek - Pospěch, Ujfaluši, Rozehnal, Kadlec - Galásek (46. Matějovský) - Sionko (46. Plašil), Jarolím (73. Střeštík), Polák, Baroš (63. Fenin) - Koller. Trenér: Brückner.

Reklama

Související témata: