Hlavní obsah

Viníka máme, tak Čecha potrestejme, smějí se internacionálové

PRAHA

Dva týdny od Košťálova diskutabilního výroku utekly, napětí mezi exmanažerem národního týmu a gólmanem české reprezentace však rezonuje dál. Petr Čech pro Sport.cz zopakoval, že se mu nelíbí, jak si Košťál přisvojuje úspěchy reprezentace, ale k odpovědnosti za nezdary se nezná. Nemluvě o tom, že není kompetentní, aby na adresu hráčů pronášel svá hodnocení. Vlastimil Košťál však názor nezměnil a i opakovaně označil Petra Čecha za příčinu prohry s Tureckem a tudíž za viníka vyřazení Brücknerova týmu na EURO.

Článek

Jako by nestačilo, že se hledání nového reprezentačního trenéra chvílemi mění v tragikomickou frašku, ještě jím zmítá konflikt mezi nejmocnějším strahovským mužem Vlastimilem Košťálem a respektovaným vůdcem národního týmu Petrem Čechem.

„Ale proč by jím měl zmítat? Když máme viníka, tak ho potrestejme,“ sarkasticky navrhují fotbaloví internacionálové, kteří během své kariéry rovněž zažívali, že na ně mocní ukázali a označili je za viníky nezdaru československé reprezentace na velkých turnajích. Třeba po vyřazení hned ve skupině na mistrovství světa v Mexiku v roce 1970, nebo po blamáži na světovém šampionátu ve Španělsku o dvanáct let později.

Fiala: Vyšetřovali mě kontráši

„Nám po návratu ze španělského Mundialu ve dvaaosmdesátém nařídili, že musíme zaplatit nafasované oblečení a dokonce i kufry,“ vzpomíná na poměry panující v našem fotbale bývalý reprezentační kapitán Jan Fiala. Československo tehdy v základní skupině remizovalo s Kuvajtem, prohrálo s Anglií i Francií a se šampionátem se rozloučilo. „Ostudné vystoupení. Znevážení dobrého jména socialistického sportu,“ takové a podobné hodnocení fotbalisté slyšeli.

„Jen u obleků, kufrů, pohovorů na ÚV ČSTV či partaji ale nezůstalo. Mě třeba po návratu z mistrovství světa někdo viděl v bílém sporťáku. Hned mně přišili, že jsme Kuvajťanům utkání určitě prodali a já si Datsuna koupil za prachy, které jsem od nich zkasíroval. Byl z toho malér až na půdu, protože o celý případ se začala zajímat kontrarozvědka a já chodil od výslechu k výslechu,“ popisuje Fiala, co reprezentanti po porážkách a předčasných koncích také zažívali.

„Ono to mělo dohru i v Dukle, kde jsem tehdy hrál. Nejenže mně po návratu z mistrovství světa okamžitě snížili plat, ale i předsmlouva s bundesligovým Norimberkem se změnila  v bezcenný cár papíru. I tak si ji dodnes schovávám,“ přidává reminiscence na neslavný Mundial ' 82 Zdeněk Nehoda.

Dobiaš: I kloubouky jsme měli vracet

I pamětníci mistrovství světa v Mexiku v roce 1970 nabízejí zážitky dnes už neuvěřitelné. „Skončili jsme jako psanci, na nichž chtěli, aby odevzdali obleky, boty a dokonce i klobouky. Samozřejmě že jsem nevrátil nic, protože nás beztak rozprášili a vyobcovali z nároďáku. Třiadvaceti z nás dokonce zakázali na rok reprezentovat a až když jim v následné kvalifikaci teklo do bot, vzali nás na milost a trest zrušili,“ vzpomíná Karol Dobiaš na Mexiko, kde československá reprezentace skončila stejně jako teď česká ve skupině poslední. Jenže tehdy za Brazílií, Anglií a Rumunskem.

„Vy jste v Mexiku alespoň byli, ale já zůstal doma a schytal jsem to také. Mezi třiadvaceti potrestanými za šampionátovou blamáž a údajnou aféru s kopačkami Puma a Adidas jsem rovněž figuroval, i když mě trenér Marko na mistrovství světa vůbec nenominoval. A na peníze za postup mně také sáhli. Dvacet procent z prémií slibovaných nejprve v dolarech, pak v tuzexových bonech a nakonec vyplácených v korunách mně sebrali, i když jsem si doma lízal rány, protože jsem měl polámané kosti,“  popisuje další reprezentant Ján Geleta, co se ve fotbale dělo a směje se při představě, jak by to tehdy za polemiku s manažerem národního týmu Petr Čech asi schytal.

Mokrý: Petra jsem chtěl podpořit

„Fotbal je naštěstí už jinde. V panující situaci by pro reprezentaci bylo ze všeho nejlepší sednout si k jednomu stolu a všechno si vysvětlit,“ navrhuje nejvážnější uchazeč o funkci nového reprezentačního trenéra Jozef Chovanec, jak oscilující napětí utlumit a polemiku mezi Košťálem a Čechem řešit.

První muž českého fotbalu Pavel Mokrý si myslí totéž. Proto zvedl telefon a sám od sebe Čechovi volal. „Od evropského šampionátu jedenadvacítek před šesti lety, kdy nám Petr vychytal zlato a já byl  vedoucím mužstva, spolu máme velmi dobré vztahy. Proto jsem cítil potřebu mu zavolat  a podpořit ho, protože si nemyslím, že by měl být označován za viníka vyřazení. Na to je fotbalový tým příliš složitým soukolím,“ potvrdil předseda ČMFS na přímý dotaz Sport. cz.

A reakce exreprezentačního kouče Karla Brücknera? Na veřejnost se žádná nedostala, Petr Čech na toto téma také mluvit nechce. „Telefonovali jsme si a domluvili se, že se před mým odletem do Londýna určitě sejdeme,“ prozradil pouze.

Jen s Vlastimilem Košťálem si nevolal a před středečním návratem za La Manche se s ním už nesejde. Napětí tak bude doutnat dál.

Reklama

Související témata: