Hlavní obsah

Košťál potvrdil, že končí v reprezentaci s trenérem Brücknerem

SEEFELD

Nejen dlouholeté stálice Koller, Galásek a Blažek končí v reprezentaci, společně s trenérem Brücknerem ji opustí i manažer národního celku Vlastimil Košťál. První místopředseda ČMFS to potvrdil v pondělí v Seefeldu. „Řekl jsem, že z funkce manažera odstoupím, pokud nenaplníme cíl,jímž byl postup ze skupiny. Platí to, po zápase s Tureckem jsem s tím seznámil hráče i realizační tým. Nastává nová éra, realizační tým ponese rukopis nového hlavního trenéra,“ uvedl Košťál.

Foto: Sport.cz

DEFAULT TITLE

Článek

Košťál úmysl odejít sdělil po zápase s Tureckem serveru lidovky.cz, informaci potvrdil i na tiskové konferenci v základním kempu národního celku v Seefeldu. Už před šampionátem sliboval, že je připraven vyvodit osobní zodpovědnost, pokud reprezentace nepostoupí do čtvrtfinále ME.

„Nepodařilo se nám to nejkrutějším možným způsobem. Postup jsme drželi v ruce a nakonec ho nemáme. Ale takový je sport, rozdíl mezi štěstím a neštěstím je často minimální,“ glosoval českou účast na šampionátu Košťál, který zároveň poděkoval kouči Brücknerovi. "Poděkoval jsem mu za celých šest let, kdy pracoval jako hlavní kouč u reprezentace. Bylo to krásných šest let, porážky patří ke sportu. Kdo ji neumí přijmout, nezaslouží si do budoucna vyhrávat."

Čeští fotbalisté ve třetím utkání základní skupiny vedli nad Tureckem ještě čtvrt hodiny před koncem 2:0, poté ale třikrát inkasovali a prohráli 2:3. Prohra znamená nejen konec po základní skupině, ale také finanční ztrátu. „Nepostoupili jsme, takže jsme si nevytvořili další nadstavbové zdroje. Plánovali jsme čtyři body, nakonec jsme získali jen tři, což mluvou peněz znamená, že jsme 12,5 miliónu v mínusu. Z pohledu financí na šampionátu inkasovaných ale nejde o zásadní položku, přestože postupem do čtvrtfinále by na kontě přibylo dalších 50 miliónů.“ Za postup na mistrovství Evropy by mělo přijít českému fotbalu na účet 187,5 miliónu, celkem zinkasuje 237 miliónů.

Jméno trenéra Košťál předloží výkonnému výboru

Košťál má na starosti volbu nového trenéra, jehož jméno se ale veřejnost dozví nejspíše až koncem června. „Odstoupil jsem z funkce manažera, což ze mě nesnímá zodpovědnost voleného prvního místopředsedy ČMFS. Mám za úkol připravit materiál k novému trenérovi, jenž bude předložen výkonnému výboru. Stane se tak s největší pravděpodobností na Ligovém shromáždění koncem června. Až bude jasno o trenérovi, vznikne prostor pro utvoření nového realizačního týmu,“ nastínil další vývoj Košťál.

Kandidátů na funkci nového reprezentačního trenéra bylo několik. Vítězslav Lavička ale podepsal smlouvu ve Spartě, Karel Jarolím hodlá pokračovat ve Slavii, Ivan Hašek prodlouží svůj pobyt ve Spojených arabských emirátech. Největším kandidátem tak zůstává Brücknerův asistent Petr Rada, spekulovalo se i o Zdeňku Zemanovi, jenž si udělal jméno trénováním v Itálii. "Židle reprezentačního trenéra je židlí nejžhavější. Ale je nejlépe ohodnocena a je nejprestižnější. Není větší výzva, než být trenérem reprezentace. Život je takový, že podobná výzva nemusí přijít podruhé," upozornil Košťál.

<tbody><tr class="invert"><td>Redaktory Práva a Sport.cz na ME přepravuje Auto Janák</td></tr></tbody>

Reklama

Související témata: