Hlavní obsah

Hašek fotbalovou reprezentaci nepovede

PRAHA

Ivan Hašek nebude trenérem české fotbalové reprezentace. Po nedělním jednání s místopředsedou svazu Vlastimilem Košťálem ČTK oznámil, že jeho nabídku převzít národní mužstvo po Karlu Brücknerovi odmítl. Podle Košťála výsledek dnešní schůzky odsune definitivní výběr trenéra nejméně o tři týdny.

Článek

Čtyřiačtyřicetiletý trenér týmu Al Ahlí ze Spojených arabských emirátů se s Košťálem sešel v neděli dopoledne. Po zhruba půldruhahodinovém jednání v pražském hotelu Hilton Hašek prohlásil, že si Košťálovy nabídky váží, ale v současné situaci reprezentační mužstvo převzít nechce a nemůže.

Košťál chtěl bývalého kapitána národního týmu Haška navrhnout jako nového trenéra české reprezentace na úterním zasedání výkonného výboru svazu. Z páteční ankety ČTK mezi jeho členy vyplynulo, že nadpoloviční většina by Haška v trenérské funkci uvítala, jenže nedělní schůzka tuto možnost vyloučila.

Hašek: Můj příchod by nebyl přínosem 

„Nabídky na místo trenéra reprezentace si velice vážím. Je to nejvíc, čeho může trenér dosáhnout. Ale byl jsem předem rozhodnutý, že ji za stávající situace nepřijmu. Vím, že tím zklamu hodně fanoušků a věřte mi, že ani pro mne to nebylo lehké rozhodnutí. Respektuji výsledky voleb na minulé valné hromadě. Se spoustou věcí, týkajících se především koncepční práce a problémů v našem fotbale nesouhlasím. Můj příchod na Strahov by proto nebyl v tuto chvíli přínosem a ani reprezentace nemůže problémy v našem fotbale zakrýt,“ řekl Právu Ivan Hašek s tím, že schůzka byla užitečná i v tom, že s Košťálem probrali otevřeně i další záležitosti kolem českého fotbalu.

„Budu se snažit, abych měl jako klubový trenér takové výsledky, abych si tuto nabídku v budoucnosti zasloužil. V tomto případě to skutečně nebylo o tom, že bych nedostal tolik peněz, jako v klubu Al Ahlí, kde jsem podepsal novou smlouvu. O penězích funkce trenéra reprezentace opravdu není,“ zdůraznil Hašek. „Myslím si, že nebylo dobré dělat nějaké pořadí kandidátů. U nás je několik trenérů, kteří svoje kvality prokázali v klubu a mají předpoklad vést národní mužstvo. To je můj osobní názor. O budoucnost reprezentace se nebojím,“ dodal.

Hledání pokračuje 

Za užitečnou považuje devadesát minut trvající schůzku i Vlastimil Košťál. „Vysvětlili jsme si spoustu věcí. Možná k takové schůzce mělo dojít už dřív. Ivanovi jsem nabídl funkci trenéra s tím, že může být současně i manažerem reprezentace a ředitelem sportovního úseku svazu, aby mohl stoprocentně řídit reprezentační úsek a vytvořil jeho koncepci. Jeho rozhodnutí však plně respektuji,“ řekl Právu Vlastimil Košťál.

Podle jeho slov zřejmě nedojde ke schválení nového trenéra na úterním výkonném výboru. „Teď musím zvážit, koho dál oslovím,“ řekl místopředseda svazu, který má za úkol předložit návrh na nového kouče reprezentace. Ve hře je Jozef Chovanec, který je momentálně na dovolené, ale potvrdil, že by nabídku zvažoval. Vyloučen není ani Petr Rada a do hry se zřejmě vrátí Karel Jarolím. „Na výkonném výboru se dohodneme, zda půjdeme jen cestou hledání českého trenéra nebo se obrátíme do zahraničí,“ dodal Košťál.

Reklama

Související témata: