Hlavní obsah

Kouč Skotů Burley věří, že jeho tým Česko před ME prověří

Milan VlčekSport.cz

V pátek reprezentace Skotska odehraje na Letné přípravné utkání proti českému výběru, což bude pro Česko poslední ostrý test před ME v Rakousku a Švýcarsku. Proti hostujícímu kouči Georgi Burleymu se v českém týmu může postavit Rudolf Skácel, který právě pod skotským trenérem působil v Hearts of Midlothian. „Pro český tým to bude snad ideální příprava na nadcházející evropský šampionát,“ řekl po příletu Burley.

Článek

„V této fázi sezóny máme několik zraněných hráčů. S touto sestavou jsme odehráli velmi dobré poslední utkání proti Chorvatsku. Doufám, že tomu nebude jinak i v pátek,“ připomněl Burley březnový zápas, ve kterém v Glasgowě remizoval jeho tým s Chorvatskem 1:1. „Přijelo 18 hráčů, máme jich šest na střídání, takže počet není problém,“ dodal.

Vedle kapitána Skotska a Glasgow Rangers Barryho Fergusona bude trenérovi Burleymu v deule s Českem chybět také záložník Celtiku Scott Brown. Ferguson využije závěr sezóny pro uzdravení zraněného kotníku, zatímco Browna čeká menší operační zákrok. K marodům se navíc v posledním měsíci přidali další. Allan McGregor, Lee McCulloch a veterán David Weir. Na poslední chvíli odřekl pro zranění také nejlepší střelec finalisty Poháru UEFA Glasgow Rangers kanonýr Kris Boyd.

Se Skácelem si popovídá snad před utkáním

„Česko má před Eurem, a proto budou chtít odjíždět v dobré vítězné náladě. Dá se očekávat zajímavý a vzrušující zápas, pro naše fotbalisty to bude velká šance ukázat se,“ řekl asistent trenéra Steven Pressley. Skotsku se nepodařilo postoupit na nadcházející evropský šampionát, když v těžké skupině B nestačilo na týmy Itálie a Francie, a obsadilo třetí nepostupovou pozici. Za sebou ostrované nechali na čtvrtém místě ještě Ukrajinu. Nyní tedy přípravný zápas kormidelníkovi Burleymu poslouží jako zkouška hráčů před dalším kvalifikačním cyklem na mistrovství světa 2010, které se rozběhne už na podzim letošního roku.

Do konečné nominace trenéra Brücknera se dostal namísto zraněného Daniela Pudila Rudolf Skácel, kterému se právě pod koučem Burleym dařilo ve skotském Hearts. „Jsem velice potěšený, že se do nominace dostal. Rudi je velice dobrý fotbalista, v Hearts toho pro nás odvedl hrozně moc. Je to velice silný hráč s vytříbenou levačkou. Doufám, že proti nám nastoupí a že si před utkáním stihneme popovídat,“ řekl Burley, který si je vědom útočné síly českého výběru a očekává otevřenou partii.

Skotský tým není jediným mužstvem z Velké Británie, se kterým se Česko v letošním roce poměří. Zajímavý duel je na programu 20. srpna ve Wembley, kde se český národní tým představí v přátelském utkání proti domácí Anglií, začátkem září potom čeká český výběr venku Severní Irsko v prvním utkání kvalifikace MS 2010.

Reklama

Související témata: