Hlavní obsah

Jednadvacítka si z Francie odvezla čtyřbrankový debakl

Čeští fotbaloví reprezentanti do 21 let si ze středečního přípravného utkání ve Francii odvážejí debakl 1:4. O jediný gól českého týmu se postaral v 17. minutě útočník Tomáš Pekhart, který vyrovnal na 1:1, poté ale vládl na hřišti v Rouenu ve všech směrech soupeř. Tým pod vedením Vítězslava Lavičky, jenž má dobře rozehranou kvalifikaci o postup na ME, utrpěl svoji druhou a zároveň i nejtěžší porážku.

Článek

Francouzi pojali středeční duel jako odvetu za porážku ve finále mistrovství Evropy jednadvacítek před šesti lety. Jejich plán jim dokonale vyšel i proto, že se do "lvíčat" hned od prvních minut pustili s odhodláním a velkou ofenzivní kvalitou. Přetížená česká obrana, v níž se poprvé od září představil kapitán vicemistrů světa do 20 let z loňského roku Šimůnek, byla propustná po pravé straně, ale zadákům nepomohli ani záložníci, kteří byli pod tlakem a nechali se snadno přečíslovat.

Brankář Švenger čelil už v první desetiminutovce třem nebezpečným střelám, Samassa jej sice v sedmé minutě překonal, ale gól neplatil kvůli ofsajdu. Za dalších šest minut se ale už útočník Le Mans radoval oprávněně. Po rohu kapitána Cabayeho se objevil ve vzduchu nejvýš a hlavou snadno zavěsil.

Pekhart vyrovnal

Laciný gól mladé Čechy probral z útlumu a v 17. minutě se po standardní situaci radovali i oni. Suchý nákopem z vlastní poloviny našel v pokutovém území Pekharta, který jemným obloučkem zaskočil špatně vyběhnuvšího brankáře Rioua.

Vyrovnání ale hostům zase paradoxně uškodilo. Čeští mladíci v mezihře na vyspělého soupeře nestačili, prohrávali důrazné souboje o odražené míče a neustále plýtvali silami při pokrývání dobře vedených francouzských nájezdů. Po chybě Rajtorala ještě Cabaye vypálil těsně nad, ve 24. minutě se ale bek Švec nechal obelstít skvělým technikem Payetem a gólman Švenger už také na bližší tyči prudkou ránu nechytil.

Gameiro zvýšil náskok ještě do poločasu

Brankář Mostu se mohl na své spoluhráče ukřičet, jenže ti jej dál nechávali na pospas hladovým domácím útočníkům. Deset minut před poločasem Goufranna při gólové trefě znovu zastavil zdvižený praporek asistenta rozhodčího, vzápětí se Švenger musel vytáhnout proti Gameirově ráně mířící do šibenice. Přesto Švenger ještě jednou inkasoval: těsně před poločasovou pauzou čeští zadáci na malém vápně neodklidili míč do bezpečí a Gameiro nekompromisní ranou s pomocí břevna získal Francii dvoubrankový náskok.

Pro "lvíčata" to byl pořádný knokaut a kouč Lavička měl hráčům jistě co říct. V poločase sáhl k pěti změnám v sestavě, premiérově dostali šanci i nováčci Vacek s Krobem a Rosou. Zápas ale jako by jednoznačným prvním poločasem ztratil náboj a diváci už spíš mysleli na to, jak se seniorská reprezentace popasuje ve večerním šlágru s Anglií.

Druhý gól Pekhart nepřidal

Čechům mohl dát naději Pekhart, který ale po odvážném průniku z pravé strany zamířil jen do boční sítě. Na druhé straně se při svém druhém startu za jednadvacítku předvedl proti trestnému kopu Cabayeho skvělým zákrokem brankář Diviš. Ten ale přesto alespoň "poločasové" čisté konto neuhájil.

V 78. minutě domácí přečíslili levou stranu české obrany a po spolupráci střídajících hráčů vybídl Modeste k snadné brance Costila. Při snaze o zmírnění vysoké prohry Češi neuspěli: Mareš i jeho teplický parťák Smejkal při zakončení až příliš tápali a nevylepšili tak dojem z vystoupení "lvíčat".

Francie "21" - Česká republika "21" 4:1 (3:1)
Branky: 13. Samassa, 24. Payet, 43. Gameiro, 78. Costil - 17. Pekhart. Rozhodčí: Tagliavento - Altomare, Rubino (všichni It.). ŽK: Kalouda, Vacek (oba ČR). Diváci: 3500.
Francie: Riou - Dabo (52. Bocaly), Kaboul (75. Chakouri), Paillot, N´Zogbia - Goufrann (52. Soumah), Cabaye (52. Gourcuff), Matuidi, Payet (68. Modeste)- Gameiro (59. Marveaux), Samassa. Trenér: Girard.
ČR: Švenger (46. Diviš) - Švec, Suchý (46. Rosa), Šimůnek, Kúdela (46. Krob) - Rajtoral (46. Dočkal), Holek, Kalouda (46. Vacek), Hloušek - Fillo (62. Mareš), Pekhart (77. Smejkal). Trenér: Lavička.

Reklama