Hlavní obsah

Košťál by sám nezavolal, donutil ho až neúspěch, tvrdí Ivan Hašek

Zdeněk PavlisSport.cz

Zatím zůstalo jen u jednoho telefonátu. Nezávazného, nic neřešícího, pouze stvrzujícího, že se sejdou. Žádnou nabídku na funkci reprezentačního trenéra však nejmocnější muž českého fotbalu Vlastimil Košťál zatím Haškovi nepředložil. „Sám by nezavolal. Donutil ho k tomu neúspěch na evropském šampionátu a tlak veřejnosti. To byl hlavní důvod,“ nechal se slyšet v rozhovoru pro Sport.cz. Ivan Hašek.

Článek

Vaše schůzka s exmanažerem reprezentace a místopředsedou svazu Vlastimilem Košťálem je opředena takovým tajemnem, že fotbalový národ může samou zvědavostí puknout. Kdy se uskuteční?

Mohla proběhnout už dávno. Já k dispozici jsem, jenže pan Košťál je stále v zahraničí.

Ale přece jste si telefonovali...

Jenže po telefonu jsme nic neřešili.

Ani termín schůzky?

Ne, teď záleží jen na tom, kdy se on vrátí z cest.

Muselo vás asi hodně překvapit, že zavolal on sám. V Arábii teď přece musíte dokonale znát staré přísloví, že nechodí hora k Mohamedovi, ale Mohamed musí přijít k hoře!

Sám by nezavolal. Donutil ho k tomu neúspěch na evropském šampionátu a tlak veřejnosti. To byl hlavní důvod.

Ale hora k Mohamedovi přece jen přikráčela...

Zatím pouze zavolala a domluvili jsme se na schůzce.

Takže se cítíte Mohamedem českého fotbalu a reprezentace?

Právě že vůbec ne. Pochopitelně že registruji názory, že bych k národnímu mužstvu jít měl, ale jsem pragmatik a moc dobře vím, že už po prvním prohraném utkání se všechno může otočit.

Proč tedy jasně neřeknete, že jste natolik chytrý a pragmatický, že v současné konstelaci reprezentaci nevezmete?

Protože národní mužstvo je cílem všech trenérů, mě nevyjímaje. Vždyť proto trenérskou práci děláme. Já i všichni ostatní, i když ta možnost je velmi malá.

Kvůli vašim vztahům s Košťálem?

Našemu vzájemnému vztahu ublížila spousta věcí, které byly prezentovány jinak, než se ve skutečnosti odehrály. Ve Spartě jsme měli po dva roky spolupráci naprosto bezproblémovou.

Jenže na Letné byly kompetence jasně vymezeny.

Pochopitelně. Já řešil sportovní úsek, on management, do kompetencí jsme si opravdu nezasahovali a proto naše spolupráce mohla fungovat.

U reprezentace by podobný model spolupráce nastavit nešel?

Potřebuji pracovat s týmem lidí, o němž vím, že mu jde jen o jedno - vyhrát, mít úspěch a postoupit na mistrovství světa. To musí platit od sekretářky na Strahově po posledního člena realizačního týmu, to musí být úkol číslo jedna pro celý český fotbal.

Narážka na současnost, nebo zkušenost z dob, kdy jste sám na Strahově seděl a dokonale poznal klima a atmosféru, jež tam panuje?

Já tam zažil jako ředitel reprezentace a trenér dobré a příjemné chvíle, neboť deset kvalifikačních zápasů v jednom sledu jsme vyhráli. Takže do historie nekoukám, ale budoucnost mě zajímá.

Je zmiňovaná premisa základní podmínkou pro vaše případné působení u české reprezentace?

Podmínkou je, aby všichni šlapali, aby náš fotbal šel nahoru, aby dostal nový impuls a po třech letech, kdy zaspal dobu a vývoj, se zase začal drápat vzhůru.

To postavíte před Košťála jako svou hlavní prioritu?

Nejde o mou prioritu, ale o budoucnost českého fotbalu.

Ale Košťálovi tento názor přednesete.

Probůh - jde přece o fotbal a ne o to, co Košťálovi přednesu a o čem se budeme bavit.

Nějakou představu, jak by měl český fotbal fungovat, ale přece mít musíte a bylo by jen dobré, aby ji Košťál coby nejmocnější muž českého fotbalu slyšel!

Samozřejmě že naprosto jasnou vizi v hlavě mám.

A teď si ji budete moci i prosadit, protože na rozdíl od poslední valné hromady za sebou máte nejen fotbalový národ, ale i výkonný výbor, jenž vás chce do křesla reprezentačního trenéra takřka unissono instalovat.

Je to skutečně husté. Do podobné situace jsem se nechtěl vůbec dostat a najednou v ní jsem. Moc těžké v ní reagovat!

Takže důvěra fotbalového národa vás netěší?

Ale samozřejmě že těší, jenže důvěru musí člověk potvrdit prací a výsledky. A já toho zatím moc nepotvrdil.

Přesto za vámi fotbalový národ a teď vlastně i strahovská generalita stojí. Je vůbec možné ještě vycouvat?

Nikdo mně ještě funkci reprezentačního trenéra nenabídl, natož aby mně ji přiklepl.

Sladkou satisfakci po zmiňované valné hromadě a neprůchodné kandidatuře na funkci předsedy ale teď cítit musíte.

To tedy necítím. Všechno totiž vychází a pramení z neúspěchu naší reprezentace na evropském šampionátu. Kdybychom postoupili, neřešilo by se vůbec nic a jelo by se dál, což je tím nejsmutnějším poznáním. Mrzutým také, to se ví. Nikoli kvůli mně, ale kvůli fotbalu. Přitom mezi úspěchem a neúspěchem je strašně tenká hrana.

Sám jste ale přece tvrdil, že náš fotbal v posledních třech letech zaspal dobu, takže neúspěch musel na EURO přijít zákonitě.

Samozřejmě, protože u nás nikdo nesleduje moderní trendy řízení fotbalových svazů, jež se uplatňují v nejvyspělejších zemích, nemáme lidi, kteří by přenášeli nové proudy z UEFA a FIFA. Zaspali jsme i v tomto směru.

I o tom jste se bavil s někdejším prvním mužem našeho fotbalu Františkem Chvalovským, když jste s ním z tribuny ženevského stadionu sledoval zápas české reprezentace s Portugalskem?

Na svazu jsem vstupenky nesehnal, takže jsem se obrátil na něho. Nebyl to pro něho žádný problém, takže jsme s manželkou seděli na tribuně vedle něho.

Chcete tvrdit, že zůstalo jen u společného sledování zápasu?

Samozřejmě že jsme debatovali, protože jeho pohled na situaci našeho, evropského a světového fotbalu je ohromně zajímavý a je dobré slyšet jeho názor.

Máte spolu zřejmě dál perfektní vztahy.

Chvalovský byl co se fotbalové diplomacie, rozhledu a kontaktů týče úplně jinde než všichni funkcionáři, kteří v našem fotbale působí. Mohl se dostat v UEFA pořádně vysoko, ale jeho nefotbalové problémy ho zbrzdily. Vztahy však máme skutečně perfektní.

On ve vás viděl jako svého nástupce v čele českého fotbalu, teď se stejnou vizí opětovně přišel olomoucký člen výkonného výboru Jiří Kubíček.

Děkuji, svou práci a jméno jsem už jednou k dispozici dal, ale v situaci, v níž se náš fotbal nacházel, jsem byl neprůchodný, byť jen o jediný hlas. Bohužel, nebo bohudík. Teď jsem trenér, mám smlouvu s klubem v Dubaji, chystám přípravu, jednám o posilách, připravuji soustředění v Evropě a myslím na první utkání, v němž se 14. září utkáme s vítezem ligy o Superpohár.

To jste do Dubaje ještě nevolal, že se vám nabízí česká reprezentace a že se vykoupíte ze smlouvy?

Nevolal, protože nároďák mně nikdo nenabídl.

Košťál ale přece slíbil, že se ozve.

Slíbil, takže se asi sejdeme. Ale že bych čekal na telefonát jako na smilování, to tedy ne.

Jaké máte vůbec plány na víkend?

Mám dovolenou, takže chodím hrát tenis a golf, po mailu řeším situaci v klubu a v neděli odletím se synem na pár dnů do zahraničí.

Tím chcete říci, že úterní rokování výkonného výboru sledovat nebudete?

Jestliže Košťál zavolá, sejdeme se. A budeme mluvit o tom, zda má o mě vůbec zájem a na jaké bázi by se mělo mé působení u reprezentace zakládat. Což je první předpoklad, abychom se mohli bavit dál.

Neodpovídáte ale na dotaz, zda budete v tuzemsku, až o vaší instalaci do funkce trenéra národního mužstva česká fotbalová generalita rozhodne...

Tak závažná záležitost, jakou výběr nového trenéra reprezentace představuje, by se neměla řešit během hodiny či dvou a už tuplem by nemělo jít jen o úmluvu dvou lidí. Bude zapotřebí najít širší koncensus, takže nepředpokládám, že by k zmiňované instalaci došlo už v úterý. Nemluvě o tom, že mám v Dubaji platnou smlouvu s klubem.

Reklama

Související témata: