Hlavní obsah

Platini chce zvýšit počet účastníků EURO. Lůza ho podpoří, silné svazy také

PRAHA

Vyčítají mu populismus. Zazlívají „lůzoidní politiku“, jak vyspělé západoevropské federace sarkasticky nazývají Platiniho postoj k východoevropským a balkánským zemím. Šéf UEFA Michel Platini si však vede svou, protože dobře ví, že právě hlasy z těchto regiónů mu do křesla prvního muže evropského fotbalu pomohly a že na ně tudíž musí myslet. A samozřejmě předhazovat sliby a lákavé vize. Jednou reorganizaci Ligy mistrů, podruhé rozšíření účastníků finálových bojů evropského šampionátu ze šestnácti na dvacet či čtyřiadvacet mužstev.

Článek

„Ale to je přece báječná myšlenka,“ je doslova nadšen Platiniho vizí jeden z tuzemských expertů Verner Lička, když Sport. cz zjišťoval, jak se na návrh předsedy UEFA tváří český fotbal. „Určitě se ujme, neboť najde podporu po celé Evropě,“ soudí i bývalý reprezentační trenér Dušan Uhrin.

Češi slibují: Zvedneme ruku pro

Platiniho představa přednesená v samém závěru nedávno skončeného evropského šampionátu je skutečně lákavá. Pro malé svazy, pro fotbalové federace z východu i Balkánu, pro některé asociace, jejichž reprezentační týmy se do Rakouska a Švýcarska neprobojovaly, ale zrovna tak. Což je třeba případ silné Anglie, ale i Belgie, Dánska, Norska.

„Už teď se o evropském šampionátu tvrdí, že je fotbalově daleko kvalitnější, než mistrovství světa. Vždyť kdo z absolutní světové špičky teď v Rakousku a Švýcarsku scházel? Samozřejmě Brazílie, pochopitelně Argentina, možná reprezentace některé africké země, které jsou schopny na světovém šampionátu čas od času překvapit. Tím ale výčet končí. Taková Anglie nebo Dánsko scházely na letošním EURO ale také. "A moc,“ medituje nad Platiniho návrhem Verner Lička.

„Náš svaz by tuhle myšlenku určitě podpořil,“ nechal se slyšet generální sekretář Českomoravského fotbalového svazu Rudolf Řepka a naznačil, jak se český fotbal na podzimním kongresu UEFA ve francouzském Bordeaux zachová, jestliže se bude o Platiniho návrhu hlasovat.

Byznys je byznys, ví své Vacek

Podobně se ale zřejmě zachová drtivá většina evropských asociací, protože šance probojovat se do závěrečných bojů mistrovství Evropy a inkasovat pohádkové finanční sumy, jež se rozdělují, je až příliš lákavá. Pro Moldávii, podobně jako pro Dánsko. Pro Čechy, stejně jako pro Norsko nebo Makedonii. „Ten návrh vyhraje,“ je si jistý kouč Dušan Uhrin, jenž se znovu uchází o trenérské křeslo u české reprezentace.

Fotbalový ministr financí Jaroslav Vacek si je tím také jistý, i když ani jemu není „lůzoidní“ Platiniho politika moc po chuti. „Jenže byznys je byznys a každý si snadno spočítá, že při zvýšeném počtu účastníků budou ve hře ještě větší peníze. A o ty jde,“ souhlasí s fotbalovými experty, i když jeho úvahy se ubírají úplně jiným směrem.

Jako správný byznysmen myslí na zisky, to se ví. „Už teď je evropský šampionát produktem, který příště i při zachování šestnácti účastníků vygeneruje minimálně o půl miliardy eur víc. A co teprve když jich bude hrát dvacet, nebo dokonce čtyřiadvacet,“ vysvětloval pro Sport. cz, proč přímo září nad představou, jaké peníze se budou v roce 2012 na šampionátech na trávnících válet.

Lička: Zápas navíc vadit nebude

Námitka, že rozšíření počtu účastníků by logicky přineslo větší počet zápasů a tudíž ještě enormnější zátěž hráčů, neobstojí.

„Jedno utkání navíc by roli nehrálo, zato zisky by byly daleko větší,“ nechává se Jaroslavem Vackem nakazit Verner Lička. „A nejen přímo ze šampionátu, ale všech firem a lidí okolo. Sázkových kanceláři, hoteliérů, hospodských! A to nemluvím o klubech, protože jejich hráči se přece nejvíce zhodnotí a na ceně stoupnou buď v Lize mistrů, nebo na evropských a světových šampionátech,“ hledá expert z ostravských Bazalů další a další argumenty, proč Platiniho návrh prosadit. A s jedním či dvěma zápasy navíc si hlavu neláme. „Přibylo by jedno osmifinálové utkání, no a co? I jednotlivé federace se přece snaží počet zápasů zvyšovat, aby měly ještě větší profit. Proto se v Anglii hraje nejen liga a Anglický pohár, ale třeba i Curling cup.“

Hrát jen s tuctem týmů, to by byl balík

Byznysman Jaroslav Vacek však fotbalové experty jako vždy provokuje a ponouká.

„Já bych šel opačnou cestou a hrál evropský šampionát jen s dvanácti týmy. To by byl teprve „kasa podnik“, z něhož by byly pohádkové zisky. V tu ránu bych mohl slíbit federacím, jež se na mistrovství Evropy nedostanou, kompenzaci nikoli dvě stě tisíc dolarů, ale rovnou milión. Vsadil bych se, že tímto slibem bych si je získal a byl bych jejich,“ je přesvědčen, že hrát evropský šampionát jen s elitním tuctem účastníků by bylo finančně daleko lukrativnější.

Na šampionát v Čechách navždy zapomeňme

Na podzimním kongresu UEFA v Bordeaux však svůj kacířský návrh nepřednese a „lúzoidní“ Platiniho politiku podpoří.

„Musím přece myslet na český fotbal, neboť v jeho bytostném zájmu je, aby na mistrovství Evropy startoval a část peněz shrábnul. I když tím je zároveň jednou provždy dané, že u nás už nikdy evropský šampionát neuspořádáme. Ani kdybychom šli do holportu se Slováky, dvanáct stadiónů potřebných pro podobnou akci se čtyřiadvaceti účastníky dohromady nedáme. Takže hlasujme pro Platiniho návrh, který zvyšuje i naše šance pravidelně na mistrovství Evropy hrát, ale dejme jednou provždy vale šampionátové vizi, s níž jsme si pohrávali a která bude v ten moment absolutně nereálná,“ upozorňuje strahovský ministr financí Jaroslav Vacek nejen Sport.cz, ale celý český fotbal, že každé pro má i své proti.

Reklama

Související témata: