Hlavní obsah

Houllier odpovídá do Prahy: To je skandál!

PRAHA

Už to vypadalo, že by se čeští fotbaloví fanoušci mohli dočkat na postu trenéra reprezentace slavného kouče Gérarda Houlliera. Vedení svazu informovalo, že obdrželo fax se zájmem francouzského trenéra vést český národní tým. Netrvalo dlouho a z Francie přichází reakce. „S nikým jsem se nespojil a nikdo se nespojil se mnou. Říkat, že jsem učinil oficiální nabídku, je čistě skandální!“ přinesl francouzský sportovní deník L´Equipe rozhořčenou reakci Houlliera.

Foto: archiv

Francouzský trenér Gérard Houllier

Článek

"Na svaz dorazilo několik mailů, mezi uchazeči je i Francouz Houllier," řekl ve čtvrtek Blesku šéf českého fotbalu Pavel Mokrý. Francouzský kouč se tak měl zařadit k zástupu trenérů, z nichž by měl vzejít nástupce Karla Brücknera. Mezi adepty jsou Petr Rada nebo Jozef Chovanec, Němci Klaus Toppmöller a Horst Köppel, nebo brazilští trenéři Carlos Alberto a Sebastiao Lazaroni. Při úterním jednání výkoného výboru ČMFS, kde fotbalová generalita o novém kouči rokovala, navíc šéf příbramského fotbalu Jaroslav Starka navrhl bývalého bulharského kanonýra Christo Stoičkova.

Úžas veřejnosti nad zájmem Houlliera ale už v pátek odpoledne zmrazila odpověď z Francie. "S nikým jsem se nespojil a nikdo se nespojil se mnou. Říkat, že jsem učinil oficiální nabídku, je čistě skandální! Ať podají důkaz mého zájmu," citoval L'Equipe francouzského kouče.

Strahovská generalita tak nejspíš opět prokázala už poněkolikáté za krátkou dobu svou "kompetenci". Připomeňme jen skandál se záměnou Litevců za Lotyše při přípravném utkání před evropským šampionátem či zmatek nad jménem brazilského kouče při úterním zasedání výkonného výboru. Mokrý nejprve tvrdil, že na Brücknerovo místo chce Carlos Alberto Parreira, až později se ukázalo, že jde o Carlose Alberta Torrese.

Největší úspěchy s Liverpoolem    

Houllier má za své pětatřicetileté trenérské působení ve svém životopisu týmy jako Lens, Paris St. Germain či Liverpool. Tam během šesti let od roku 1998 do 2004 stihl trénovat také Čechy Vladimíra Šmicra, Patrika Bergra a Milana Baroše. Toho si následně vytáhl ke svému poslednímu působišti do Olympique Lyon. S ním se mu podařilo v letech 2006 a 2007 získat francouzský ligový titul.

Největší úspěch slavil šedesátiletý kouč, jenž v letech 1992/93 vedl také francouzskou reprezentaci, na lavičce liverpooolských Reds. Ty dokonce v sezóně 2000/01 dovedl k titulu Poháru UEFA. Mimo to s týmem z města Beatles slavil v Anglii dvakrát zisk ligového poháru a jednou triumf v FA Cupu.

Reklama

Související témata: