Hlavní obsah

Čtvery narozeniny jednou ranou. Populární Dino a spol. slaví

Kdyby se mohli sejít na jednom místě, dali by dohromady pořádně velkou párty. V nouzové době se však musejí smířit jen s decentními oslavami. Fotbalová reprezentace každopádně registruje na přelomu starého a nového týdne hned čtyři oslavence. V neděli měli narozeniny současní členové národního týmu Tomáš Vaclík a Marek Suchý. V pondělí pak přišli na řadu internacionálové Jan Koller a Karel Poborský.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Karel Poborský a Jan Koller během exhibičního utkání v Olomouci.

Článek

Nejlepší střelec v historii české reprezentace. Fotbalista roku 1999. Člen Klubu ligových kanonýrů. A nově také osobnost, která nechybí v Síni slávy českého fotbalu.

Svou hvězdu v dlažbě Jan Koller slavnostně pokřtí po odeznění pandemie koronaviru. Dnes má 47. narozeniny.

Populární Dino nasázel v mezistátních zápasech 55 gólů. „Hrál jsem v éře skvělé generace a spoluhráčů, které jsem měl kolem sebe. Předváděli jsme útočný fotbal, oni nám připravovali šance a my útočníci z toho těžili a dávali hodně branek. Není náhoda, že v historickém žebříčku jsem první já a hned za mnou Milan Baroš s 41 góly," poukazuje Koller.

Úžasný rychlík Steve

K jeho nezištným nahrávačům patřil právě Karel Poborský. Nejlepší pravé křídlo samostatné české historie.

Rychlík řečený Steve je o rok starší než Koller. Jeho padající listy už jsou dnes blyštivou perlou fotbalové historie.

„Patří k velkým osobnostem, jež jsem obdivoval. Ohromný tah na bránu, vynikající centry, výborné řešení koncovky. Třeba gól s Portugalskem, jak přehodil brankáře. Úžasný hráč," popsal ho zkušený trenér Petr Uličný.

Na EURO si rok počkají

Tomáš Vaclík vychytal nároďáku postup na EURO, které je o rok odloženo. Gólmanovi Sevilly je 31 let.

„V kvalifikaci jsme po dlouhé době porazili některý z top týmů, Anglii. Nároďák se vyvíjí, pořád se ještě máme kam posouvat jako tým. Věřím, že něco velkého máme před sebou," těší se Vaclík.

O rok starší je Marek Suchý. Zkušený obránce, který reprezentaci často vede jako kapitán.

„Jsme v nějakém procesu, tým funguje. Všichni táhneme za jeden provaz," shoduje se s bývalým parťákem z Basileje před odloženým šampionátem.

Reklama