Hlavní obsah

Kotrba: Dal jsem Košťálovi tři podmínky

Tři podmínky si stanovil nový trenér české fotbalové jedenadvacítky Jiří Kotrba, než kývl místopředsedovi svazu a manažerovi reprezentace Vlastimilu Košťálovi na nabídku, aby po Vítězslavu Lavičkovi mířícímu do pražské Sparty převzal reprezentační tým do 21 let. „Ta hlavní zněla – neodejdu z Českých Budějovic, nebudu profesionálním zaměstnancem fotbalového svazu,“ prozrazuje Jiří Kotrba v rozhovoru pro Sport.cz.

Článek

Dal jste si trochu šokující podmínku. Už řadu let je přece pravidlem, že u reprezentační jedenadvacítky působí profesionální trenér.

Jenže právě to jsem nechtěl a nechci. Představa, že až do začátku září, kdy jedenadvacítku čekají dva kvalifikační zápasy v Turecku a s Ukrajinou, budu jenom vysedávat na Strahově a maximálně o víkendech objíždět ligová utkání, mě děsila.

Mohl jste mít ale klid a pohodu...

Ale já jsem na práci zvyklý a nabírám si jí stále víc a víc. I manželka se už do mě pustila, abych si k funkci generálního manažera v Českých Budějovicích a trenéra reprezentační jedenadvacítky ještě něco přibral.

To vážně chcete dál zůstat ve fotbalových Českých Budějovicích a pokračovat v roli generálního manažera?

Samozřejmě. Majitelům klubu jsem to slíbil, navíc od rozdělané práce odejít v žádném případě nechci. Bude to sice hodně náročné, ale obě funkce se zvládnout dají. Už to začínám promýšlet.

Co jedenadvacítku v kvalifikaci ještě čeká?
6. záříTurecko-Česká republika
10. záříČeská republika-Ukrajina

Mluvil jste o třech podmínkách. Jednou z nich bylo setrvání na jihu Čech. Jaké další jste Košťálovi předložil?

Abych si sám mohl vybrat budoucí spolupracovníky a aby se mé působení u jedenadvacítky neomezilo jen na probíhající kvalifikaci. Vždyť to bych také mohl sedět na lavičce třeba jen dva zápasy.

Cožpak vy pochybujete, že by se česká jedenadvacítka nedostala z kvalifikace dál?

Ale to vůbec ne, i když situace v kvalifikační skupině je přece jen složitá. Čekají nás ještě dvě utkání, a abychom skončili první a šli dál přímo, musíme obě vyhrát. Postoupit se dá samozřejmě i ze druhého místa, což ovšem předpokládá zvítězit alespoň v jednom zápase. Jenže pak nás stejně čeká baráž, která je velice ošidná. Zažil jsem to, když jsem trénoval Spartu a hráli jsme kvalifikaci o Ligu mistrů.

Už jste panující konstelaci ve skupině a situaci v reprezentační jedenadvacítce probíral s odcházejícím trenérem Lavičkou?

Zatím jen telefonicky, ale samozřejmě že jsme se na společném sezení domluvili. Vždyť Víťa zrušil dovolenou, aby mohl ve Spartě okamžitě začít, a já si volno neberu vůbec.

A co s Košťálem? S tím jste se už domluvili na termínu vašeho oficiálního jmenování a podmínkách smlouvy?

Zatím jsem mu pouze podal ruku na znamení, že funkci beru a že teď záleží na něm a samozřejmě na výkonném výboru. Nebavili jsme se ani o podmínkách, ani o platu, protože všechno se seběhlo na můj vkus strašně rychle. Počítal jsem s tím, že se veškerá jednání uskuteční až po evropském šampionátu a najednou jsem se dozvěděl, že osm členů výkonného výboru už s mým jmenováním souhlasilo a že jedenadvacítku přebírám. Přiznám se, trochu mě to zaskočilo.

Reklama

Související témata: