Hlavní obsah

Problémy před EURO: marodi a muška

PRAHA

Fotbalové EURO se blíží mílovými kroky, ale problémů kolem české reprezentace je stále dost. Rosického účast si nikdo netroufne odhadnout, Jankulovski má naordinovanou speciální rehabilitaci kolena, Kováč už běhá a nabírá fyzičku, Čech potvrdil, že mu měsíc absence na formě nic neubral.

Článek

Trenéru Karlu Brücknerovi, který se zdárně zotavuje po operaci v oblasti krční páteře, ale vrásek neubývá. Elitní kanonýr Jan Koller v Norimberku vysedává na lavičce. Nedaří se mu plnit to, proč ho německý klub, bojující o záchranu v bundeslize, angažoval. Nedává branky. Milan Baroš jde sice herně nahoru, ale góly také nestřílí a nemá ani jisté místo v základu Portsmouthu. Martin Fenin ve Frankfurtu hraje, ale také se netrefuje.

Nějaký gól sem tam dá Stanislav Vlček v Anderlechtu, zatímco Marek Kulič se ve Spartě včera v poháru trefil po hodně dlouhé době. Nabízí se otázka, zda reprezentační útočníci šetří střelivo na mistrovství Evropy nebo jim totálně zvlhl prach. Možná by nebylo na škodu rozhlédnout se třeba v domácí nejvyšší soutěži. V té střelecky přímo září Václav Svěrkoš. Při nejistotě kolem zranění Tomáše Rosického, klíčového muže středové řady, je na čase hledat možnou náhradní variantu. Marek Matějovský v Readingu střídá lepší zápasy s horšími a nehraje pravidelně. Jiný režisér hry na obzoru není.

Stále častěji je proto skloňováno jméno Pavla Nedvěda, ale podle informací Práva mu trenér Brückner ani manažer reprezentace Vlastimil Košťál zatím nevolali.

S Nedvědem váhají

Fotbaloví fanoušci si přitom kladou logickou otázku: Proč by měl být Nedvěd kontaktován jen v případě, že by nemohl jet Rosický? Vždyť vedle sebe odehráli spoustu vynikajících zápasů. Pokud by byl Nedvěd osloven a rozhodl se na EURO hrát, pak by byl vzhledem k aktuální dobré formě platný v každém případě. Na šampionát by měl jet co nejsilnější tým bez ohledu na to, kolik kdo odehrál zápasů v kvalifikaci. Před mistrovstvím světa 1990 Ivo Knoflíček a Luboš Kubík také neodehráli ani minutu a patřili v Itálii k oporám.

Když k výčtu zraněných přidáme na lavičce Lazia sedícího Davida Rozehnala, pak ze základních kamenů reprezentace zbývají jen v solidní formě hrající Tomáš Ujfaluši, Libor Sionko, Jaroslav Plašil a Tomáš Galásek. Dobré výkony podávají také Zdeněk Pospěch a Jan Polák. V této nelehké situaci už nezbývá než doufat, že se nikdo další nezraní, marodi se uzdraví a opět zafunguje Brücknerovo kouzlo na závěrečném soustředění.

Reklama

Související témata: