Hlavní obsah

Houllier? To bych pochyboval, podivoval se Šmicer

Zdeněk PavlisSport.cz

Pět let pod ním hrál, neboť Gérard Houllier si ho v Lens vyhlédl a nakonec do Liverpoolu přivedl, takže legionář ve službách pražské Slavie Vladimír Šmicer zná věhlasného francouzského kouče, o němž se pár hodin spekulovalo v souvislosti s českou fotbalovou reprezentací, dokonale. „Nesmírně náročný kouč s obrovskými zkušenostmi a přehledem v evropském fotbale. A také velký pedant,“ charakterizoval Vladimír Šmicer v rozhovoru pro Sport.cz trenérskou veličinu, ale hned zapochyboval, že by si jeho angažování mohl náš fotbal dovolit.

Článek

Základní charakteristiku už jste vyřkl, ale jak vy osobně na Houlliera vzpomínáte?

Jen v tom nejlepším, protože pravdou skutečně je, že on si mě ve francouzském Lens vybral a do Liverpoolu přivedl, takže i proto jsem to u něho měl trochu snazší. Vycházel jsem s ním perfektně a prožil pod ním pět let. Zpočátku báječných, neboť v roce 2001 jsme vyhráli Anglický pohár, Pohár UEFA a Superpohár UEFA, v závěru už horších, neboť se nám už tolik nedařilo.

Na jeho adresu zaznívají samé superlativy. Má on vůbec nějaké nedostatky a mouchy?

Ale samozřejmě že je jako každý člověk má, jenže jeho trenérské i lidské kvality vysoce převažují. Už to, že vedl Liverpool a poté i francouzskou reprezentaci je důkazem, o jak mimořádného kouče se jedná. Angažovat takového trenéra pro českou reprezentaci by bylo určitě ternem, i když pochybuji, že by to náš fotbal utáhnul.

Proč ty pochybnosti? To má tak vysoké finanční nároky?

Je trenérskou extratřídou, profesionálem každým coulem, který se určitě sám nenabízí. Ale jen o něho nejde. Určitě by si přivedl svého asistenta a zřejmě i další lidi do realizačního týmu, měl by vysoké nároky na všechno, co s reprezentací souvisí. Od pravidelného sledování hráčů po celé Evropě až po práci svazu. Vedl velký klub kalibru Liverpoolu i francouzskou reprezentaci a je na to zvyklý, takže o jeho angažování jsem pochyboval hned, jak se spekulace objevily.

Reklama