Hlavní obsah

Ve své fotbalové škole se Čech do brány necpe

PRAHA

„A to vám to jako fakt chutná?“ malý kluk se od talíře s kuřecím plátkem, těstovinami a zeleninou tázavě podíval ke gólmanovi londýnské Chelsea a bylo na něm patrné, že ať jeho velký vzor řekne cokoli, stejně mu v tomhle moc věřit nebude. „My je vlastně učíme i zdravě a racionálně jíst. Vždyť oni jsou zvyklí na tatranky, hambáče a na to, co doma nabízí lednice,“ popisoval reprezentační brankář Petr Čech pro Sport.cz, co jeho fotbalová škola klukům také dává.

Foto: www.skola.petr-cech.cz

Fotbalový brankář Petr Čech během diskuse s malými fotbalisty.

Článek
Fotogalerie

Podobných dotazů slyšel Petr Čech během víkendu spoustu, protože s kluky ze své fotbalové akademie i do strahovské menzy zašel a nad talířem s kuřecím plátkem, těstovinami a zeleninou s nimi seděl. A ještě jich uslyší, protože třetí ročník akademie nesoucí jeho jméno má letos na větrné hoře nad Prahou dva turnusy. Pro pokročilé i začínající fotbalisty.

Po dovolené rovnou na Strahov

„A já se snažím s každým turnusem strávit alespoň půldruhého dne nebo ještě lépe dva, protože by mně bylo proti srsti, abych dal škole své jméno a mezi kluky vůbec nepřišel,“ líčil Petr Čech, že po návratu z dovolené na Sardínii a před čtvrtečním odletem do Londýna prožije čtyři dny v tréninkovém areálu Sparty na Strahově.

„Na Sardínii jsem týden odpočíval a věnoval se manželce a naší malé Adélce, protože to bylo vůbec prvních sedm dnů dovolené, které jsme spolu trávili. Váleli jsme se na pláži, chodili na procházky, hlavně jsem si však užíval dcerky. Byl to moc příjemný týden,“ prozrazoval reprezentační gólman, jak na evropském jihu zapomínal na evropský šampionát a nabíral síly na novou sezónu.

Inspiroval ho i tchán

I mezi osmdesáti kluky ze své akademie je nabírá. „Na začátku byl kolektivní nápad, který se mně strašně líbil, takže jsem ho vzal za svůj. I třeba proto, že můj tchán se věnuje judu a jezdí s partou svých svěřenců pravidelně na soustředění. Mockrát jsem od něho slyšel, jak jsou kluci nadšení. Takže jsme to s agenturou Sport Invest International zkusili také a škola má úspěch,“ je Petr Čech docela pyšný na projekt, jenž rok od roku nabírá na rozměrech. Sto šedesát kluků, kteří se letos fotbalové školy ve dvou turnusech zúčastní, to ostatně dokládá.

„A to už k nám jezdí nejen z Čech a Moravy, ale i z ciziny. Loni třeba z Británie a Itálie, letos dorazili dva až z Ameriky. Ten malý Ital byl moc a moc šikovný a bylo na něm vidět, že už má dobré fotbalové základy,“ má Petr Čech zmapované kluky a holky, co jeho školou procházejí. Opravdu i holky! „Loni jsme tady měly hned dvě a mydlily to, že kluci jen valili oči,“ usmívá se gólman londýnské Chelsea nad dívčím temperamentem. Nejenže malým fotbalovým adeptům radí, ale chodí si s nimi i zakopat. „Do brány se ovšem necpu. Hraju v útoku, protože má škola je samozřejmě nejen pro brankáře, ale pro všechny malé fotbalisty od šesti do patnácti let,“ přiznává.

Akademie není jen o fotbale

Jeho akademie ale není jen o fotbale a čtyřech trénincích denně. Kluci se toho dozvědí a naučí mnohem víc. „Denně mají hodinu angličtiny, v čemž nám pomáhá Britská rada při pražském velvyslanectví, jsou pro ně nachystány přednášky o správné výživě, pitném režimu, absolvují diagnostické testy, dostanou i vybavení, což je zase záslouha firmy Adidas coby nového partnera našeho projektu, domů si odvezou i tréninkový plán,“ popisuje Petr Čech, co všechno jeho malí chráněnci vedení osmi mládežnickými trenéry pražské Sparty během týdne absolvují.

Kluci se většinou přihlásili sami, neboť se na oficiálních webových stránkách Petra Čech o fotbalové škole dozvěděli. Některé chytnul týden v Praze natolik, že se na Strahov rok co rok vracejí. „Alespoň polovina jich už tady byla,“ má přehled reprezentační gólman.

Správné základy jsou strašně důležité

S pomocí osobních sponzorů, kteří na celém projektu participují a finančně i materiálně pomáhají, má Petr Čech další plány, kam fotbalovou akademii nesoucí jeho jméno posunout.

„V budoucnu chceme, aby mezi kluky přijel i některý renomovaný zahraniční trenér, plánujeme ještě lepší servis a služby, zkoušíme vytvořit i nadační stipendium klukům, pro něž je poplatek 9900 korun příliš vysoký. Snad to vyjde,“ věří legionář z Chelsea a jen tak mimoděk dodá, že náklady na týdenní pobyt jednoho kluka ve strahovském kempu se vyšplhají na dvacet až pětadvacet tisíc. To jen na vysvětlenou těm, jimž by se snad zdálo zmiňovaných 9900 korun moc.

„Ono je totiž strašně důležité, aby hned v začátcích dostali kluci správné základy, protože ty jsou pro jejich fotbalovou budoucnost ze všeho nejdůležitější. Moc dobře vím, o čem mluvím. Mně se před lety v Plzni věnovali sice trenéři dobrovolní, ale základy mně dali a hodně mě naučili. Já teď v jejich práci vlastně jen pokračuji,“ svěřoval se Petr Čech, proč před odletem do Anglie tráví své volné dny mezi malými kluky na pražském Strahově.

Reklama

Související témata: