Hlavní obsah

Svaz odsouhlasí Košťálovi jmenování trenéra Haška

PRAHA

Pokud se místopředsedovi fotbalového svazu Vlastimilu Košťálovi podaří během nedělní schůzky přesvědčit Ivana Haška, aby převzal českou reprezentaci, bude mít téměř vyhráno a jmenování bývalého reprezentanta by nemělo už nic bránit. Vyplývá to z páteční ankety ČTK mezi členy výkonného výboru svazu. Podle ní je zřejmé, že nadpoloviční většina by Haška v trenérské funkci uvítala. Devět z 13 členů výboru včetně Košťála totiž prosazuje Haškovo jmenování už nyní.

Článek

Výrazně opačný názor zastává snad jen Jiří Kubíček, podle kterého by se měl stát Hašek předsedou svazu a u týmu by měl zůstat ještě nějaký čas dosavadní kouč Karel Brückner.

Jenže většina členů vrcholného svazového orgánu je přesvědčena, že Hašek je první volbou a jedinou možností. Podle průzkumu má Košťál vedle svého hlasu zajištěných nejméně osm dalších, což mu dává klid pro vyjednávání. Navíc lze předpokládat, že pro budou i další členové, kteří se v pátek vyjádřili opatrně.

Nový kouč by tým mohl vést už proti Anglii

Zjednodušeně platí: pokud se v neděli Košťál s Haškem dohodnou, bude úterní výkonný výbor jen formální schůzkou, která nejžhavějšího kandidáta podpoří, aby mohl vést mužstvo už v nejbližším utkání proti Anglii. To se bude hrát přesně za dva měsíce ve Wembley.

Košťál by se měl sejít s Haškem po svém nedělním návratu ze zahraničí. Jak jejich schůzka dopadne, nelze předvídat, ale svazový místopředseda se už několikrát nechal slyšet, že Hašek je pro něj alternativou číslo jedna. V záloze pak údajně má německého internacionála Matthiase Sammera.

Hašek by nevadil ani Mokrému

V dohodě s Haškem podporuje Košťála i většina kolegů z výkonného výboru včetně předsedy Pavla Mokrého. "Pokud Ivan Hašek řekne, že do toho jde, nemám s tím žádný problém. Pokud jeho souhlas budeme mít, na 99 procent jeho jmenování projde," tvrdí první muž českého fotbalu.

Podobně se vyjádřil i další místopředseda Jaroslav Vacek. "Pokud do toho půjde, já s tím nemám problém. Jsem totiž stále přesvědčen, že Ivan je lepší trenér než funkcionář," připomněl Vacek nepřímo Haškovu neúspěšnou kandidaturu na post předsedy svazu.

Další kladné hlasy získá Košťál i od dalších kolegů. "Pokud Hašek přijde k národnímu týmu, pak budu spokojen," říká příbramský boss Jaroslav Starka. Miroslav Vrzáček dokonce nezastírá, že si podobné řešení od počátku přál. "Pokud se bude hlasovat o Haškovi, tak nezvednu jednu, ale obě ruce. On byl jediný možný kandidát v mých očích od samotného začátku, a i když vím, že všechno je trochu komplikované, nevidím jinou alternativu," řekl Vrzáček.

Chvála je Haškem po sportovní stránce nadšen

Podle Václava Chvály bude záležet i na dalších podmínkách spojených s Haškovým jmenováním včetně ekonomických náležitostí, ale ke jmenování Haška se přiklonil rovněž. "Pokud hodnotím čistě sportovní záležitosti, jsem variantou Hašek nadšen," uvedl Chvála.

Milan Haškovec si je sice vědom některých názorových rozdílů z minulosti, ale Haška by prý rozhodně podpořil. "Když se už s návrhem na trenéra Haška přijde, tak by asi názorový proud mohl být překonán," odhadl člen výboru za Čechy.

Místopředseda Vacek a další členové včetně Rostislava Votíka sice předpokládají, že Košťál předloží i další možné varianty, ale Hašek zůstává favoritem i pro ně. "Pokud by pan Hašek byl v návrhu a byla by možnost ho vyvázat ze smlouvy v Emirátech, pak bych souhlasil. Pan Hašek je trenérská osobnost," soudí Votík.

Pro Blažeje je Hašek prioritou

Podobně se vyjádřil i Vladimír Blažej: "Je to moje naprostá priorita. Sám jsem uvažoval o třech variantách, ale jednoznačně nejvýše je Ivan Hašek a já preferuji jeho dohodu s panem Košťálem."

Souhlas s řešením podle všeho dostane Košťál i od svých kolegů z prvoligových klubů, byť jejich současné vyjádření není zcela jednoznačné. "Budu se rozhodovat až na místě také podle toho, jak bude kandidát připraven vzít na sebe těžkou roli. Podle mého totiž každý, kdo do toho půjde po panu Brücknerovi, je v podstatě hrdina. Veřejnost si zvykla na úspěchy a nestačí jí pouze účast na šampionátech, což je podle mého soudu škoda," řekl teplický ředitel František Hrdlička.

Pro nástupce Brücknera to bude složité

Také brněnský Radek Bělák zatím svou volbu tají. "Nechám si to pro sebe do poslední chvíle. Ale ať to bude kdokoliv, bude to pro něj ohromně složité a nikdo z nás nemůže odhadnout, zda to bude správné řešení. To zhodnotí až čas a především výsledky," míní brněnský činovník.

Tradiční roli opozice bude na úterním jednání zcela jistě plnit druhý místopředseda Kubíček, podle kterého by bylo optimální přesvědčit k prodloužení smlouvy Brücknera, byť jen na půl roku.

"Jako trenéra Haška podporovat nebudu. Ivan by se měl stát nejdříve předsedou svazu a až posléze zvažovat, zda chce dělat i trenéra reprezentace. Nechápu, proč se se jmenováním tak spěchá - já bych svolal valnou hromadu, která by rozhodla jak dál," tvrdí Kubíček.

Kubíček si myslí, že by se Brückner přesvědčit nechal

Podle něj by se Brückner určitě rád nechal přesvědčit k prodloužení kontraktu. "Má nabídky z Nového Zélandu, Indie, Německa a dalších zemí, ale on by rád dál pracoval doma," tvrdí olomoucký funkcionář.

ČTK kontaktovala také Haška, který se ale k většinové podpoře zatím nechce vyjadřovat. "Rád bych to udělal až po schůzce s panem Košťálem," řekl čtyřiačtyřicetiletý trenér.

Reklama