Hlavní obsah

Čeští hokejisté zamířili do Kanady, start Rachůnka není jistý

PRAHA

Česká hokejová reprezentace opustila v pátek dopoledne evropský kontinent a vydala se na zámořskou misi bojovat o cenné kovy na mistrovství světa v Kanadě, které hostí města Quebec a Halifax. Mužstvo odletělo ve dvou skupinách. První část zamířila před devátou hodinou do Mnichova, odkud ji čeká transatlantický let do Montrealu. Druhá část, která letí do Kanady přes Curych, opustila hlavní město před desátou hodinou. V Montrealu tým čeká přípravný kemp.

Článek

Trenér Hadamczik má zatím pro přípravný kemp k dispozici 26 hráčů, zatím poslední posilou je zadák Nashvillu Marek Židlický, který svůj start na MS potvrdil ve čtvrtek.. "Sestavu pro základní část máme vyřešenou. Marek Židlický má drobné svalové zranění, fyzioterapeut mu doporučil klid, takže se týden bude dávat dohromady. K týmu se připojí 1. května v Quebecu," řekl trenér národního týmu před pátečním odletem.

Zatímco se Židlickým Hadamczik napevno počítá, start dalšího obránce Karla Rachůnka je nejistý. Zadák New Jersey totiž přes svého agenta vzkázal, že se necití zcela fit. "Před nominací říkal, že chce startovat, ale poslední zprávy jsou takové, že dlouho nehrál a necítí se fit," vysvětlil reprezenatční kouč. "Předpokládám, že do Montrealu na kemp nepřijede," dodal.

"Zarazilo mne, že nejprve sdělil, že je v pořádku a najednou... Ale on je zklamaný z vedení Devils, že dlouho nehrál," myslí si Hadamczik. Plány by mu však více zkřížila neúčast Židlického. "Chtěli jsme beka-praváka a máme Židlického s Michálkem," pochvaloval si.

Do přípravy se v Montrealu zapojí forvard Martin Erat z Nashvillu, David Krejčí z Bostonu a Tomáš Fleischmann z Washingtonu. "Erat se asi dva dny zpozdí, protože podepisuje novou smlouvu," upřesnil Hadamczik další informace. "Myslím, že jsem získali kvalitní hráče. Musíme brát také v úvahu, že máme spoustu mladých hráčů, kteří budou hrát na mistrovství poprvé," uvědomuje si. "Je to ale perspektiva českého hokeje tyhle kluky zabudovat, stejně jako před dvěmy lety dostali šanci Erat, Olesz, Bulis, Irgl a jiní." Na sobotním tréninku tak bude mít trenér kromě Erata a Židlického kompletní kádr.

Eliáš bude čekat na letišti

S mužstvem již nebylo duo Josef Straka a Roman Červenka, které trenér Hadamczik vyřadil ze soupisky ve čtvrtek po posledním tréninku před odletem v Letňanech. K mužstvu se již v pátek připojí v Montrealu největší posila Patrik Eliáš z New Jersey , jehož Ďáblové vypadli v prvním kole NHL s New Yorkem Rangers . "Patrik na nás bude čekat na letišti," doplnil generální manažer týmu Zbyněk Kusý.

V pořadí 72. MS v ledním hokeji odstartuje 2. května, kdy čeká i hráče ze srdce Evropy úvodní duel s Dánskem. Další utkání českého výběru je na programu 4. května proti papírově nejsilnějšímu celku skupiny A Rusku. Zápasy v základní skupině zakončí svěřenci trenéra Aloise Hadamczika 6. května proti Itálii.

Reklama

Související témata: