Hlavní obsah

Radovi zřejmě spadne funkce do klína

SEEFELD

S odchodem trenéra Brücknera od fotbalové reprezentace musejí zástupci ČMFS najít vhodného nástupce. Zájemců na prestižní post by bylo více, vhodných kandidátů už méně. Zůstal prakticky jediný, který může projít: největší šance se přisuzují Petru Radovi, jenž Brücknerovi dělal asistenta v posledních dvou letech.

Článek

Teplický kouč splňuje několik klíčových požadavků, které jsou pro práci v národním celku potřeba. Je to bývalý reprezentant, mezi fotbalisty má autoritu. Sbíral trenérské zkušenosti v nejvyšší české soutěži.

„Kdo jiný by mohl reprezentaci vést? Ukažte mi jiného vhodného kandidáta. Já se mu nebráním, ale dalšího nevidím,“ tvrdí opakovaně svazový místopředseda Vlastimil Košťál, který má nástupce Brücknera najít. Pověření k tomu dostal od výkonného výboru ČMFS.

Radovou hlavní nevýhodou je prchlivost a někdy příliš velké emoce. Šéf reprezentační lavičky se nemůže nechat vyprovokovat fanouškem ani kritikou, jak předvedl několikrát v lize. Rada rozhodně není žádný velký diplomat, což by mu mohlo přitížit.

Fanoušci vyhrožují sabotáží

V souvislosti s výběrem nového trenéra se fotbalová veřejnost bouří. Rada podle ohlasů fanoušků na stránkách Sport.cz zdaleka není tím pravým. „Pánové, ještě budeme říkat zlatý Brückner, až to tam bude kur... Rada!“ tvrdí například uživatel s přezdívkou Tomáš Skuhravý. „Jestli to dostane Rada budu sabotovat zápasy repre neustalými pokřiky Rada ven ... Třeba mě taky zažaluje jako toho typa v Teplicích,“ píše uživatel hajnej.je.nej.

Další jména z mozaiky adeptů mu postupně vypadla. Kouč jednadvacítky Vítězslav Lavička podepsal smlouvu s pražskou Spartou, kontrakt ve Slavii hodlá dodržet Karel Jarolím. Angažmá ve Spojených arabských emirátech si prodloužil Ivan Hašek. Zajímavým zpestřením mezi kandidáty by mohl být Zdeněk Zeman nebo nějaký zahraniční kouč. „Tato varianta by se mi líbila, ale ještě k ní nenazrál čas,“ poznamenal v říjnu 2007 Košťál.

V úvahu by reálně vedle Rady připadal Jozef Chovanec, kterého Brückner na lavičce reprezentace po neúspěšné baráži MS 2002 vystřídal. „Návrat nevylučuji. Ale nikdo mi nic nenabídnul,“ řekl v Pressklubu Frekvence 1 současný generální manažer Sparty. „Snad tam dají někoho kompetentního, kdo se nebude bát revoluce, protože ji potřebujeme. Zeman, Hašek a jiní se Koštálovi nehodí, protože by s nima nemohl zacházet podle svého a Rada je kopie Brucknera,“ má jasno uživatel Atjof.fcb.

Redaktory Práva a Sport.cz na ME přepravuje Auto Janák

Reklama