Hlavní obsah

Experty výkon českého týmu nenadchl

PRAHA

Fotbaloví experti se po výhře české reprezentace v zahajovacím duelu evropského šampionátu nad Švýcarskem shodli: vítězství Brücknerova týmu je cenné a tři získané body důležité, jenže v dalších zápasech by podobný výkon jako v sobotu vpodvečer v Basileji nestačil. „Nedovedu si představit, že by naše mužstvo hrálo stejně i proti Portugalsku a Turecku a chtělo myslet na postup ze skupiny,“ řekl pro Sport.cz někdejší kapitán československé reprezentace Jan Fiala.

Článek

Stáli při nás všichni svatí. I na tom se fotbaloví experti shodli, když pro Sport.cz hodnotili sobotní utkání českého mužstva s reprezentací helvetského kříže.

„Nevyhrál lepší tým, zvítězil ten, který dal po jediné střele na bránu gól. Naštěstí jsme to byli my, takže jsme získali tři body, což bylo nejpodstatnější,“ glosoval průběh sobotních devadesáti minut v Basileji Jan Fiala.

„Bylo to skutečně o štěstí a my ho měli hodně. To když nejnebezpečnější hráč Švýcarů Frei spálil dvě příležitosti a pak se v závěru první půle zranil, ale také když italský sudí Rosetti neodpískal deset minut před koncem penaltu po ruce Ujfalušiho. Podle mého pokutový kop klidně nařídit mohl,“ vysypal ze sebe tři klíčové momenty, kdy měl Brücknerův celek ohromné štěstí, trenér Jozef Jarabinský.

„Kdybych nevěděl, že hrajeme se Švýcary, myslel bych si, že nás válcují Francouzi nebo Italové. Ve druhé půli se do nás domácí fotbalisté pustili, až to hezké nebylo. A to jim už scházel zraněný Frei, což musela být pro Švýcary velká rána. Naštěstí při náš stáli všichni svatí,“ dával Jarabinskému i Fialovi plně za pravdu internacionál Ivo Knoflíček.

Česko vs. Švýcarsko na Sport.cz:
REFERÁTTři body zařídil Svěrkoš
REPREZENTANTINehráli jsme skvělý fotbal
TRENÉR BRÜCKNERStřídání se povedlo
ON-LINEČesko vs. Švýcarsko
EXPERTIVýkon Čechů nenadchl
KOLLERDopředu nám to moc nešlo

Knoflíček: Scházela nám rychlost a agresivita

Na výkonu české reprezentace bylo podle Knoflíčka znát, jak moc mužstvu chybí hráč typu Rosického, Nedvěda či Šmicra. „Ti totiž dovedou přidržet balón, rozehrát ho, hru uklidnit a dát ji myšlenku, což nám scházelo. Rychlost, agresivita a start na míč také, protože i v tomto směru měli Švýcaři navrch,“ rozebíral nedostatky ve hře české reprezentace Ivo Knoflíček.

„Ani střed obrany nepůsobil právě dvakrát jistě. Byl pod velkým tlakem a dělal chyby, které naštěstí zůstaly nepotrestány. Švýcaři byli důraznější než naši hráči, čímž si vytvářeli slibné příležitosti. Častěji stříleli, minimálně do tří, čtyř šancí se dostali, ale v zakončení měli smůlu,“ rozvíjel Knoflíčkovo hodnocení Jozef Jarabinský.

„Na středu naší obrany bylo znát, že Rozehnal s Ujfalušim toho spolu moc neodkopali, takže jejich souhra nebyla právě ideální. Daleko víc se mně z této dvojice líbil Rozehnal, který hrál s přehledem a všechny situace se snažil řešit fotbalově, i když jednou dvakrát mně při jeho zákrocích dost zatrnulo. Místo aby napálil míč někam daleko od šestnáctky a nekomplikoval si život, pokoušel se hrozící nebezpečí zažehnat fotbalovou elegancí. I tak si ale myslím, že byl společně se Sionkem nejlepším hráčem našeho týmu,“ nemohl přehlédnout skřípající defenzivu bývalý obránce národního mužstva Jan Fiala.

Jarabinský: Svěrkoš góly dávat umí

Čech, Rozehnal, Sionko a Svěrkoš, to byla čtveřice českých reprezentantů, jejïchž výkony stavěli fotbaloví experti v hodnocení pro Sport.cz nejvýš. „Sionko svou rychlostí a neustálým pohybem čeřil vodu, i když slibnou příležitost, do níž se dostával, řešil dost zbrkle,“ všiml si Fiala.

„Střídající Svěrkoš dostal příležitost místo Kollera a potvrdil jarní ligovou výkonnost. Okamžitě se dostal do šance a i v reprezentaci potvrdil, že góly dávat dovede,“ přidává Jarabinský. „Vnesl do naší hry pohyb a rychlost, čímž se povedlo změnit styl hry. Kollera měli Švýcaři dokonale přečteného a k ničemu ho nepustili. Švýcarská defenziva se mně vůbec až na jediné zaváhání dost líbila. Hlavně Senderos, který vyhrával všechny hlavičkové souboje, ale Müller zrovna tak. Hrál jednoduše, nekomplikoval si život, byl jedním ze sloupů, na němž obrana domácího celku stála,“ chválí propracovanou defenzivu Švýcarů Fiala.

Fiala: Na Portugalce a Turky by to nestačilo

Výkon české reprezentace servírovaný v zahajovacím utkání celého šampionátu sice experty nenadchl, víru v lepší dny příští jim však nesebral. „Vítězství v úvodním zápase je vždy strašně důležité, zvláště když se hrálo proti domácímu mužstvu. Tři body máme, a proto věřím, že další utkání zvládneme na lepší úrovni, než sobotní zápas v Basileji. Podle mého jsou všichni hráči schopni podat kvalitnější výkony, než jakým se prezentovali,“ je přesvědčen Jozef Jarabinský.

"Výhra hráče určitě nakopne, protože se třemi body na kontě se jim bude lépe dýchat. Zkušeností mají dost, takže by se měli uklidnit a v dalších střetnutích předvést, co v nich je. Štěstí, které v prvním utkání rozhodlo, se jich nebude držet věčně,“ přitakává Ivo Knoflíček.

„V naší hře je co zlepšovat a uvidíme, jak se s tím hráči vypořádají. Ale na Portugalce a Turky by podobný výkon, jako v sobotu v Basileji, určitě nestačil,“ varuje před přílišnou euforií z první šampionátové výhry Jan Fiala.

Redaktory Práva a Sport.cz na ME přepravuje Auto Janák

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články