Hlavní obsah

Trenérská komise ČMFS doporučuje návrat Chovance či Uhrina

Trenérská rada Českomoravského fotbalového svazu v pátek doporučila pro výběr trenéra české reprezentace návrat k osvědčeným koučům, kteří mají s národním týmem zkušenosti. Doporučila vedení svazu, aby za nástupce Karla Brücknera vybrala buď Jozefa Chovance, nebo Dušana Uhrina staršího. Po jednání technické komise, jak se expertní skupina oficiálně nazývá, to oznámil fotbalový svaz.

Článek

K vyslovení názoru vyzval komisi na svém úterním jednání výkonný výbor svazu, podle kterého je potřeba vyvolat širší debatu. Komise bývalých trenérů, v níž zasedají mimo jiné Ladislav Škorpil, Ivan Kopecký, Milan Bokša či Jiří Nevrlý, ale také Chovanec s Uhrinem, má jasno především v tom, že by výkonný výbor měl navrhnout českého kouče a současně obnovit funkci sportovně-technického ředitele svazu.

Podle komise by svaz měl při výběru postupovat podle náročných kritérií, která se dlouhodobě osvědčují pro výběr trenérů ve vrcholovém a profesionálním fotbalu.

Mezi těmi jsou mimo jiné nejvyšší trenérská kvalifikace, dlouhodobá praxe ve špičkovém profesionálním fotbale na klubové úrovni nebo na úrovni reprezentačních mužstev, dosahované výsledky - úspěchy na úrovni reprezentačních týmů nebo první ligy či evropských pohárů, případně zkušenosti z práce v zahraničí a také komunikace s médii.

V této fázi výběru proto nedoporučuje využít zahraničního trenéra. "S ohledem na mezinárodně uznávanou úroveň české trenérské školy a nutnost systémové práce nejen pro seniorskou reprezentaci, ale i pro mládežnické reprezentace a celkový rozvoj českého fotbalu," zdůvodňuje svůj postoj v prohlášení komise, která se shodla na tom, že všechna kritéria splňují v tomto ohledu dva Brücknerovi předchůdci - Dušan Uhrin starší a Jozef Chovanec.

Současně svazovým činovníkům doporučila, aby se nezříkali Brücknerových služeb a využili jeho schopností ve funkci spojené s reprezentačním úsekem fotbalového svazu.

Reklama