Hlavní obsah

Matějovský: Nemůžu tvrdit, že jsem hrál výborně, když se sestoupilo

Reprezentační záložník Marek Matějovský se sice může těšit na nadcházející evropský šampionát, jeho nálada je přesto jen těsně nad bodem mrazu. Závěrečné kolo Premier League totiž poslalo jeho Reading do druhé ligy. Šestadvacetiletý hráč mezi anglickou elitou strávil pouhý půlrok po přestupu z Boleslavi. „Musím se snažit na to nemyslet a dobře se připravit na Euro,“ řekl v rozhovoru pro Sport.cz Matějovský.

Článek

Už se vám podařilo alespoň trochu překonat zklamání po víkendovém sestupu do druhé ligy?

Taková věc samozřejmě jen tak neodezní. Musím se snažit na to nemyslet a dobře se připravit na další akci, kterou je Euro.

Můžete popsat, co se v týmu dělo bezprostředně po zápase na hřišti Derby County?

V kabině bylo hrobové ticho. Poté jsme se přesunuli do Readingu, kde jsme si jen popřáli pěknou dovolenou. Všude bylo cítit velké zklamání.

Své setrvání u mužstva zvažuje manažer Coppell. Ten si vás z Boleslavi přivedl. Cítíte, že by vaše pozice v klubu mohla jeho odchodem utrpět?

Nevím, já mám s Readingem ještě tři roky smlouvu. Doufám, že trenér zůstane a vše bude dobré. I vedení klubu si vzalo nějaký čas na rozhodnutí, co a jak bude dál. V tuhle chvíli nic bližšího nevím.

Jak hodnotíte své výkony v Premier League?

Nemůžu tvrdit, že jsem hrál výborně, když se sestoupilo. Nesu na tom svůj díl viny.

V čem vidíte prozatím největší přínos svého prvního zahraničního angažmá?

Hodně mě posílilo. Anglická liga je velice kvalitní a já musel trenérovi i spoluhráčům dokázat, že na to mám. Odehrál jsem čtrnáct zápasů, takže se mi to asi podařilo. Zapracoval jsem na svých slabinách a věřím, že mi nasbírané zkušenosti pomohou v rozvoji mé fotbalové kariéry. Ať už budu působit v jakémkoli týmu.

Podle očekávání jste se objevil v nominaci na mistrovství Evropy, kam ale nejede zraněný kapitán Rosický. Jak velká je to ztráta?

Tomáš by chyběl každému mužstvu. Stejně jako o sestupu s Readingem ale říkám, že takový je fotbal.

Právě vy byste měl být jedním z hráčů, kteří by měli Rosického tvůrčí schopnosti zastoupit. Pociťujete větší zodpovědnost?

Tlak by byl úplně stejný i s Tomášem. Musíme se semknout jako tým a udělat všechno pro to, abychom ho nahradili.

Hovořil jste o své roli na Euru už s trenérem Brücknerem?

S koučem jsem mluvil, ale jen kvůli mému individuálnímu tréninku. V Anglii jsme totiž skončili o týden dříve, než ostatní reprezentanti v evropských ligách. Mladá Boleslav a asistent reprezentačního kouče Šilhavý, který vede Kladno, mi nabídli, že můžu trénovat s nimi.

S jakým výsledkem na mistrovství Evropy byste byl spokojený?

Hranicí mezi úspěchem a neúspěchem je vždycky postup ze skupiny. Potom se uvidí, stát se může cokoli.

Reklama

Související témata: