Hlavní obsah

Konec iluzí, Evropa nám se svým turbofotbalem utíká, varují experti

PRAHA

Zbavme se iluzí, Evropa se nám vzdaluje. A dokonce víc, než si je český fotbal ochoten vůbec připustit. Závěr evropského šampionátu to demonstroval názorně. „O turbofotbalu, jak se současnému trendu prezentovanému především Španěly výstižně říká, si můžeme nechat jen zdát. Pomalé, zdlouhavé a tudíž dopředu čitelné pojetí praktikované českou reprezentací už nemůže nikoho překvapit,“ upozorňuje internacionál Stanislav Levý na diametrální rozdíl mezi nejlepšími, a tudíž i nejúspěšnějšími týmy na letošním EURO a naším mužstvem.

Článek

Fotbaloví experti, jež Sport.cz oslovil, s jeho názorem souhlasí. „To ovšem souvisí s tím, že nám chybí výbušné typy hráčů. Zatímco fotbalisté jižanských národů mají výbušnost a temperament v krvi, nám se těchto vlastností nedostává,“ přitakává další z internacionálů Přemysl Bičovský.

„Ale i my jsme takové hráče měli. Baroš, Šmicer, Jankulovski, Poborský, ti všichni přece splňovali rychlostní parametry dnešního fotbalu. Proto jsme před čtyřmi lety na mistrovství Evropy v Portugalsku mohli hrát „tempo fotbal“, s nímž slavila reprezentace úspěch,“ připomíná Verner Lička, jedním dechem však uznává: „Šlo o výjimky, rychlostí nestačíme, takže si musíme vypomáhat jinak.“

Hráli jsme jako Francouzi a dopadli stejně

Otázkou ovšem je, zda tolik velebená česká fotbalová chytrost, technicko-taktická vyspělost a vychvalovaná fyzická připravenost na současný svět stačí.

„To těžko. My jsme na EURO působili podobně jako Francouzi, na nichž bylo patrné, že šampionát nepřijeli vyhrát, ale odehrát. Také jim všechno strašně dlouho trvalo, žádný moment překvapení v jejich hře nebyl, takže soupeři si je snadno přečetli a ještě snáze je eliminovali. Proto také obě mužstva vypadla už ve skupině, neboť současný trend ovládající Evropu jim byl a je hodně vzdálený,“ zůstává kriticky naladěn Stanislav Levý.

Turbofotbal s českými hráči? To nejde!

„Jak ale můžete chtít hrát turbofotbal s českými fotbalisty?“ podivuje se Přemysl Bičovský. „Portugalci, Nizozemci, Italové, Chorvati, Rusové, ale hlavně Španělé mají oproti nám obrovský náskok v technice. Naši hráči jsou technicky na úrovni, pokud mají klid a čas, zatímco ovládat balón v plném pohybu, natož pak sprintu jim už dělá potíže,“ přidává svou trenérskou zkušenost. „Pár takových fotbalistů jsme i my v mužstvu měli, jenže jich bylo málo. Snad Sionko, Svěrkoš,“ pokouší se oponovat Lička.

Balón musí od nohy, což neumíme

Stanislav Levý však má po ruce další argumenty podpořené čísly, fakty a statistikami. „Ale ono přece nejde jen o to, jak rychle hráči běhají a jak ve sprintu ovládají míč, protože daleko podstatnější pro dnešní fotbal je, aby balón dlouho nedrželi. Právě tím udávají a diktují tempo hry, což my nedokážeme, a proto už náš fotbal nikomu vnutit nedovedeme,“ přidává zajímavý poznatek podpořený mluvou čísel.

„Dostala se mně do rukou odborná německá analýza, podle níž má hráč v Premier League balón u nohy 1,2 sekundy, zatímco v bundeslize 1,8 sekundy, z čehož jednoznačně plyne, že fotbal na ostrovech je rychlejší, dynamičtější a má daleko vyšší tempo. Teď jsem zvědav na podobné statistiky z EURO a na to, jak rychle dávali od nohy balón třeba Španělé. Tím, že ho nedrželi a rozehrávali přímo bleskově, ve finále eliminovali největší přednost Löwova týmu – totiž sílu v osobních soubojích. Němci ji nemohli vůbec uplatnit, protože když se k soupeři dostali, míč už byl dávno pryč.  I to našemu mužstvu scházelo,“ připomíná český internacionál zocelený bundesligou Stanislav Levý.

V cizině hrají, klíčovými postavami už ale nejsou

Podle Přemysla Bičovského je to ale celkem logické. „Reprezentace je sice pořád tvořena hráči účinkujícími v cizině, zásadní rozdíl je ale v tom, že ještě před pár lety působili naši fotbalisté ve špičkových mužstvech, kde byli navíc klíčovými postavami. Jenže to už neplatí. Jsou dobří, ale jejich mužstva už na nich nestojí. A hráči z naší domácí soutěže se těžko mohou srovnávat s fotbalisty v anglické, italské či španělské lize. Ti jsou zvyklí na úplně jinou zátěž, neboť hrají každý týden jedno i dvě těžké utkání,“ připomíná někdejší československý reprezentant a opora Bohemians v dobách jejich největší slávy Přemysl Bičovský.

„Souhlas,“ přitakává Stanislav Levý. „Nejlepší hráči dnes zvládající všechno, takže obránci už nejsou jen pouhými odrážeči míčů, ale i ofenzivními záložníky či útočícími křídly schopnými přečíslovat soupeřovu obranu. Takoví Španělé Ramos, Senna a spol. jsou přímo čítankovým příkladem, jak má moderní fotbalista vypadat. A právě takových hráčů se naší reprezentaci nedostává.“

Nevynucených chyb bylo až příliš

Připojuje však ještě jeden postřeh. „Na šampionátu, a v dnešním fotbale vůbec, rozhodují i nevynucené chyby, jichž jsme se bohužel dopouštěli často. A nenarážím jen na lapsus Petra Čecha v zápase s Tureckem, ale hlavně na situaci před prvním gólem v naší síti v tomto střetnutí. Pouštěl jsem si inkriminovaný moment mnohokrát a tvrdím - tam se rozhodovalo a utkání se lámalo, právě tam česká reprezentace vyrobila zcela zbytečně nevynucenou chybu, po níž inkasovala. Podobné chyby  však šlo najít i v dalších zápasech, v čemž byl a je zásadní rozdíl mezi nejlepšími týmy a naším mužstvem. I proto jsme nemohli uspět,“ upozorňuje Stanislav Levý.

Reklama

Související témata: